Nauka

Budowa i rola układu pokarmowego

Wyświetlane są wszystkie pytania.
Pytanie 9
Wyróżniamy 3 rodzaje dużych ślinianek.Jakie?
przyszczękowe
przyuszne
zauszne
podżuchwowe
podjęzykowe
Pytanie 10
Co jest na zdjęciu?
wyrostek
jelito cienkie
jelito grube
trzustka
Pytanie 11
Jakie składniki pożywienia stanowią podstawowy budulec dla organizmu?
węglowodany
białka
cukry
tłuszcze
Pytanie 12
Cukier złożony, będący materiałem zapasowym u zwierząt to:
glikogen
celuloza
skrobia
Pytanie 13
Ile wody uzyskuje się ze spalenia 1 g tłuszczów?
1,07 g
1,1 g
1,02 g
Pytanie 14
Nadmiar których witamin powoduje groźne zatrucia i uzzkodzenia wątroby?
rozpuszczalnych w wodzie
rozpuszczalnych w tłuszczach
Pytanie 15
Zaznacz prawidłowe zakończenie zdania. "Powinniśmy regularnie spożywać warzywa i owoce, gdyż dostarczają":
błonnika pokarmowego ułatwiającego przesuwanie pokarmu w jelitach
aminokwasów, które są szybko wykorzystywane jako źródło energii
cukrów prostych, które są długo trawione i dają uczucie sytości
pełnowartościowych białek niezbędnych do budowy tkanek organizmu
Pytanie 16
Zaznacz argument, który uzasadnia słuszność spożywania pełnoziarnistego makaronu.
Zawiera cukry proste, które organizm trawi dłużej, stopniowo zaspokajając swoje potrzeby energetyczne
Zawarte w nim związki od razu trafiają do krwi i są zużywane najszybciej
Zawiera cukry złożone, które organizm trawi dłużej, stopniowo zaspokajając swoje potrzeby energetyczne
Cukry proste zawarte w pełnoziarnistym makaronie szybko zaspokajają potrzeby energetyczne organizmu
Przejdź na Memorizer+
W trybie nauki zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Wykup dostęp