Twój wynik: Fizjologia roślin drzewiastych - ćwiczenia

Analiza

Rozwiąż ponownie
Moja historia
Powtórka: Wybierz pytania
Pytanie 1
Aby stwierdzić czy w czasie hydrolizy skrobia całkowicie przekształciła się w cukier prosty wystarczy
wykonać próbę Fehlinga
oziębić roztwór
podziałać na roztwór kwasem octowym
dodać do roztworu jodyny
Pytanie 2
Przejście zolu w żel nazywamy
elektroforezą
koagulacją
dializą
peptyzacją
Pytanie 3
Cytoplazma charakteryzuje się
zerową lepkością
ruchem
małą zawartością wody
wrażliwością na bodziec
Pytanie 4
Do zobojętnienia 100 g 5% NaOH potrzeba
100 ml 1M rru HCl
100 ml 5% rru HCl
125 ml 1M rru HCl
100 ml 5M rru HCl
Pytanie 5
Próbę akroleinową przeprowadza się na wykazanie obecności:
wiązania podwójnego
kwasów tłuszczowych
glicerolu
mydeł
Pytanie 6
W reakcji ksantoproteinowej wykorzystuje się:
nitrowanie pierścienia aromatycznego aminokwasów
reakcję hydrolizy białek
utlenianie grupy karboksylowej aminokwasów aromatycznych
fosforylację fotosyntetyczną
Pytanie 7
Turgor komórki jest zależny od:
ruchów cytoplazmy
naprężenia błon cytoplazmatycznych
rodzaju plazmolizy
napięcia ścian komórkowych
Pytanie 8
Hydroliza zasadowa tłuszczów prowadzi do powstania:
soli kwasów nieorganicznych
glikolu
pochodnych glicerolu
soli wyższych kwasów tłuszczowych
Pytanie 9
Test wydłużeniowy koleoptyli owsa stosuje się do oznaczenia
auksyn
giberelin
cytokinin
puryny
Pytanie 10
W skład aminokwasów wchodzą następujące pierwiastki chemiczne:
węgiel, azot, wodór, żelazo
fosfor, potas, tlen, węgiel
węgiel, azot, tlen, wodór
żaden z wyżej wymienionych pierwiastków nie wchodzi w skład aminokwasów
Pytanie 11
Feofityna to:
związek powstały z chlorofilu pod wpływem silnej alkalizacji środowiska
ppochodna chlorofilu w której magnez został zastąpiony przez wodór
związek organiczny zawierający żelazo
enzym biorący udział w syntezie chlorofilu
Pytanie 12
W celu odróżnienia białka od roztworu aminokwasów należy przeprowadzić reakcję:
Seliwanowa
ksantoproteinową
biuretową
Hopkinsa
Pytanie 13
Do otwarcia szparek potrzebne jest:
odpowiednia intensywność i zielona barwa światła
wysoki turgor komórek przyszparkowych
światło o dowolnym natężeniu
niska wilgotność powietrza
Pytanie 14
W wyniku enzymatycznej hydrolizy skrobi powstaje:
glukoza
fruktoza
glukoza i fruktoza
glukoza i glukozo-5-fosforan
Pytanie 15
Wolne kwasy tłuszczowe nierozpuszczalne w wodzie powstają w wyniku zadziałania na mydła
mocnym kwasem
słabą zasadą
mocną zasadą
słabym kwasem
Pytanie 16
Proces dyfuzji zależy od
ciśnienia osmotycznego
temperatury
kierunku ruchu cząsteczek
ciśnienia atmosferycznego
Pytanie 17
W celu wykrycia węglowodanów w roztworze należy przeprowadzić reakcję
Molischa
Piotrowskiego
Fehlinga
Seliwanowa
Pytanie 18
Ze wzrostem temperatury
zwiększa się stopień rozwartości szparek
po przekroczeniu optimum termicznego transpiracja słabnie
zwiększa się prężność pary wodnej w komórkach
zwiększa się nieograniczenie intensywność transpiracji
Pytanie 19
Cukrami dobrze rozpuszczalnymi w wodzie są
glukoza, fruktoza, maltoza
glukoza, galaktoza, inulina
skrobia, inulina, maltoza
aldehyd glicerynowy, glukoza, fruktoza, celuloza
Pytanie 20
Penetracja cząsteczek sierczanu miedzi w wodzie oparta jest o zjawisko
osmozy
wysokiej kinetyki cząsteczek
dyfuzji
dobrej rozpuszczalności siarczanu miedzi
Pytanie 21
Na zobojętnienie 20ml 0,1M roztworu HCl zużyto 8ml roztworu NaOH. Jeden litr NaOH zawiera:
5 g NaOH
40 g NaOH
20 g NaOH
10 g NaOH
Pytanie 22
Zasady powodują zmydlanie grup estrowych chlorofilu, czyli
odszczepienie reszt fitolu a produktami są sole chlorofiliny
odszczepienie magnezu a produktem jest feofityna
odszczepienie reszt z układu porfirynowego a produktami są sole chlorofiliny
odszczepienie magnezu a produktem jest chlorofilina
Pytanie 23
1% roztwór zawiera
1 g substancji rozpuszczonej w 100 g rozpuszczalnika
1 g substancji rozpuszczonej w 100 g roztworu
1 g substancji rozpuszczonej w 100 ml roztworu
1 g substancji rozpuszczonej w litrze rozpuszczalnika
Pytanie 24
Związek barwny powstający w wyniku reakcji białka z jonami miedziowymi jest
taka reakcja nie zachodzi ze względu na nieodpowiednie pH roztworu
kompleksem miedzi z jonami fragmentem łańcucha polipeptydowego
kompleksem miedzi z biuretem
kompleksem miedzi ze związkiem zawierającym dwa wiązania peptydowe
Pytanie 25
Kierunek przepływu wody zależy od
stosunku siły ssącej komórki do siły ssącej roztworu
stosunku potencjału osmotycznego komórki do potencjału osmotycznego roztworu
temperatury
wielkości komórki
Pytanie 26
Gutacja jest dowodem na istnienie
pełnego nasycenia powietrza parą wodną
transpiracji
pobierania wody przez korzenie
parcia korzeniowego
Pytanie 27
Fenyloalanina, tyrozyna i tryptofan to aminokwasy których wspólną cechą jest
wykazywanie pozytywnej reakcji Adamkiewicza-Hopkinsa
wykazywanie pozytywnej reakcji ksantoproteinowej
brak pierścienia aromatycznego
występowanie pierścienia indolowego
Pytanie 28
Polisacharydami są takie produkty roślinne jak
glikogen
celulaza
sacharoza
celuloza
Pytanie 29
Które z wymienionych właściwości nie są charakterystyczne dla cząsteczek koloidalnych
mogą absorbować zarówno jony dodatnie jak i ujemne
mają zdolność rozpraszania światła
ulegają sedymentacji
dializują przez błony półprzepuszczalne
Pytanie 30
W wyniku przeprowadzenia reakcji Fehlinga z udziałem glukozy ulega ona
redukcji do alkoholu
utlenieniu do kwasu karboksylowego
utlenieniu do aldehydu
redukcji do kwasu karboksylowego
Pytanie 31
Odrażającym smakiem i zapachem charakteryzują się
kwas arachidowy i masłowy w maśle
kwas kapronowy i masłowy w maśle
wyższe kwasy tłuszczowe ze względu na swą lotność
wyższe kwasy tłuszczowe ze względu na długi łańcuch węglowy
Pytanie 32
U roślin wyższych występuje barwnik
chlofofil c
chlorofil a
fikocyjanina
wszystkie wymienione wyżej