Twój wynik: Oznaczanie cukrów redukujących metodą Nelsona

Analiza

Rozwiąż ponownie
Moja historia
Powtórka: Wybierz pytania
Pytanie 1
Za właściwości redukujące monosacharydów odpowiedzialne/y/a jest:
grupa aldehydowa lub ketonowa
wiązania glikozydowe
wiązania wodorowe
grupa wodorotlenowa
obecność wolnej grupy hemiacetalowej OH
Pytanie 2
Oligosacharydy i polisacharydy zbudowane są z odpowiednich monosacharydów połączonych:
wiązaniami glikozydowymi
wiązaniami wodorowymi
wiązaniami N-glikozydowymi
wiązaniami O-1,2-glikozydowymi
Pytanie 3
Wiązania te powstają w wyniku reakcji:
dwóch dowolnych grup OH między monosacharydami
węgla anomerycznego z grupą OH drugiego monosacharydu
grupy OH przy anomerycznym atomie węgla z dowolną grupą OH innego monosacharydu
Pytanie 4
Czym jest grupa hemiacetalowa?
inaczej grupa aldehydowa lub ketonowa
jest to grupa OH przy anomerycznym atomie węgla
są to dowolne grupy OH
Pytanie 5
Gdy w disacharydzie znajduje się wolna półacetalowa grupa OH to wówczas disacharyd pod wieloma względami zachowuje się jak cukier prosty, tzn:
ma własności redukujące
utlenia się do wyższych kwasów karboksylowych
nie ma właściwości redukujących
ulega mutarotacji
nie ulega mutarotacji
Pytanie 6
Zjawisko mutarotacji nie występuje w przypadku sacharozy, ponieważ:
oba anomeryczne atomy węgla są zablokowane wiązaniem O-glikozydowym
bo nie jest cukrem właściwym
bo tak
oba anomeryczne atomy węgla są zablokowane wiązaniem N-glikozydowym
bo nie jest cukrem prostym
bo jest disacharydem
Pytanie 7
Cukry redukujące:
Należą do nich wszystkie monosacharydy, disacharydy i oligosacharydy
Należą do nich wszystkie monosacharydy, disacharydy (z wyjątkiem sacharozy) i niektóre oligosacharydy
wszystkie węglowodany, które nie reagują z odczynnikiem Fehlinga, Benedicta i Tollensa
wszystkie węglowodany, które reagują pozytywnie z odczynnikiem Fehlinga, Benedicta i Tollensa
Pytanie 8
Grupa aldehydowa w reakcji z wcześniej wspomnianymi odczynnikami (1), natomiast sama ulega (2) do grupy karboksylowej. Zaś grupa ketonowa ulega reakcji (3) tworząc epimery, dwie aldozy i jedną ketozę.
(3) utlenieniu
(1) utlenia je
(3) enolizacji
(2) utlenieniu
(3) redukcji
(1) redukuje je
(2) redukcji
Pytanie 9
Czym różni się forma α- od β -D-glukopiranozy?
są stereoizomerami
są one anomerami
Różnią się kątem skręcania płaszczyzny polaryzacji światła
grupa OH po utworzeniu hemiacetalu z formy łańcuchowej może znaleźć się po tej samej stronie, lub po przeciwnej co grupa − CH2OH na skutek rotacji grupy − CHO wokół osi wiązania C − CHO (mutarotacja)
są one diastereoizomerami
Pytanie 10
Na czym polega ilościowe oznaczanie sacharozy metodą Nelsona?
Pytanie 11
W jakim środowisku przeprowadza się redukcję Cu2+ do Cu+?
w zasadowym
w obojętnym
w kwaśnym
Pytanie 12
Hydrolizę sacharozy można przeprowadzić enzymatycznie przy pomocy:
inwertazy
α-D- fruktazy
β-D- fruktazy
β-D- fruktofuranozydazy
α-D- fruktofuranozydazy
Pytanie 13
W naszym cudownym ćwiczeniu hydrolizę prowadzimy w:
roztworze NaOH na zimno
roztworze HCl na zimno
roztworze HCl na gorąco
roztworze NaOH na gorąco
Pytanie 14
Wybierz zdania prawidzwe:
absorbancja światła monochromatycznego jest odwrotnie proporcjonalna do stężenia roztworu
absorbancja światła monochromatycznego jest wprost proporcjonalna do stężenia roztworu
Masa cukrów redukujących powstających podczas hydrolizy sacharozy jest równa masie sacharozy
Im większe stężenie cukry redukującego, tym więcej powstałych tlenków molibdenu i tym większa będzie absorbancja
Im większe stężenie cukry redukującego, tym więcej powstałych tlenków molibdenu i tym mniejsza będzie absorbancja
Masa cukrów redukujących powstających podczas hydrolizy sacharozy nie jest równa masie sacharozy
Pytanie 15
Które cukry mają właściwości redukujące?
ryboza
sacharoza
maltoza
arabinoza
laktoza
celobioza
glukoza