Twoja przeglądarka nie obsługuje JavaScript!
Ucz się szybciej
Testy
Fiszki
Notatki
Zaloguj
Twój wynik: białka, cukty, tłuszczowce
Analiza
Rozwiąż ponownie
Moja historia
Powtórka: Wybierz pytania
Wszystkie ({{dataStorage.userResults.answersTotal}})
Prawidłowe ({{dataStorage.userResults.answersGood}})
Do powtórki ({{dataStorage.userResults.answersRepeat}})
Błędne ({{dataStorage.userResults.answersBad}})
Pytanie 1
Białka zbudowane są z:
kwasów nukleinowych
lipidów
aminokwasów
Pytanie 2
Jakimi wiązaniami łączą się aminokwasy?
aminokwasowymi
wodorowymi
peptydowymi
peptazowymi
Pytanie 3
Jaki charakter mają białka?
kwasowy
amfoteryczny
zasadowy
Pytanie 4
zaznacz białka endogenne
alanina
cysteina
lizyna
walina
seryna
leucyna
Pytanie 5
Inaczej białka globularne to :
fibrylarne
włókienkowate
sferyczne
Pytanie 6
ile struktur białkowych wyróżniamy ?
IV
VI
Pytanie 7
Cukry proste to inaczej :
monosacharydy
jednocukry
dwucukry
Pytanie 8
cukier prosty (heksoza) obecny w stanie związanym w laktozie:
fruktoza
glukoza
ryboza
galaktoza
Pytanie 9
tłuszczowce :
nigdy nie są estrami
są nierozpuszczalne w wodzie
są rozpuszczalne w wodzie
najczęściej są estrami
Pytanie 10
Do lipidów izoprenoidowych zaliczamy:
fosfolipidy
steroidy
woski
karotenoidy
Pytanie 11
Deoksyryboza wchodzi w skład:
RNA
DNA
Pytanie 12
cukry proste zawierają w sobie ... atomów węgla :
10-15
1-3
3-7
Pytanie 13
sacharoza to połączenie:
glukoza + galaktoza
glukoza + fruktoza
glukoza + glukoza