Twój wynik: Składniki pokarmowe

Analiza

Rozwiąż ponownie
Moja historia
Powtórka: Wybierz pytania
Pytanie 1
Aminokwasy, które nie mogą być wytworzone w organizmie człowieka, to aminokwasy:
egzogenne
pełnowartościowe
niepełnowartościowe
budulcowe
Pytanie 2
Związkami wysokoenergetycznymi inaczej nazywamy:
tłuszcze
węglowodany
białka
kalorie
Pytanie 3
Cukrem prostym jest:
glikogen
glukoza
skrobia
celuloza
Pytanie 4
Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach to:
H,PP,K,B9
B6,B9,B12,B11
B12,D3,E,C
A,D3,E,K
Pytanie 5
Niedobór witaminy A powoduje (2odp.):
kurzą ślepotę
niedokrwistość
choroby skóry
kłopoty z pamięcią
Pytanie 6
Składnikami kości i zębów są (2 odp.):
wapń
magnez
żelazo
fosfor
Pytanie 7
Sole mineralne, występujące w dużej ilości, to:
mikroelementy
makroelementy
Pytanie 8
Witamina C:
wszystkie odpowiedzi są poprawne
zwiększa odporność
bierze udział w wytwarzaniu kwasów tłuszczowych
pobudza wytwarzanie krwinek czerwonych
Pytanie 9
Jaki procent masy ciała człowieka dorosłego stanowi woda?
ok. 50%
ok. 70%
ok. 80%
ok. 60%
Pytanie 10
Żródłem błonnika pokarmowego są:
ryby
produkty pochodzenia zwierzęcego
przetwory mleczne
owoce, warzywa, ziarna zbóż
Pytanie 11
Najniższy poziom piramidy zdrowego żywienia stanowią:
ryby, jaja, drób
słodycze
warzywa i owoce
pełnoziarniste produkty zbożowe
Pytanie 12
Osoby, które w swojej diecie nie zawierają produktów pochodzenia zwierzęcego, to:
wegetarianie
weganie
roślinożercy
fruterianie