Twój wynik: Przed maturą: indentyfikacja związków organicznych

Analiza

Rozwiąż ponownie
Moja historia
Powtórka: Wybierz pytania
Pytanie 1
Do wykrycia alkoholu monohydroksylowego posłuży? Wskaż również poprawną obserwację
KMnO4
pojawi się ciemnoniebieski osad
K2Cr2O7 i H+
rozwtór zabarwi się z pomarańczowego na zielony
Cu(OH2)
roztwór zabarwi się na bladoróżowy
Pytanie 2
Jaki obserwowalny efekt wywoła pozytywna próba Tollensa?
powstanie ceglastoczerwonego osadu
osadzenie się srebrzystej powłoki na ściance
Pytanie 3
Jakiej grupy związków dotyczy proces denaturacji?
Pytanie 4
Do oznaczenia obecności fenolu w probówce należy wykorzystać odczynnik:
FeCl3
Br2
HNO3 + H2SO4
Pytanie 5
Woda bromowa posłuży do wykrycia grupy związków
węglowodorów nienasyconych
alkoholi monohydroksylowych
alkoholi różnych rzędowości
monosacharydów
Pytanie 6
Potoczne określenie na I2 rozpuszczone w KI to
Pytanie 7
Do identyfikacji jakich grup związków stosuje się roztwór wodny I2 w KI?
białek
polisacharydów
monosacharydów
Pytanie 8
Wykrycie alkoholu polihydroksylowego jest możliwe dzięki odczynnikowi
HNO3
kompleksowi z Ag+
Cu(OH2)
Pytanie 9
Podaj nazwę związku, którego użyjesz do identyfikacji dwutlenku węgla
Pytanie 10
Jak odróżnisz fruktozę od glukozy? Wskaż poprawne odczynniki
NaHCO3
I2 w KI
Br2
CuO
Pytanie 11
W której z prób aldehyd da pozytywny wynik?
próba jodoroformowa
próba Trommera
próba Tollensa
Pytanie 12
Wskaż grupę związków z którą przereaguje NaOH
fenole
alkohole
Pytanie 13
W trzech probówkach znajdują się osobno: propan-2-ol, butan-1-ol oraz 2-metylopropan-2-ol. Jakiej próby należy użyć do rozróżnienia rzędowości powyższych alkoholi?
Pytanie 14
Odnosząc się do pytania 13., wskaż alkohol, który najszybciej przereaguje w poniższym doświadczeniu
butan-1-ol
2-metylopropan-2-ol
propan-2-ol
Pytanie 15
Podaj nazwę koloru jaki da pozytywny wynik reakcji ksantoproteinowej
Pytanie 16
Podaj jon, którego użyjesz do wykrycia grup siarkowych w polipeptydzie. Zapisz w odpowiedniej formie, np. Mg2+
Pytanie 17
Masz uwagi do testu? Napisz pod [email protected]
Dobrze!