Nauka

T15: Technik żywienia

Wyświetlane są wszystkie pytania.
Pytanie 9
Koszt sporządzenia 1,0 kg frytek wynosi 10,00 zł, a marża gastronomiczna 100%. Oblicz cenę netto jednej porcji frytek o wadze 100 g
1,00 zł
2,00 zł
4,00 zł
3,00 zł
Pytanie 10
HACCP to
system bezpieczeństwa zdrowotnego żywności
amerykańska ustawa żywnościowa
organ normalizacyjny
norma jakości żywności
Pytanie 11
Przy układaniu jadłospisów mleko może być zastąpione
drobiem
rybami
wieprzowiną
serem
Pytanie 12
Które menu obiadowe zaplanowano zgodnie z zasadami układania jadłospisu?
Halibut w cieście, medaliony cielęce, placuszki jabłkowe, kompot
Zupa wiśniowa, naleśniki z jagodami, surówka z marchwi i jabłek
Botwina, duszona pierś z kurczaka, ryż ziołowy, mizeria, kompot
Sałatka drobiowa, kremowa zupa drobiowa, stek z piersi kurczaka
Pytanie 13
Dieta laktoowowegetariańska oprócz produktów pochodzenia roślinnego, zezwala na spożywanie mleka i jego przetworów oraz
jaj
ryb
podrobów
drobiu
Pytanie 14
Organizacja którego przyjęcia wymaga nakrywania stołów konsumenckich bielizną i zastawą stołową?
przyjęcie typu stół angielski
lampka wina
przyjęcie koktajlowe
uroczysty obiad
Pytanie 15
Rozwojowi próchnicy zębów, oprócz złej higieny jamy ustnej, sprzyja w codziennej diecie
nadmiar wapnia
nadmiar potasu
niedobór żelaza
niedobór fluoru
Pytanie 16
Dekoracja z kwiatów i wstążek, w kolorze białym i różowym, wskazana jest do przygotowania stołu
na przyjęcie oficjalne państwowe
na konferencję
na przyjęcie rodzinne zasiadane
na przyjęcie cocktailowe
Przejdź na Memorizer+
W trybie nauki zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Wykup dostęp