Twój wynik: Białka budowa - właściwości

Analiza

Rozwiąż ponownie
Moja historia
Powtórka: Wybierz pytania
Pytanie 1
Wskaż prawidłową nazwę peptydu o wzorze:
alfa-glutamylo-cysteilo-glicyna
gamma-glutamylo-cysteilo-glicyna
kwas glicylo-cysteilo-glutaminowy
glicylo-glutamylo-cysteina
cysteilo-glutamylo-glicyna
Pytanie 2
Wskaż prawidłową nazwę związku o wzorze:
asparaginylo-serylo-alanina
asparaginylo-serylo-glicyna
asparaginylo-treonylo-alanina
glutamylo-treonylo-glicyna
glutamylo-serylo-alanina
Pytanie 3
Wybierz prawidłową nazwę peptydu o wzorze:
fenyloalanylo-alanylo-tryptofan
fenyloalanylo-alanylo-histydyna
fenyloalanylo-glicylo-histydyna
histydylo-glicylo-fenyloalanina
tryptofanylo-glicylo-fenyloalanina
Pytanie 4
Wybierz prawidłową nazwę związku:
gamma-asparaginylo-serylo-lizyna
gamma-glutamylo-treonylo-lizyna
kwas lizylo-serylo-asparaginowy
alfa-asparaginylo-serylo-lizyna
alfa-glutamylo-serylo-lizyna
Pytanie 5
Wybierz prawidłową nazwę peptydu o wzorze:
fenyloalanylo-glicylo-treonina
tyrozylo-glicylo-treonina
serylo-glicylo-fenyloalanina
treonylo-glicylo-fenyloalanina
metionylo-glicylo-fenyloalanina
Pytanie 6
Wybierz prawidłową nazwę peptydu o wzorze:
serylo-beta-asparaginylo-alanylo-treonina
treonylo-asparaginylo-alanylo-seryna
serylo-glutamylo-alanylo-treonina
serylo-alanylo-glutamylo-treonina
serylo-asparaginylo-glicylo-treonina
Pytanie 7
Do aminokwasów zasadowych należą:
seryna, treonina, cysteina
lizyna, prolina, asparaginian
glutaminian, tryptofan, lizyna
histydyna, asparagina, seryna
arginina, lizyna, histydyna
Pytanie 8
Które informacje o białkach są prawdziwe: 1. posiadają regularne struktury przestrzenne: alfa-helisy i beta-harmonijki 2. zbudowane są głównie z alfa-aminokwasów szeregu Beta 3. zawierają średnio 16% azotu 4. zawierają wyłącznie regiony uporządkowane
1,2,3
1,2,3,4
1,3
4
2,4
Pytanie 9
Struktura alfa-helisy białek jest tworzona z udziałem wiązań:
wszystkich wymienionych
jonowych
hydrofobowych
wodorowych
disiarczkowych
Pytanie 10
Do wiązań kowalencyjnych występujących w białkach należą: 1. peptydowe 2. wodorowe 3. disiarczkowe 4. hydrofobowe
1,2,3,4
1,2,3
4
1,3
2,4
Pytanie 11
Wiązanie peptydowe to wiązanie typu:
kowalencyjnego
koordynacyjnego
jonowego
żadnego z wymienionych
wodorowego
Pytanie 12
Wzór przedstawia wiązanie, które występuje pomiędzy: 1. kolejnymi aminokwasami w łańcuchu polipeptydowym 2. dwoma łańcuchami polipeptydowymi w białkach 3. kolejnymi nukleotydami w łańcuchu polinukleotydowym 4. komplementarnymi zasadami w łańcuchu DNA
2,4
1,3
1,2,3
1,2,3,4
4
Pytanie 13
Prawdziwe stwierdzenia/e dotyczące wiązań wodorowych to: 1. nie są wiązaniami kowalencyjnymi 2. powstają pomiędzy grupami -C=O i NH- wiązań peptydowych 3. powstają dzięki zjawisku powinowactwa atomów wodoru do atomu tlenu lub azotu 4. są odporne na działanie alkoholu i mocznika
1,3
2,4
1,2,3,4
4
1,2,3
Pytanie 14
Spośród informacji o wiązaniu C=O-N-H wybierz prawdziwe: 1. reaguje z jonami Cu2+ w środowisku kwaśnym 2. reaguje z jonami Cu2+ w środowisku zasadowym 3. należy do wiązań bezwodnikowych 4. jest wiązaniem amidowym
2,4
4
1,3
1,2,3,4
1,2,3
Pytanie 15
Wskaż prawdziwe informacje dotyczące struktury białek: 1. białka o tej samej strukturze I-rzędowej w takim samym środowisku zewnętrznym posiadają identyczne konformacje 2. obecność dużej ilości reszt Gly i Pro w łańcuchu polipeptydowym powoduje jego destabilizację 3. dla natywnej konformacji łańcucha polipeptydowego charakterystyczna jest minimalna energia swobodna 4. strukturę drugorzędową charakteryzują tylko regularne konformacje
2,4
1,2,3
4
1,3
1,2,3,4
Pytanie 16
Wybierz prawdziwe informacje dotyczące alfa-helisy: 1. jej struktura jest stabilizowana przez wiązania wodorowe pomiędzy grupami - NH i CO głównego łańcucha 2. każde wiązanie peptydowe uczestniczy w tworzeniu wiązań wodorowych 3. jest to struktura o najmniejszej energii 4. prawoskrętna alfa-helisa występująca w białkach jest bardziej trwała niż lewoskrętna
1,2,3
4
2,4
1,3
1,2,3,4
Pytanie 17
Wtórna struktura białek: 1. w jej tworzeniu biorą udział wiązania wodorowe, disiarczkowe, jonowe i oddziaływania hydrofobowe 2. do znanych typów struktury II-rzędowej białek należą: struktura kolagenu, elastyny i keratyny 3. może być tworzona z udziałem jonów metali 4. jest uwarunkowana strukturą I-rzędową
2,4
1,2,3
1,2,3,4
4
1,3
Pytanie 18
Które informacje o białkach są prawdziwe: 1. są związkami, które nie posiadają specyficznej konfiguracji przestrzennej 2. mają właściwości amfoteryczne 3. ich budowa przestrzenna ma ścisły związek z funkcją biologiczną 4. najszybciej wytrącają się w punkcie izoelektrycznym
1,2,3
2,4
1,2,3,4
4
1,3
Pytanie 19
Do głównych cech alfa-helisy występującej w białkach należą: 1. tworzy się spontanicznie 2. jej struktura ulega destabilizacji przez resztę glicyny i proliny 3. jej struktura jest stabilizowana przez wiązania peptydowe 4. każde wiązanie peptydowe uczestniczy w tworzeniu wiązania wodorowego
1,2,3
2,4
4
1,3
1,2,3,4
Pytanie 20
Które informacje dotyczące struktury białek są prawdziwe: 1. struktura I-rzędowa to sekwencja aminokwasów w łańcuchu polipeptydowym 2. struktura III-rzędowa to ułożenie przestrzenne jego łańcucha aminokwasowego 3. strukturę III i IV-rzędową utrzymują m.in. siły van der Waalsa 4. struktura II-rzędowa to struktura alfa-helisy, beta-harmonijki i helisa kolagenu
4
1,3
1,2,3
1,2,3,4
2,4
Pytanie 21
Termostabilność białek jest uwarunkowana występowanie w ich strukturze III-rzędowej:
wiązań wodorowych
oddziaływań hydrofobowych
wiązań disiarczkowych
wszystkich wyżej wymienionych
wiązań jonowych
Pytanie 22
Regularna struktura alfa-helisy ulega zaburzeniu przez: 1. tyrozynę 2. prolinę 3. leucynę 4. glicynę
2,4
4
1,2,3,4
1,2,3
1,3
Pytanie 23
Wskaż typy wiązań, które występują w białkach pomiędzy resztami aminokwasów takimi jak: histydyna, seryna, treonina, kwas glutaminowy: 1. hydrofobowe 2. jonowe 3. disiarczkowe 4. wodorowe
1,2,3,4
4
1,3
1,2,3
2,4
Pytanie 24
Białka, które nie posiadają struktury IV-rzędowej to: 1. dehydrogenaza mleczanowa 2. mioglobina 3. hemoglobina 4. lizozym
1,2,3,4
1,3
2,4
4
1,2,3
Pytanie 25
Białka, które uległy denaturacji posiadają następujące cechy: 1. brak mostków disiarczkowych, zmienioną strukturę I-rzędową, brak ładunku 2. zmniejszoną lekość, brak aktywności biologicznej 3. zmienioną strukturę I i II-rzędową, zmienioną aktywność biologiczną 4. zwiększoną lepkość, brak aktywności biologicznej, zmienioną strukturę III-rzędową
2,4
1,2,3,4
1,3
4
1,2,3
Pytanie 26
Cechy typowe dla wszystkich zdenaturowanych białek to: 1. zmieniona konformacja cząsteczki 2. zmiana podatności na działanie enzymów proteolitycznych 3. zmniejszona rozpuszczalność 4. zmieniony punkt izoelektryczny
2,4
1,3
1,2,3
1,2,3,4
4
Pytanie 27
Wskaż prawdziwe informacje dotyczące denaturacji białka: 1. zawsze jest odwracalna 2. prowadzi do zniszczenia wtórnej struktury białka 3. zawsze powoduje wytrącenie białka z roztworu 4. powoduje utratę aktywności biologicznej białka
1,2,3
2,4
1,2,3,4
1,3
4
Pytanie 28
Dopasuj typ wiązania (I-IV) i czynnik denaturujący, który je niszczy (1-4) I. wiązania wodorowe II. wiązania hydrofobowe III. wiązania disiarczkowe IV. wiązania wodorowe i jonowe 1. detergenty 2. mocznik, guanidyna 3. stężone kwasy 4. jony metali ciężkich
I-2, II-4, III-3, IV-1
I-3, II-4, III-1, IV-2
I-1, II-4, III-2, IV-3
I-2, II-1, III-4, IV-3
I-4, II-2, III-3, IV-1
Pytanie 29
Wskaż prawdziwe informacje dotyczące wpływu czynników denaturujących na białka: 1. wysoka temperatura niszczy wszystkie typy wiązań w białkach 2. denaturujące działanie jonów wodorowych polega na rozerwaniu wiązań kowalencyjnych 3. mocznik powoduje rozerwanie wiązań wodorowych i disiarczkowych 4. denaturujące działanie jonów metali ciężkich polega na łączeniu się z grupami -SH
4
2,4
1,3
1,2,3
1,2,3,4
Pytanie 30
Wybierz prawdziwe informacje: 1. proces wytrącania białka z roztworu jest zawsze związany z jego denaturacją 2. koagulacja białka prowadzi do utraty jego właściwości biologicznych 3. w trakcie procesu koagulacji dochodzi do zniszczenia centrum aktywnego białka enzymatycznego 4. najmniejszą rozpuszczalność wykazuje białko w punkcie izoelektrycznym
1,2,3,4
4
1,2,3
1,3
2,4
Pytanie 31
Schemat przedstawia mechanizm procesu:
wsalania
renaturacji
wysalania
sączenia molekularnego
denaturacji
Pytanie 32
Przyporządkuj cechy budowy białek (1-4) jego poszczególnym strukturom (I-IV): I. struktura I- rzędowa II. II-rzędowa III. III-rzędowa IV. IV-rzędowa 1. sekwencja aminokwasów 2. budowa podjednostkowa 3. budowa fibrylarna i globularna 4. struktura alfa-helisy
I-1, II-4, III-3, IV-2
I-1, II-3, III-2, IV-4
I-3, II-1, III-4, IV-2
I-2, II-4, III-3, IV-1
I-1, II-2, III-3, IV-4
Pytanie 33
Do białek globularnych należy:
elastyna
albumina
keratyna
kolagen
miozyna
Pytanie 34
Wskaż nieprawdziwą informację o białkach globularnych:
na powierzchni białka znajdują się polarne reszty aminokwasowe
struktura II-rzędowa tych białek jest wyłącznie typu alfa-helisy
na zgięciach zwojów alfa-helikalnych znajdują się reszty proliny
w ich strukturze występują wiązania disiarczkowe
we wnętrzu cząsteczki białka znajdują się hydrofobowe reszty aminokwasów
Pytanie 35
Wskaż nieprawdziwą informację o białkach globularnych:
ulegają reakcji wsalania
posiadają wnętrze hydrofobowe
w ich strukturze występuje Beta-harmonijka
alfa-helisa stanowi 100% struktury II-rzędowej tych białek
na powierzchni cząsteczki znajdują się grupy polarne
Pytanie 36
Wskaż prawdziwe stwierdzenia o białkach fibrylarnych: 1. łańcuchy peptydowe alfa-keratyn są wyłącznie przeciwrównoległe 2. wszystkie łańcuchy beta-keratyn są przeciwrównoległe 3. stabilność i wytrzymałość alfa-keratyn jest uwarunkowana obecnością wiązań disiarczkowych pomiędzy łańcuchami peptydowymi 4. fibroina jedwabiu nie zawiera wiązań disiarczkowych
1,2,3
1,3
1,2,3,4
4
2,4
Pytanie 37
Białka fibrylarne to: 1. keratyna 2. fibrynogen 3. miozyna 4. insulina
4
1,3
1,2,3
2,4
1,2,3,4
Pytanie 38
Wskaż prawdziwe informacje dotyczące właściwości białek: 1. stosunek osiowy białek fibrylarnych jest większy niż 20 2. białka fibrylarne i globularne różnią się strukturą II-rzędową 3. białka fibrylarne i globularne różnią się funkcją biologiczną 4. białka globularne charakteryzuje taka sama zawartość aminokwasów hydrofobowych
2,4
4
1,2,3
1,3
1,2,3,4
Pytanie 39
Wybierz jony metali, które występują w biologicznie aktywnych białkach 1. Cu2+ 2. Zn2+ 3. Mg2+ 4. Fe2+
1,3
1,2,3
4
1,2,3,4
2,4
Pytanie 40
Dopasuj do białek (I-III) dane dotyczących wartościowości żelaza (1-3) I. Hemoglobina, mioglobina II. cytochrom c III katalaza, peroksydaza 1. Fe II 2. Fe jest odwracalnie utleniane i redukowane 3. Fe III
I-3, II-1, III-2
I-2, II-1, III-3
I-1, II-2, III-3
I-1, II-3, III-2
I-2, II-3, III-1
Pytanie 41
Wskaż białka, które w swojej strukturze posiadają grupę hemową: 1. mioglobina 2. peroksydaza 3. cytochrom c 4. oksydaza cytochromowa
4
1,3
1,2,3,4
2,4
1,2,3
Pytanie 42
Wskaż odpowiedź, w której wartość I jest większa od wartości II:
I- udział wiązań disiarczkowych w strukturze insuliny, udział wiązań disiarczkowych w strukturze hemoglobiny
I - ciężar cząsteczkowy albumin, II - ciężar cząsteczkowy globulin
I- stosunek osiowy mioglobiny, II - stosunek osiowy kolagenu
I - siła oddziaływań wiązań wodorowych w białkach, II - siła oddziaływań wiązań kowalencyjnych w białkach
I - stopień dysocjacji grupy aminowej, II- stopień dysocjacji grupy karboksylowej
Pytanie 43
Dopasuj związki (I-IV) do ich właściwości (1-4) I. 3,5,3'-trijodotyronina II. Beta-alanina III. hydroksylizyna IV. dihydroksyfenyloalanina 1. związana z syntezą adrenaliny 2. występuje tylko w kolagenie i żelatynie 3. nie występuje w białkach 4. wykazuje aktywność hormonu
I-4, II-3, III-2, IV-1
I-1, II-2, III-3, IV-4
I-3, II-1, III-4, IV-2
I-2, II-1, III-4, IV-3
I-3, II-4, III-1, IV-2
Pytanie 44
Wskaż białka, których cechy wymieniono poniżej: - należą do białek prostych - należą do białek hydrofilowych - posiadają zdolność wiązania jonów - transportują bilirubinę - są syntetyzowane w wątrobie
gluteiny
apoproteiny
globuliny
albuminy
prolaminy
Pytanie 45
Wybierz odpowiedź, która zawiera prawdziwe informacje o albuminach:
są to białka globularne, dobrze rozpuszczalne w wodzie, które wypadają z roztworu przy całkowitym nasyceniu siarczanem amonu
są to białka fibrylarne słabo rozpuszczalne w wodzie i w elektrolitach
są to białka fibrylarne, słabo rozpuszczalne w wodzie, dobrze w elektrolitach
żadna z odpowiedzi nie jest prawidłowa
są to białka globularne rozpuszczalne w elektrolitach, które wypadają z roztworu przy 50% nasyceniu siarczanem amonu
Pytanie 46
Metoda, którą NIE można rozdzielić białek surowicy krwi to:
frakcjonowane wysalanie
elektroforeza na żelu poliakrylamidowym
wirowanie różnicowe
sączenie molekularne na żelu Sephadex
elektroforeza na acetylocelulozie
Pytanie 47
Wskaż cechy mioglobiny: 1. jest metaloproteiną 2. posiada Fe2+ 3. jest białkiem o strukturze III-rzędowej 4. nie posiada wiązań disiarczkowych
1,2,3,4
4
2,4
1,3
1,2,3
Pytanie 48
Wybierz twierdzenie, które opisuje prawdziwe cechy cząsteczki mioglobiny:
większość reszt hydrofobowych aminokwasów jest zlokalizowana na powierzchni cząsteczki
nie posiada reszt aminokwasów hydrofobowych
reszty hydrofobowe aminokwasów są rozmieszczone przypadkowo na powierzchni i wewnątrz cząsteczki
większość reszt hydrofobowych aminokwasów jest zlokalizowana wewnątrz cząsteczki
aminokwasy hydrofobowe uczestniczą w wiązaniu tlenu
Pytanie 49
Które informacje o budowie hemoglobin są prawdziwe: 1. HbA2 = 2 alfa + 2 beta 2. HbA1 = 2 alfa + 2 gamma 3. HbF = 2 alfa +2 delta 4. HbH = 4 beta
1,3
2,4
1,2,3,4
4
1,2,3
Pytanie 50
Wskaż nieprawdziwe stwierdzenie dotyczące hemoglobiny HbF
jej masa cząsteczkowa wynosi około 65kD
wykazuje większe powinowactwo do tlenu niż hemoglobina HbA1
jest zbudowana z 2 łańcuchów alfa oraz 2 łańcuchów delta
tworzy niestabilne kompleksy z tlenem bez zmiany stopnia utlenienia żelaza
jest zbudowana z 4 łańcuchów polipeptydowych i 4 grup hemowych
Pytanie 51
Wybierz nieprawdziwą informację o hemoglobinie:
jest białkiem allosterycznym
wiąże cząsteczki tlenu poprzez oddziaływania z jonami Fe2+
pełni funkcję buforu
wiąże cząsteczki tlenu wiązaniami wodorowymi
ulega utlenowaniu, tzn. wiąże cząsteczkę tlenu bez zmiany wartościowości żelaza
Pytanie 52
Hemoglobina nie jest enzymem, ponieważ:
jest zbudowana z czterech podjednostek
jest białkiem allosterycznym
jest metaloproteiną
cząsteczka tlenu jest przyłączana i odłączana bez zmian
krzywa przyłączenia tlenu do hemoglobiny ma kształt sigmoidalny
Pytanie 53
Wybierz cechy charakteryzujące HbA2: 1. jest zbudowana z czterech łańcuchów gamma 2. występuje we krwi płodu 3. ma mniejsze powinowactwo do tlenu w porównaniu z HbA1 4. jest zbudowana z dwóch łańcuchów alfa i dwóch łańcuchów delta
1,3
1,2,3,4
2,4
4
1,2,3
Pytanie 54
HbA1 może odwracalnie dysocjować na 2 pary podjednostek, którymi są
dimery alfa i alfa
dimery beta i beta
dimery alfa i beta
dimery alfa i delta
dimery alfa i gamma
Pytanie 55
Wskaż hemoglobiny o większym niż HbA1 powinowactwie do tlenu 1. HbA2 2.HbF 3. HbH 4. HbS
1,2,3
1,3
1,2,3,4
2,4
4
Pytanie 56
Tlen, który łączy się z hemoglobiną można określić jako: 1. ligand 2. ujemny efektor allosteryczny 3, dodatni efektor allosteryczny 4. substrat
1,3
2,4
1,2,3,4
4
1,2,3
Pytanie 57
Wskaż informację wskazującą, że tlen jest efektorem allosterycznym hemoglobiny: 1. ostatnia cząsteczka 02 wiązana jest z powinowactwem ok. 200-krotnie większym w porównaniu z pierwszą 2. utlenowanie powoduje zmianę odległości między łańcuchami hemoglobiny 3. przyłączenie tlenu przez układ hemowy powoduje zmiany konformacyjne ułatwiające przyłączenie 02 do kolejnej grupy hemowej hemowej 4. przyłączenie 02 zmienia stopień utlenienia żelaza
1,2,3,4
1,2,3
4
1,3
2,4
Pytanie 58
Wybierz prawdziwe informacje o hemoglobinie: 1. nie jest enzymem, ponieważ nie katalizuje żadnej reakcji chemicznej 2. jest enzymem ponieważ jest białkiem, które zawiera grupę prostetyczną - hem i posiada efektor dodatni - tlen 3. krzywa nasycenia tlenem ma charakter sigmoidalny, ponieważ przyłączenie pierwszej cząsteczki tlenu zwiększa szybkość przyłączenia następnej 4. przyłączenie cząsteczki tlenu do łańcucha globiny prowadzi do zmiany wartościowości żelaza
1,2,3
4
1,3
2,4
1,2,3,4
Pytanie 59
z poniższych informacji o insulinie wybierz prawdziwe: 1. w wyniku odcięcia przez peptydazę łańcucha wektorowego od preproinsuliny powstaje proinsulina 2. insulina zbudowana jest z dwóch łańcuchów: A (21 aminokwasów) i B (30 aminokwasów) 3. cząsteczka insuliny powstaje po wycięciu z proinsuliny łańcucha C 4. cząsteczka insuliny powstaje po wycięciu z proinsuliny dwóch peptydów i łańcucha C
4
1,2,3
2,4
1,3
1,2,3,4
Pytanie 60
Wskaż prawdziwe twierdzenia dotyczące proinsuliny: 1 . jest prohormonem 2. jej przekształcenie w insulinę odbywa się na drodze ograniczonej proteolizy 3. wykazuje immunoreaktywność na przeciwciała przeciw insulinie 4. w procesie aktywacji proinsuliny uwalnia się łańcuch C
1,2,3
4
1,3
1,2,3,4
2,4
Pytanie 61
Które aminokwasy występują w największej ilości w kolagenie
arginina i glicyna
glicyna, prolina, hydroksyprolina
glicyna i prolina
prolina, arginina, hydroksyprolina
glicyna, prolina, leucyna
Pytanie 62
Wybierz prawdziwe informacje o strukturze kolagenu 1. więcej niż 50% wszystkich aminokwasów stanowią Gly, Pro, Pro-OH 2. obecność Gly, Pro, Pro-OH umożliwia utworzenie struktury alfa helisy 3. obecność wyżej wymienionych aminokwasów uniemożliwia utworzenie struktury a-helisy 4. podstawową jednostką kolagenu jest tropokolagen, utworzony przez cztery łańcuchy polipeptydowe
1,2,3
1,2,3,4
4
1,3
2,4
Pytanie 63
Cechą wspólną kolagenu i elastyny jest:
podobny skład aminokwasowy
jednakowa zawartość cukrów
duża zawartość hydroksyproliny
ten sam mechanizm tworzenia wiązań poprzecznych
tkanka kostna jako główne miejscem występowania
Pytanie 64
Kolagen zbudowany jest z wielu cząsteczek tropokolagenu , złożonego z trzech łańcuchów polipeptydowych owiniętych wokół siebie na kształt śruby o dużym skoku. Poszczególne cząsteczki tropokolagenu połączone są ze sobą wiązaniami:
wodorowymi i disiarczkowymi
jonowymi
hydrofobowymi
wodorowymi
gamma peptydowymi
Pytanie 65
Kolagen: 1 . należy do białek fibrylarnych 2. stanowi 1/3 -1/4 wszystkich białek ssaków 3. jest zbudowany z wielu cząsteczek tropokolagenu 4. jest białkiem hydrofilowym
1,2,3,4
1,3
1,2,3
2,4
4
Pytanie 66
Keratyna należy do białek fibrylarnych o wysokiej zawartości:
cysteiny
hydroksyproliny
hydroksylizyny
proliny
prollny i hydroksyproliny
Pytanie 67
Miedź wchodzi w skład następujących białek: 1. tyrozynazy 2. oksydazy cytochromowej 3. ceruloplazminy 4. oksydazy askorbinianowej
1,2,3
4
1,2,3,4
2,4
1,3
Pytanie 68
Wskaż układ, w którym wartość pierwsza (I) jest większa od drugiej (II):
I punkt izoelektryczny glicyny II punkt izoelektryczny lizyny
I powinowactwo HbA1 do tlenu II powinowactwo HbA2 do tlenu
I masa cząsteczkowa albuminy, II masa cząsteczkowa gamma-globulin
I stężenie siarczanu amonu niezbędne do wysolenia albumin, II stężenie siarczanu amonu niezbędne do wysolenia globulin
I ilości jonów fosforanowych w histonach II ilość jonów fosforanowych w nukleoproteinach