Nauka

T15: Technik żywienia

Wyświetlane są wszystkie pytania.
Pytanie 25
Który posiłek spożywany w ciągu dnia powinien dostarczać najwięcej energii?
kolacja
II śniadanie
obiad
I śniadanie
Pytanie 26
Zakład, który stosuje na napoje alkoholowe marżę gastronomiczną w wysokości 200%, zakupił butelkę wódki "Starki" o pojemności 0,5 1, w cenie detalicznej 50,00 zł. Oblicz cenę gastronomiczną netto 25 ml "Starki".
7,50 zł
2,50 zł
10,00 zł
5,00 zł
Pytanie 27
Która grupa produktów jest bardzo dobrym źródłem pełnowartościowego białka?
warzywa i owoce
cukier i słodycze
mleko i jego przetwory
produkty zbożowe
Pytanie 28
Którą czynność obsługową kelner powinien wykonać, podchodząc z lewej strony gościa?
serwowanie zupy zabielanej z wazy do talerza głębokiego
podanie napoju gorącego w filiżance ustawionej na podstawce
serwowanie zakąski wyporcjowanej na talerzu
podanie karty menu
Pytanie 29
Właściciel restauracji, który z okazji Dnia Dziecka zorganizował pokazy i degustacje potraw pod hasłem "Smaki dzieciństwa", działał w ramach
dystrybucji bezpośredniej
sprzedaży osobistej
reklamy prasowej
promocji sprzedaży
Pytanie 30
Alkalizująco na organizm człowieka wpływa spożywanie potraw
z kaszy jaglanej
z ryb morskich
z mięsa wieprzowego
z mięsa wołowego
Pytanie 31
Jaki procent dziennego zapotrzebowania na energię i składniki odżywcze powinny dostarczać posiłki spożywane przez dzieci w przedszkolu?
75%
60%
45%
90%
Pytanie 32
Który zestaw kolacyjny zaplanowano niezgodnie z zasadami racjonalnego żywienia?
ryż zapiekany z szynką, brokułami i papryką
fasolka po bretońsku, chleb pełnoziarnisty
makaron z serem twarogowym i szpinakiem
pieczony kurczak w ziołach, sałata i pomidor, bułka grahamka
Przejdź na Memorizer+
W trybie nauki zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Wykup dostęp