Nauka

FIZ/ALL

Wyświetlane są wszystkie pytania.
Pytanie 217
217. Co spowoduje uszkodzenia śluzówki w żołądku:
A) gastryna
B) prostaglandyny
D) śluz
C) kwasy żółciowe
Pytanie 218
218. Kiedy pH żołądka osiąga najniższe wartości:
B) po spożyciu posiłku tłustego
D) pH jest stałe i równe 1
C) między posiłkami
A) po spożyciu posiłku białkowego
Pytanie 219
219. Pacjent zjadł toksynę, która powoduje inaktywację o 50% niebramkowanych kanałów K+, w komórkach nerwowych doprowadzi to do:
A) potencjał Nernsta podniesie się do -45 mV
C) dojdzie do częściowej hiperpolaryzacji
D) wystąpi potencjał czynnościowy
B) dojdzie do częściowej depolaryzacji
Pytanie 220
220. Kobieta po menopauzie - jak zmieni się u niej stężenie hormonów:
C) estradiol, progesteron - spadek; FSH - wzrost; inhibina - bez zmian
D) estradiol, inhibina - spadek; progesteron, FSH - znaczny wzrost
B) estradiol, progesteron, FSH - spadek; inhibina - znaczny wzrost
A) estradiol, progesteron, inhibina (inhibitor syntezy i wydzielania FSH) - spadek; FSH - znaczny wzrost
Pytanie 221
221. Kobieta, ciśnienie skurczowe: 95 mmHg, tętno: 74 uderzenia na minutę, ma niedomykalność zastawki aortalnej. Zaznacz prawidłowe określenie zmian jej parametrów:
D) ciśnienie tętna - wzrost, objętość wyrzutowa - wzrost, ciśnienie rozkurczowe - spadek
B) ciśnienie tętna - spadek, objętość wyrzutowa - spadek, ciśnienie rozkurczowe - spadek
A) ciśnienie tętna - wzrost, objętość wyrzutowa - spadek, ciśnienie rozkurczowe - spadek
C) ciśnienie tętna - wzrost, objętość wyrzutowa - spadek, ciśnienie rozkurczowe - wzrost
Pytanie 222
222. Przerwane krążenie wrotne pomiędzy podwzgórzem a przysadką, dojdzie do wzmożonego uwalniania:
B) FSH
C) prolaktyny
A) ACTH
D) hormonu wzrostu
Pytanie 223
223. Meksykanin pracujący przy zbiorze papryczek chilli, zaczął odczuwać pieczenie. Kapsaicyna zawarta w papryczkach działa na receptory:
C) receptory glutaminergiczne
B) receptory purynergiczne
D) receptory z "Cys-loop"
A) TRP [TRPV1]
Pytanie 224
224. Glutaminian sodu jest dodawany jako wzmacniacz smaku umami. Smak glutaminianu sodu:
A) jest odbierany przez komórki kubkowe typu I
B) receptor jest kanałem Na+ [Ca2+]
D) jest odbierany przez komórki kubkowe typu III
C) komórka receptorowa wydziela ATP
Przejdź na Memorizer+
W trybie nauki zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Wykup dostęp