Nauka

Bydło partytime 2

Wyświetlane są wszystkie pytania.
Pytanie 41
90. Który zestaw aminokwasów powoduje spadek produkcji przy ich niedoborze:
c) Kwas glutaminowy, alanina, leucyna
a) Leucyna, metionina, tryptofan
b) Arginina, Metionina, Fenyloalanina
d) Lizyna, metionina, tryptofan
Pytanie 42
91. Ureaza wydzielana jest przez:
a) Bakterie
d) Grzyby
b) Pierwotniaki
c) Archeony
Pytanie 43
92. Kwasy tłuszczowe pokrywają zapotrzebowanie na energię w :
b) 90%
a) 80%
c) 70%
d) 50%
Pytanie 44
93. Węglowodany w żołądku rozkładane są do:
b) Kwasu octowego, kwasu masłowego, kwasu propionowego
a) Kwasu octowego, kwasu moczowego , kwasu masłowego
d) Kwasu propionowego, kwasu octowego, kwasu mlekowego
c) Kwasu glutaminowego, kwasu mlekowego, kwasu masłowego
Pytanie 45
94. Stosunek kwasu octowego, kwasu propionowego, kwasu masłowego wynosi:
b) 40:40:20
d) 65:20:15
a) 10:20:70
c) 65:15:20
Pytanie 46
95. Kwas octowy jest produktem:
c) Rozkładu włókna
a) Rozkładu kwasu moczowego
b) Rozkładu włóknika
d) Fermentacji skrobi
Pytanie 47
96. Produktem fermentacji skrobi jest:
a) Kwas propionowy
c) Kwas octowy
d) Kwas mlekowy
b) Kwas masłowy
Pytanie 48
97. Podniesienie temperatury żwacza o 0,5 *C spowoduje:
d) Procesy namnażania bakterii zostaną spowolnione
c) Procesy namnażania bakterii zostaną przyspieszone
b) Nabrzmienie żołądka
a) Nagromadzenie gazów
Pytanie 49
98. Temperatura żwacza wynosi:
b) 39,5*C
c) 41*C
a) 40*C
d) 38*C
Pytanie 50
99. Kulawizny określa się według:
a) 3 stopniowej skali
d) 6 stopniowej skali
c) 5 stopniowej skali
b) 4 stopniowej skali
Przejdź na Memorizer+
W trybie nauki zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Wykup dostęp