Pytanie 2
Disacharyd laktuloza nie podlega trawieniu, lecz fermentacji za pośrednictwem bakterii jelitowych. Produktem fermentacji 1 mola laktulozy są 4 mole mleczanu oraz 4 mole jonu wodorowego. W krwiobiegu jon amonowy pozostaje w równowadze z cząsteczką amoniaku. Które z poniższych stwierdzeń w najbardziej trafny sposób opisuje działanie laktulozy w czasie hiperamonemii?
d. fermentacja laktulozy skutkuje zwiększeniem osmolalności w świetle jelita. Jon amonowy podlega dyfuzji z krwiobiegu do światła jelita, gdzie przekształca się w amoniak, który nie może powrócić do krążenia
b. fermentacja laktulozy skutkuje zwiększeniem osmolalności w świetle jelita. Wzrost osmolalności powoduje zwiększenie objętości płynów, w których może następować rozpuszczanie amoniaku i jonu amonowego, dzięki czemu związki te nie przedostają się do krwiobiegu
c. fermentacja laktulozy skutkuje zakwaszeniem środowiska jelita. Amoniak produkowany przez bakterie jelitowe podlega przekształceniu do jonu amonowego, który nie jest w stanie przedostać się do krwiobiegu
a. fermentacja laktulozy skutkuje zakwaszeniem środowiska jelita. Amoniak podlega dyfuzji z krwiobiegu do światła jelita, gdzie przekształca się w jon amonowy, który nie może powrócić do krążenia