Twój wynik: Fizjologia roślin drzewiastych, str. 41-46

Analiza

Rozwiąż ponownie
Moja historia
Powtórka: Wybierz pytania
Pytanie 1
W skład mitochondriów wchodzą głównie:
W skład mitochondriów wchodzą głównie: białko (27%), tłuszcze złożone (53%) cukry( 20%)
białko (50%), tłuszcze złożone (47%)
białko (70%), tłuszcze złożone (27%)
Pytanie 2
W stan koloidalny można przeprowadzić:
tylko białka
każdą substancję, obniżając ciśnienie i zwiększając temperaturę
tylko białka, aminokwasy, cukry, tłuszcze
każdą substancję stosując odpowiednie warunki
Pytanie 3
W starszych korzeniach kora pierwotna:
Zanika na skutek izolacji przez tworząca się warstwie kory wtórnej
Zanika na skutek izolacji przez tworząca się warstwie miazgi
Zanika na skutek izolacji przez tworząca się warstwie korka
Zanika na skutek izolacji przez tworząca się warstwie łyka
Pytanie 4
W starszych korzeniach perycykl może wytworzyć:
związki korzenia palowego
całkiem nowy korzeń główny
związki pędów bocznych
związki korzeni bocznych
Pytanie 5
W stożkach wzrostu możemy wyróżnić kolejno (od góry) strefy:
subdistalną, organogeniczną Distalną
organogeniczną Distalną, subdistalną
Distalną, subdistalną, organogeniczną
Pytanie 6
W środowisku kwaśnym aminokwas:
zachowuje się jak zasada przyłączając jony wodorowe do grupy aminowej
zachowuje się jak zasada przyłączając jony wodorowe do grupy karboksylowej
zachowuje się jak zasada odłączając jony wodorowe od grupy aminowej
zachowuje się jak kwas przyłączając jony wodorowe do grupy karboksylowej
Pytanie 7
W środowisku zasadowym aminokwas:
zachowuje sie jak kwas odczepiajac jon wodoru od grupy aminowej
achowuje się jak kwas odczepiając jon wodoru od grupy karboksylowej
zachowuje się jak kwas odczepiając jon wodoru od grupy sulfonowej
zachowuje się jak zasada przyłączając jony wodorowe do grupy aminowej
Pytanie 8
W tłuszczach złożonych podstawnikami glicerolu mogą być:
tylko węglowodory aromatyczne
tylko węglowodory alifatyczne
tylko węglowodory zawierające pierścienie nitrowe
węglowodany
Pytanie 9
W warunkach beztlenowych elektrony i protony wodoru odłączone w glikozie:
utleniają kwas pirogronowy do kw. Mlekowego lub glicerolu
utleniają kwas pirogronowy do kw. Mlekowego lub etanolu
redukują kwas pirogronowy do kw. Mlekowego lub glicerolu
redukują kwas pirogronowy do kw. Mlekowego lub etanolu
Pytanie 10
W wodzie rozpuszczają się mydła:
sodowe
barowe
wapniowe
Pytanie 11
W wodzie występują wiązania wodorowe:
między tlenem jednej cząsteczki a wodorem drugiej
między tlenem jednej cząsteczki a tlenem drugiej
między wodorem jednej cząsteczki a wodorem drugiej
między tlenem jednej cząsteczki a wodorem drugiej w obecności katalizatorów np. białek
Pytanie 12
W wyniku cyklizacji formy łańcuchowej glukozy:
powstaje pierścień pirolowy
powstaje pierścień benzenowy
powstaje pierścień acetalowy
Pytanie 13
W wyniku działania na chlorofil zasady:
następuje rozpad chlorofilu na fitol i chlorofiline
następuje zasadowa hydroliza chlorofilu
powstaje sól fitolowa
Pytanie 14
W wyniku enzymatycznej hydrolizy skrobi powstaje:
jedna cząsteczka alfa-glukozy i jedna cząsteczka beta-fruktozy
glukoza
jedna cząsteczka glukozy i jedna cząsteczka fruktozy
dwie cząsteczki glukozy i jedna cząsteczka maltozy
Pytanie 15
W wyniku hydrolizy kwasowej sacharozy powstaje:
diastereoizomer glukozy w konfiguracji -L oraz beta- fruktoza
glukoza i fruktoza
glukoza i skrobia
fruktoza i skrobia
Pytanie 16
W wyniku hydrolizy sacharozy otrzymano 5kg fruktozy. Hydrolizie poddano:
5kg sacharozy
10kg sacharozy
100kg sacharozy
25kg sacharozy
Pytanie 17
W wyniku pęcznienia suchego koloidu powstają:
żel
galareta
koloid
zol
Pytanie 18
W wyniku zasadowej hydrolizy sacharozy powstaje:
fruktoza i glukoza
tylko glukoza
skrobia i dekstryny
stwierdzenie podane w pytaniu jest nieprawidłowe
Pytanie 19
W wyniku zasadowej hydrolizy tłuszczy powstają:
produkty jełczenia np. kwas masłowy
estry glicerolu i wyższych kwasów tłuszczowych
mydła
sole glicerolu
Pytanie 20
W zależności od wartości punktu izoelektrycznego aminokwasy dzielimy na:
obojętne, kwaśne, zasadowe
obojnacze i amfoteryczne
kationowe, anionowe
Pytanie 21
Wakuale tworzą się z:
z większych wakuoli
małych wodniczek
komórek hydroinicjalnych
Pytanie 22
Walina to aminokwas który:
aminokwas który nie występuje w białkach roślinnych
nadaje substancją charakterystyczny zapach wanilii
występuje zawsze w białkach roślinnych
Pytanie 23
Właściwością kwasowo-zasadową aminokwasów jest:
punkt izoelektryczny aminokwasów
dobra rozpuszczalność w wodzie
brak rozpuszczalności w wodzie
dobre przewodnictwo prądu elektrycznego
Pytanie 24
Wapń i magnez występujące w blaszce środkowej spełniają rolę czynnika:
wypływającego na zdolności przewodzące komórek liścia
wypływającego na konsystencje substancji pektynowych
wypływającego na zdolności buforowe komórek liścia
wypływającego na zdolności enzymatyczne substancji pektynowych
Pytanie 25
Warunkiem istnienia właściwości redukujących cukrów jest:
asymetryczny węgiel wykazujący entalpie wyższą niż współczynnik Fehlinga
obecność grupy Fehlinga
obecność grupy ketonowej
obecność grupy aldehydowej
Pytanie 26
Warunkiem na istnienie właściwości optycznych cukrów jest:
brak węgla asymetrycznego
zdolność do tworzenia związków krystalicznych odbijających światło
obecność węgla asymetrycznego
zdolność do tworzenia związków optycznych
Pytanie 27
Ważną rolę w utrzymaniu struktury zespolonych podjednostek rybosomów spełniają jony:
azotu
magnezu
miedzi
żelaza
Pytanie 28
Według jakich objawów wnioskujemy, że siła ssąca komórek i roztworu zew. Są sobie równe:
dochodzi do zjawiska gutacji
komórki nie pobierają ani nie oddają wody
następuje wzmożony wypływ z komórki
następuje wzmożona transpiracja z komórek liści
Pytanie 29
Według jakiego objawu wnioskujemy, że tkanka jest w roztworze izoosmotycznym:
u niektórych komórek zachodzi plazmoliza graniczna
zachodzi plazmoliza centralna
dochodzi do pękania ściany komórkowej
dochodzi do odcięcia tonoplastu od ściany komórkowej
Pytanie 30
Według prawa Stefana intensywność dyfuzji gazu przez małe otwory:
jest odwrotnie proporcjonalna do efektu brzeżnego
jest odwrotnie proporcjonalna do średnicy otworu
jest proporcjonalna do efektu brzeżnego
jest proporcjonalna do średnicy otworu
Pytanie 31
Wielkość nicieli białkowej uzależniona jest od:
od stopnia spolaryzowania białka
ładunku cząsteczki białka
od wielkości białka
Pytanie 32
Wieloenzymowe kompleksy:
spowalniają reakcje w obrębie podobnych szlaków
katalizują reakcje w obrębie podobnych szlaków metabolicznych
katalizują reakcje w obrębie oddalonych szlaków metabolicznych
Pytanie 33
Wilgotność względną oznacza się:
higrometrem
za pomocą metody wagowej
higrowskazem
za pomocą metody cylinderkowej
Pytanie 34
Właściwości aminokwasów jako elektrolitów:
zależą od wielkości cząsteczek aminokwasów
zależą od stężenia roztworów
zależną od pH
zależą od ilości kationów i anionów
Pytanie 35
Właściwości optyczne związków chemicznych m. In. Aminokwasów określa:
efekt Tyndala
właściwości redukujące
skręcalność właściwa
Pytanie 36
Właściwości półprzepuszczalne błon cytoplazmatycznych
zależą od stężeń roztworów po obydwóch stronach błony
ulegają dynamicznym zmianą od czynników wewnętrznych I zewnętrznych
ulegają statycznym zmianom od czynników wewnętrznych I zewnętrznych
Pytanie 37
Włośniki są:
wypustkami komórek mezo dermy
tworem floemu
wypustkami komórek ryzo dermy
tworem ksylemu
Pytanie 38
Woda hydratacyjna ma wpływ na:
kolejność aminokwasów w białku
wytworzenie się wiązań wodorowych w strukturze I rzędowej białka
sposób przestrzennego ułożenia łańcuchów białka
Pytanie 39
Woda jest dipolem ponieważ:
w cząstce atomy Hsą z jednej strony a O z drugiej
posiada moment dipolowy większy od 0
ma względnie duży moment dipolowy
Pytanie 40
Woda trudno wnika przez szparki ponieważ:
ma dużą gęstość
jest dipolem
ma duże napięcie powierzchniowe
ma małe napięcie powierzchniowe
Pytanie 41
Woda wpływa na:
budowę aminokwasówbudowę aminokwasów
transport jonów
strukturę białek
Pytanie 42
Wodny r-r fluorowodoru zawiera 0,3 mola jonów wodorowych i 1,7 mola niezdysocjowanego HF, na podst. Tych danych można obliczyć, że stopień dysocjacji HF w tym r-r wynosi:
ok. 40%
ok. 15%
ok. 30%
Pytanie 43
Woski są mieszaniną różnych związków głównie:
estrów kwasów tłuszczowych i wyższych alkoholi jednowodorotlenowych
soli kwasów tłuszczowych i wyższych alkoholi wielowodorotlenowych
soli kwasów tłuszczowych i wyższych alkoholi jednowodorotlenowych
estrów kwasów tłuszczowych i wyższych alkoholi wielowodorotlenowych
Pytanie 44
Wpływ temperatury na szybkość reakcji enzymatycznej:
jest wprost proporcjonalny do stężenia enzymu
opiera się o prawo Hoffa
opiera się o prawo Stahla
jest odwrotnie proporcjonalny do stężenia enzymu
Pytanie 45
Wspólną cechą lipidów złożonych jest:
zawartość alkoholu wieloprotonowego w cząsteczce
zawartość alkoholu jednoprotonowego w cząsteczce
zawartość kwasów tłuszczowych w cząsteczce
zawartość glicerolu w cząsteczce
Pytanie 46
Wspólną cechą skrobi, glikogenu i celulozy jest:
maltoza jako końcowy produkt hydrolizy
ten sam cukier prosty jako końcowy produkt hydrolizy
ten sam cukier złożony jako końcowy produkt hydrolizy
fruktoza jako końcowy produkt hydrolizy
Pytanie 47
Wspólnymi cechami wszystkich białek jest:
wykazywanie cech kwasowych w polu elektrycznym
ruch w polu elektrycznym
brak ruchu w polu elektrycznym
wykazywanie cech zasadowych w polu elektrycznym
Pytanie 48
Współczynnik oddechowy:
to stosunek wydzielanego O2 do pobranego CO2
to stosunek wydzielanego CO2 do pobranego O2
to stosunek wydzielanego O2 do powierzchni wszystkich liści
to stosunek wydzielanego O2 do powierzchni pojedyńczego liścia
Pytanie 49
Współczynnik transpiracji względnej:
Współczynnik transpiracji względnej: wyrażany jest w jednostkach w g/cm2
wyrażany jest liczbą niemianowaną lub w %
wyrażany jest w jednostkach Stahla [st]
Pytanie 50
Współczynnik transpiracji:
świadczy o ilości wody w komórkach roślin
obliczany jest za pomocą metody cylinderkowej
świadczy o intensywności transpiracji
Pytanie 51
Wysokie stężenie jonów wodorowych przy wysokim pH:
to pytanie jest błędnie sformuowane
jest możliwe w roztworach buforowych
prowadzi o powstania cząsteczek wody
Pytanie 52
Względny spoczynek nasion: następuje po procesie stratyfikacji
następuje po procesie stratyfikacji
następuje po obniżeniu temperatury poniżej 5st.C
następuje po obniżeniu temperatury poniżej 10st.C
to spoczynek wymuszony
Pytanie 53
Wzrost:
jest to nie odwracalny przyrost rośliny na grubość
jest to nie odwracalny przyrost objętości rosliny
jest to nie odwracalny przyrost gęstości roślinyjest to nie odwracalny przyrost rośliny na wysokość
Pytanie 54
Wzrost temperatury powoduje:
bniżenie gradientu prężności pary wodnej między wnętrzem a zewnętrzem
nie wpływa na gradient prężności pary wodnej między wnętrzem a zewnętrzem
zwiększenie gradientu prężności pary wodnej między wnętrzem a zewnętrzem
Pytanie 55
Z 200ml 2M roztworu NaCl o gestości d=1.1g/ml odparowano 36g wody. Otrzymany r-r jest:
11%
12,72%
20,2%
Pytanie 56
Za pomocą metody plazmolitycznej można:
odseparować ścianę komórkową od błony komórkowej
odseparować ścianę komórkową od cytoplazmy
obliczyć potencjał osmotyczny skoku komórkowego
Pytanie 57
Za system głęboki uważamy system w którym korzenie dorosłych drzew sięgają do głębokości:
8-10m
20-30m
10-20m
Pytanie 58
Zawartość białek zapasowych w nasionach roślin motylkowych wynosi około:
73%
93%
50%
Pytanie 59
Zawartość celulozy w ścianie pierwotnej wynosi:
15%
10%
5%
20%
Pytanie 60
Zawartość chlorofilu w igłach:
pozostaje taka sama bez względu na wiek
z wiekiem maleje
z wiekiem rośnie
Pytanie 61
Zawartość chlorofilu:
w liściach najwyższa jest w czerwcu/lipcu
w igłach najwyższa jest w styczniu/lutym
w liściach najwyższa jest w październiku/listopadzie
w igłach najwyższa jest w październiku/listopadzie
Pytanie 62
Zawartość dwutlenku węgla w powietrzu w drzewostanach:
ulega wzrostowi w ciągu dnia
ulega obniżeniu w ciągu dnia
nie ulega gradacji w ciągu dnia
Pytanie 63
Zawartość RNA w jądrze komórkowym wszystkich roślin:
zależy od aktywności enzymatycznej komórek
jest zmienne
jest niezmienne
Pytanie 64
Zawartość wody niedostępnej dla roślin
zależy od wysokości n.p.m. i jest niedostępna powyżej 1500m n.p.m
nie zależy od wysokości n.p.m.
zależy od wysokości n.p.m. i jest niedostępna powyżej 2200m n.p.m
zależy od wysokości n.p.m.
Pytanie 65
Zdolność wiązania azotu cząsteczkowego mają:
tylko niektóre drobnoustroje
tylko rośliny strączkowe
tylko rośliny motylkowate
Pytanie 66
Zjawiska fotoelektryczne polegają na:
wybiciu elektronów z materii
wybiciu protonów z materii
wybiciu neutronów z materii
Pytanie 67
Zjawisko plazmolizy granicznej świadczy o tym, że roztwór zewnętrzny w stosunku do komórek ma:
wyższe stężenie
podobny potencjał osmotyczny
niższe stężenie
Pytanie 68
Zmiana stanu skupienia kwasów tłuszczowych nienasyconych ze stanu ciekłego w stan stały wiąże się z:
z nabyciem właściwości hydrofilowych
z utraceniem właściwości hydrofobowych
zestalaniem olejów na skutek rozbicia się cząstek
zestalaniem olejów na skutek zestalania cząsteczek
Pytanie 69
Zmieszano 80g r-ru zawierającego 20% NaCl ze 120g 15% r-ru tej soli. Otrzymany r-r będzie:
17%
13%
7%
Pytanie 70
Związki fenolowe:
m.in rozpuszczają ryzoderme korzenia
m.in osłabiają wchłanianie wody
m.in powodują spoczynek drzew
m.in pobudzają do wzrostu komórki drzew