Nauka

Histologia pokarmowy II

Wyświetlane są wszystkie pytania.
Pytanie 121
Kwasy tłuszczowe i monoglicerydy powstałe w wyniku trawienia tłuszczów dostają się do enterocytu przez udział:
dyfuzji
białek transportowych
wszystkie prawidłowe
Pytanie 122
Proces dyfuzji monoglicerydów i kwasów tłuszczowych powstałych w jelicie w wyniku trawienia tłuszczów jest przyspieszony ruchami kosmków. Ich ruchy kontrolowane są przez sploty nerwowe:
Meissnera
Panetha
Auerbacha
Brunnera
Pytanie 123
Dyfuzja monoglicerydów i kwasów tłuszczowych przez błony enterocytów przyspieszana jest przez:
białka transportowe
przeciwny kierunkowi przemieszczania się pokarmu prąd krwi w błonie śluzowej jelita
ruchy kosmków
żadna odpowiedź nie jest prawidłowa
Pytanie 124
W cytoplazmie enterocytu monoglicerydy i kwasy tłuszczowe łączą się z:
białkami NADST
białkami FABP
białkami NSDAP
białkami FASS
Pytanie 125
W siateczce śródplazmatycznej gładkiej enterocytu monoglicerydy i kwasy tłuszczowe są:
nie są transportowane do siateczki śródplazmatycznej
estryfikowane
metylowane
okrywane błoną tworząc chylomikrony
Pytanie 126
Estryfikacja monoglicerydów i kwasów tłuszczowych w ER gładkiej enterocytu zachodzi z użyciem:
syntetazy acetylokoenzymu B
acylotransferazy
syntetazy acylokoenzymu A
estryfikazy C
Pytanie 127
Chylomikrony tworzone są w:
świetle jelita cienkiego
w cytoplazmie enterocytu
ER gładkiej enterocytu
aparacie Golgiego enterocytu
Pytanie 128
We krwi lub limfie z chylomikronami łączą się:
białka NSDAP
chylolypoproteiny
białka FABP
apolipoproteiny
Przejdź na Memorizer+
W trybie nauki zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Wykup dostęp