Twój wynik: Ciekawa chemia 3, estry i tłuszcze

Analiza

Rozwiąż ponownie
Moja historia
Powtórka: Wybierz pytania
Pytanie 1
Katalizatorem w reakcji estryfikacji jest:
woda
kwas siarkowy(VI)
kwas siarkowy(IV)
kwas mrówkowy
Pytanie 2
Ogólny wzór estrów to:
ROH
RCOOH
R1COOR2
CnH2n+1OH
Pytanie 3
Reakcja estryfikacji to:
Pytanie 4
Estr o wzorze CH3COOC2H5 to:
octan etylu
maślan butylu
propionian propylu
octan propylu
Pytanie 5
Zaznacz właściwy komplet właściwości estrów:
gazy, nie są rozpuszczalnikami, nie rozpuszczalne, ślicznie pachną
nierozpuszczalne w wodzie i alkoholu gazy, bez zapachu
słabo rozpuszczalne w wodzie ciała stałe, nierozpuszczalne w alkoholu
dobrze rozpuszczalne w wodzie ciecze, śmierdzą, nie są rozpuszczalnikami
ślicznie pachną, dobrze rozpuszczalne w wodzie ciała stałe
słabo rozpuszczalne w wodzie ciecze o ładnych zapachach, rozpuszczalniki, rozpuszczalne w alkoholu
Pytanie 6
Hydroliza to:
reakcja odwrotna do estryfikacji
reakcja dodania wodoru do estru, utrwala zapach
reakcja, która nie dotyczy estrów, lecz kwasów karboksylowych!
rozpad estrów pod wpływem wody
reakcja dodania wody do alkoholu, produktem są estry
Pytanie 7
Estry znalazły zastosowanie przy:
impregnacji tkanin
garbarowania skór
produkcji artykułów spożywczych i leków
produkcji mydła, kosmetyków i wód toaletowych
produkcji środków owadobójczych
produkcji papieru toaletowego
produkcji jabłek i wiśni
produkcji leków i benzyny
Pytanie 8
Nitrogliceryna jest produktem reakcji:
gliceryny (glicerolu) i kwasu azotowego(V)
butanolu i wody
metanolu i kwasu mrówkowego
etanolu i kwasu siarkowego(VI)
Pytanie 9
Woski to:
alkohole
esty niższych kwasów tłusczowych i alkoholi o małej liczbie atomów węgla
estry dowolnego kwasu tłuszczowego i alkoholu o małej liczbie atomów węgla
estry wyższych kwasów tłuszczowych i alkoholi o dużej liczbie atomów węgla
estry niższych kwasów karboksylowych i alkoholi o małej liczbie atomów węgla
Pytanie 10
Reakcja otrzymywania maślanu metylu to:
C3H7COOH+CH3OH->C3H7COOCH3 + H2O
C2H5COOH+CH3OH->C2H5COOCH3 + H2O
C2H5OH -> C2H5COOCH3 + CO2
C17H33COOH+C2H5OH->C17H33COOC2H5 + H2
Pytanie 11
Nitrogliceryna:
ma wzór C3H5(ONO2)3
wymyślił ją Nobel
jest estrem kwasu nieorganicznego
jest bardzo wybuchowa
nie jest estrem
to lekkożółta ciecz
jest różowym ciałem stałym, powszechnie występującym w przyrodzie w postaci skał
Pytanie 12
Zapachy estrów są:
tylko przyjemne
głównie śmierdzące, ale są takie które pachną
głównie przyjemne, ale są takie które śmierdzą
tylko śmierdzące
opary estrów są trujące i nie można ich wąchać!
Pytanie 13
Obecność stężonego kwasu siarkowego(VI) w reakcji estryfikacji umożliwia powstawanie estru, bo:
pochłania wode, aby zapach nie uleciał
kwas ten jest higroskopijny i utrudnia hydrolizę
jest w stanie stałym i utrudnia rozpuszczenie
jest higroskopijny i ułatwia hydrolize
Pytanie 14
Tłuszcze to:
estry glicerolu i niższych kwasów karboksylowych
estry nitrogliceryny i wyższych kwasów karboksylowych
estry glicerolu i wyższych kwasów karboksylowych
estry mydeł i gliceryny
Pytanie 15
Tłuszcze dzielą się na:
małe i duże, gęste i przeźroczyste, ciekłe i stałe, nasycone i sztuczne
gazowe i stałe, sztuczne i roślinne, zdrowe i niezdrowe, chude i grube
ciekłe i stałe, roślinne i zwierzęce, naturalne i nienasycone
ciekłe i stałe, roślinne i zwierzęce, naturalne i sztuczne, nasycone i nienasycone
Pytanie 16
Tłuszcze stałe to:
olej słonecznikowy
smalec
masło
tran
margaryna
Pytanie 17
Tłuszcze ciekłe to:
RAMA!
smalec
wódka
olej słonecznikowy
oliwa z oliwy
tran
olej rzepakowy
Pytanie 18
Tłuszcze zwierzęce to
olej
tran
smalec
oliwa
margaryna
masło
Pytanie 19
Tłuszcze nasycone to:
margaryna
masło
olej słonecznikowy
RAMA!
Pytanie 20
Większość tłuszczy roślinnych jest:
nienasycona i ciekła
nasycona i stała
nienasycona i stała
nasycona i ciekła
Pytanie 21
Większość tłuszczy zwierzęcych jest:
stała i nienasycona
stała i nasycona
ciekła i nasycona
ciekła i nienasycona
Pytanie 22
Reakcja zmydlania to:
tłuszcz + NaOH/KOH -> mydło + gliceryna
alkohol+tłuszcz->mydło+ester+woda
gotowanie tłuszczu z NaOH/KOH aż do zmydlenia
rozpad tłuszczów na estry i alkohol pod wpływem wody
Pytanie 23
Próba akroleinowa
jak nasycony to wydziela sie akroleina
jak substancja tłuszczopodobna to wydziela się akroleina
podgrzewamy tłuszcz nasycony i nienasycony
sprawdzamy czy mamy tłuszcz czy substancje tłuszczopodobną
jak nie nasycony to wrze
jak substancja tłuszczopodobna to tylko wrze
podgrzewamy tłuszcz i substancje tłuszczopodobną
sprawdzamy czy mamy tłuszcz nasycony czy nienasycony
jak tłuszcz to wydziela sie akroleina
jak tłuszcz to tylko wrze
Pytanie 24
Akroleina
drażniący zapach
gorzka
słodka
bezbarwna
zapach świeżych frytek
bez smaku
zielona
Pytanie 25
Reakcja addycji w tłuszczach
utwardzanie tłuszczu
odbarwienie chlorku miedzi
produkcja tłuszczów sztucznych
odbarwienie wody bromowej
odbarwienie roztworu manganianu(VII) potasu
zmydlanie tłuszczu
tylko tłuszcze nienasycone
tylko tłuszcze nasycone
Pytanie 26
Wodę bromową i roztwór manganianu(VII) potasu odbarwiają:
tłuszcze nie odbarwiają
wszystkie tłuszcze
tylko tłuszcze nienasycone
tylko tłuszcze nasycone
Pytanie 27
Tłuszcze roślinne pozyskuje się poprzez:
tłoczenie na gorąco
rafinację
tłoczenie na zimno
zmaślanie
ekstrakację
Pytanie 28
Tłoczenie na zimno:
olej niskiej jakości
dużo oleju
olej niezdatny do spożycia
olej wysokiej jakości
niewielka ilość oleju
Pytanie 29
Tłoczenie na gorąco
olej czysty i jasny
wydostają się również składniki niepożądane
po tłoczeniu olej trzeba poddać rafinacji
niewielkie ilości oleju
Pytanie 30
Ekstrakacja polega na:
tłuszcz oczyszcza się poprzez rafinację
potem kwas oddziela się za pomocą destylacji
wyodrębnieniu estrów z jabłek i wiśni, aby uzyskać kompot
wyodrębnienie tłuszczu z rozdrobnionego surowca roślinnego za pomocą kwasu siarkowego(IV)
potem rozpuszczalnik się usuwa poprzez destylacje
wyodrębnieniu tłuszczu z całego surowca zwierzęcego za pomocą kwasów karboksylowych
wyodrębnieniu tłuszczu z rozdrobionego surowca roślinnego za pomocą rozpuszczalników
Pytanie 31
Zaznacz prawdziwe zdania:
tłuszcze stałe są trudno topliwe, udaje się to tylko przy 230 stopniach C
tłuszcze stałe i ciekłe nie rozpuszczają się w wodzie
tłuszcze stałe z wodorem tworzą emulsje
wszystkie tłuszcze mają charakterystyczne barwy i zapachy
wszystkie tłuszcze mają taką samą barwę i taki sam zapach
tłuszcze ciekłe nie mieszają się z wodą
tłuszcze stałe i ciekłe rozpuszczają się w rozpuszczalnikach organicznych
masło otrzymujemy z rzepaku
tłuszcze ciekłe mieszają się z wodą
masło otrzymujemy z mleka krowiego w wyniku zmaślania śmietany
tłuszcze stałe topią się w niskiej nieokreślonej temperaturze
tłuszcze ciekłe tworzą z wodą emulsje
tłuszcze nasycone z wodą tworzą farby
tłuszcze rozpuszczają się w wodzie
Pytanie 32
Spalanie tłuszczów w komórkach w uproszczeniu wygląda:
tłuszcz + tlen ->(enzymy) CO2 + woda + energia
tłuszcz ->(enzymy) tlen + woda + energia
tłuszcz + woda ->(enzymy) CO2 + energia
tłuszcz + CO2 ->(enzymy) tlen + energia
Pytanie 33
Uproszczony schemat hydrolizy tłuszczów wygląda następująco:
tłuszcz+CO2 -> gliceryna + kwas karboksylowy
tłuszcz+woda->glicerol+kwas tłuszczowy
tłuszcz+tlen->(enzymy)->glicerol+kwas tłuszczowy
tłuszcz+woda -> (enzymy) glicerol + kwas tłuszczowy
Pytanie 34
Najwięcej NNKT zawiera:
tran
olej sojowy
olej rzepakowy
olej słonecznikowy
smalec
oliwa z oliwek
masło
Pytanie 35
Oleje mineralne to
oleje otrzymywane z wody mineralnej
mieszaniny węglowodorów
oleje jadalne
oleje otrzymywane w wyniku destylacji ropy naftowej
Pytanie 36
Zmydlanie tłuszczów to:
takie coś nie istnieje
reakcja tłuszczów i zasad prowadząca do powstania kwasów karboksylowych i mydeł
estryfikacja tłuszczów, zachodząca w obecności kwasów karboksylowych i prowadząca do powstania mydła
hydroliza tłuszczów, zachodząca w obecności zasad i prowadząca do powstania mydła
Pytanie 37
Wysalanie tłuszczu to:
dodawanie soli kwasów tłuszczowych do mydła w celu odwrócenia procesu zmydlania
dodanie chlorku sodu do zmydlonego tłuszczu, mydło zbija się w bryłki i wypada z roztworu
dodanie zasady do zmydlonego tłuszczu, mydło oddziela się od roztworu i ślicznie pachnie
Pytanie 38
Reakcja uwodorniania, zaznacz prawdziwe zdania
tłuszcz ciekły + wodór ->(kat., np. Ni) tłuszcz stały
produkcja tłuszczów stałych
otrzymywanie margaryny
można otrzymać produkt będący mieszaniną tłuszczów nasyconych i nienasyconych
produkcja tłuszczów ciekłych
otrzymujemy tylko tłuszcze nasycone
otrzymywanie oleju
tłuszcz sztuczny + woda ->(T) tłuszcz ciekły
Pytanie 39
Produkcja margaryny, zaznacz prawdziwe zdania:
z mieszaniny tłuszczów nasyconych i nienasyconych
w procesie hydrolizy
dodaje się barwników, przeciwutleniaczy, substancji polepszających smak i wodór
dodaje się witaminy, barwnik, przeciwutleniacze
otrzymywana z tłuszczów nasyconych
w procesie utwardzania
Pytanie 40
Tłuszcze otrzymujemy w wyniku reakcji estryfikacji, jej schemat to:
glicerol+kwas tłuszczowy ->(kat) tłuszcz + woda
glicerol+kwas tłuszczowy->(ciś,T) tłuszcz + H2
gliceryna+kwas tłuszczowy->(kat) tłuszcz + O2
gliceryna+kwas tłuszczowy->(T) tłuszcz + CO2