Nauka

Pamięciówka z biochemii

Wyświetlane są wszystkie pytania.
Pytanie 9
Czynniki wpływające na wzrost wchłaniania żelaza i związane z dietą lub stanem przewodu pokarmowego:
kwas bursztynowy
dieta bogada w żelazo
zmniejszenie masy ciała
błonnik pokarmowy
dieta uboga w żelazo
obecność w diecie białek, aminokwasów
hemochromatoza pierwotna
fityniany i polifenole (np. z herbaty)
witamina C
Pytanie 10
Ogólnoustrojowe czynniki wpływające na wzrost wchłaniania żelaza:
niedokrwistość aplastyczna
zakażenia
dieta bogata w żelazo
achlorhydria
hemochromatoza pierwotna
kwas bursztynowy
zwiększona erytropoeza
niedobór żelaza w ustroju
zaburzenia syntezy białek (np. w marskości wątroby)
Pytanie 11
Czynniki wpływające na obniżenie wchłaniania żelaza i związane z dietą lub stanem przewodu pokarmowego:
bezbiałkowa dieta
witamina C w diecie
dieta uboga w żelazo
fityniany i polifenole (np. z herbaty)
fosforany
nadmiar żelaza w ustroju
długotrwałe biegunki
zwiększona erytropoeza
dieta bogata w wapń
resekcja żołądka
błonnik pokarmowy
hemochromatoza pierwotna
zmniejszenie masy ciała
achlorhydria
Pytanie 12
Ogólnoustrojowe czynniki wpływające na obniżenie wchłaniania żelaza:
fityniany i polifenole (np. z herbaty)
zakażenia
hemochromatoza pierwotna
marskość wątroby
resekcja żołądka
witamina C
niedokrwistość aplastyczna
zmniejszenie masy ciała
nadmiar żelaza w ustroju
Pytanie 13
Stężenie ferrytyny w osoczu mężczyzn:
2-50 mg/dl
10-15 ug/l
15-250 ug/l
20-500 ug/l
Pytanie 14
Stężenie ferrytyny w osoczu kobiet:
10-15 ug/l
20-500 ug/l
15-250 ug/l
20-70 ug/l
Pytanie 15
Transferyna (Tf) - prawidłowe stężenie w surowicy:
230-410 ug/dl
250-390 ug/dl
20-500 ug/l
200-400 mg/dl
Pytanie 16
Wysycenie transferyny:
średnio 30%
20-50%
10-15%
0,1%
Przejdź na Memorizer+
W trybie nauki zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Wykup dostęp