Twój wynik: Klasa 7, dział 3 - Układ pokarmowy

Analiza

Rozwiąż ponownie
Moja historia
Powtórka: Wybierz pytania
Pytanie 1
Zaznacz cechy białek:
umożliwiają odbieranie informacji ze środowiska
uczestniczą w reakcji obronnej przed drobnoustrojami chorobotwórczymi
są podstawowym materiałem budulcowym komórek
są podstawowym źródłem energii dla organizmu
uczestniczą w transporcie substancji w organizmie
ułatwiają wchłanianie witamin A,D,E i K
Pytanie 2
Jak nazywamy aminokwasy, które nie mogą być produkowane w organizmie człowieka i muszą być dostarczane z pożywienia?
Pytanie 3
Czym są pokarmy pełnowartościowe?
Pokarmami zawierającymi
wszystkie aminokwasy nieprodukowane przez organizm
.
Pytanie 4
Oceń prawdziwość zdań.
Każda komórka ludzkiego ciała zawiera tysiące różnych białek.
Prawda
Białka są głównym składnikiem budulcowym komórek.
Prawda
Z jednego grama tłuszczu powstaje dwa razy więcej energii niż z jednego grama cukru lub białka.
Prawda
Aminokwasy są zbudowane z połączenia ponad kilkuset białek.
Fałsz
Pytanie 5
Które pokarmy są naj...
To pytanie jest dostępne dla użytkowników, którzy wykupili plan
Odblokuj wszystkie pytania we wszystkich testach.
Pytanie 6
Które białka umożliwiają nam odbieranie informacji ze środowiska?
sygnałowe
obronne
budulcowe
receptorowe
Pytanie 7
Połącz w pary białka...
To pytanie jest dostępne dla użytkowników, którzy wykupili plan
Odblokuj wszystkie pytania we wszystkich testach.
Pytanie 8
Głównym źródłem energii organizmu jest:
glukoza
fruktoza
galaktoza
glikogen
Pytanie 9
Jaki cukier jest używany jako magazyn energii przez rośliny?
Pytanie 10
Oceń prawdziwość zda...
To pytanie jest dostępne dla użytkowników, którzy wykupili plan
Odblokuj wszystkie pytania we wszystkich testach.
Pytanie 11
Które z wymienionych cukrów nie są trawione przez człowieka?
fruktoza
celuloza
skrobia
laktoza
Pytanie 12
Nadmiar spożycia tłuszczów z których źródeł pokarmowych może mieć niekorzystny wpływ n organizm człowieka?
wieprzowina
halibut
orzechy
pestki dynii
masło
Pytanie 13
Uzupełnij zdanie.
Woda stanowi około
70%
masy ciała człowieka .
Pytanie 14
Które z witamin rozpuszczalne są w wodzie?
C
D
B9
K
B12
A
Pytanie 15
Oceń prawdziwość zdań.
Nadmiar witamin rozpuszczalnych w tłuszczach może prowadzić do zatrucia organizmu i uszkodzenia wątroby.
Prawda
Mikroelementy to pierwiastki, których ilość nie przekracza 0,1% suchej masy ciała.
Fałsz
Większość witamin jest produkowana przez organizm.
Fałsz
Pytanie 16
Zaznacz makroelement...
To pytanie jest dostępne dla użytkowników, którzy wykupili plan
Odblokuj wszystkie pytania we wszystkich testach.
Pytanie 17
Które z witamin są produkowane przez mikrobiom jelitowy?
A
K
C
z grupy B
Pytanie 18
Połącz witaminę z objawami jej niedoboru.
B6
depresja, drgawki, nadmierna pobudliwość, niedokrwistość
K
zaburzenia krzepnięcia krwi, podatność na krwawienia
C
zmniejszona odporność, szkorbut
B9
zahamowanie wzrostu, niedokrwistość, podniesione ryzyko urodzenia dziecka z wadami układu nerwowego
E
zanik mięśni, osłabiona odporność, oznaki starzenia się skóry
A
zahamowanie wzrostu, kurza ślepota, choroby skóry
B12
niedokrwistość, zaburzenia funkcjonowania układu nerwowego
D
krzywica, osteoporoza, zmniejszona odporność
Pytanie 19
Połącz w pary składn...
To pytanie jest dostępne dla użytkowników, którzy wykupili plan
Odblokuj wszystkie pytania we wszystkich testach.
Pytanie 20
Oceń prawdziwość zdań.
Woda jest nośnikiem ciepła w organizmie.
Prawda
Należy spożywać około 2 litrów wody dziennie.
Prawda
Podczas dużego wysiłku należy uzupełniać wodę i składniki mineralne.
Prawda
Jedynym miejscem organizmu, w którym nie ma wody są kości.
Fałsz
Pytanie 21
Zaznacz role jakie pełni woda w ludzkim organizmie.
pełni funkcję odpornościową
uczestniczy w usuwaniu substancji z organizmu
magazynuje energię
uczestniczy w termoregulacji
stanowi środowisko reakcji chemicznych
Pytanie 22
Ile zębów stałych ma dorosły człowiek?
28
32
30
36
Pytanie 23
Podaj termin do defi...
To pytanie jest dostępne dla użytkowników, którzy wykupili plan
Odblokuj wszystkie pytania we wszystkich testach.
Pytanie 24
Żółć wytwarzana jest w:
żołądku
trzustce
wątrobie
dwunastnicy
Pytanie 25
Gdzie pokarm jest trawiony przez pepsynę? Jaki składnik trawiony jest przez ten enzym?
Pepsyna to enzym trawiący
białka
w
żołądku
.
Pytanie 26
Za co odpowiadają po...
To pytanie jest dostępne dla użytkowników, którzy wykupili plan
Odblokuj wszystkie pytania we wszystkich testach.
Pytanie 27
Zaznacz gruczoły trawienne.
żołądek
wątroba
jelito grube
jelito cienkie
ślinianki
trzustka
Pytanie 28
Oceń prawdziwość zda...
To pytanie jest dostępne dla użytkowników, którzy wykupili plan
Odblokuj wszystkie pytania we wszystkich testach.
Pytanie 29
Jaka jest rola kosmków w jelicie cienkim?
zwiększają powierzchnię wchłaniania
wytwarzają enzymy trawienne
rozkładają cukry
rozbijają tłuszcz na mniejsze cząsteczki
Pytanie 30
Które z wymienionych składników są wchłaniane najpierw do limfy, a dopiero później do krwi?
aminokwasy
kwasy tłuszczowe
cukry złożone
cukry proste
Pytanie 31
Uszereguj elementy układu pokarmowego zaczynając od jamy ustnej.
Pytanie 32
Co jest najbogatszym...
To pytanie jest dostępne dla użytkowników, którzy wykupili plan
Odblokuj wszystkie pytania we wszystkich testach.
Pytanie 33
Dobrym źródłem wapnia są:
mleko, sery i jaja
zielona warzywa liściaste
owoce cytrusowe, pietruszka
ryby morskie
Pytanie 34
Dobrym źródłem magnezu są:
nasiona roślin strączkowych, herbata, sery
ryby, owoce morza, cytrusy
jaja, mleko, jogurty
kakao, orzechy, otręby, kasza gryczana
Pytanie 35
Ile dżuli ma jedna k...
To pytanie jest dostępne dla użytkowników, którzy wykupili plan
Odblokuj wszystkie pytania we wszystkich testach.
Pytanie 36
Jaka bakteria powoduje chorobę wrzodową żołądka?
Escherichia coli
Salmonella
Staphylococcus aureus
Helicobacter pylori
Pytanie 37
Zaburzenie odżywiania polegające na jedzeniu mniej niż potrzebuje tego organizm to
otyłość
bulimia
nadwaga
anoreksja
Pytanie 38
Aby uniknąć chorób p...
To pytanie jest dostępne dla użytkowników, którzy wykupili plan
Odblokuj wszystkie pytania we wszystkich testach.
Pytanie 39
Aby dobrze zbilansow...
To pytanie jest dostępne dla użytkowników, którzy wykupili plan
Odblokuj wszystkie pytania we wszystkich testach.
Pytanie 40
Ile posiłków dziennie należy spożywać?
6
3
4
5
Pytanie 41
Składnik pokarmowy nie posiadający wartości odżywczych jednak konieczny do prawidłowej pracy układu pokarmowego i wspomagający przesuwanie się pokarmu w jelitach to:
Pytanie 42
Uszereguj pożywienie zaczynając od tego, które należy spożywać jak najrzadziej.
Pytanie 43
Włośnica, owsica i glistnica są przykładami chorób:
wirusowych
bakteryjnych
pasożytniczych
grzybiczych
Pytanie 44
Zaznacz objawy chara...
To pytanie jest dostępne dla użytkowników, którzy wykupili plan
Odblokuj wszystkie pytania we wszystkich testach.
Pytanie 45
Którym typem wirusowego zapalenia wątroby można zarazić się przez kontakty seksualne?
WZW C
WZW A
WZW B
Pytanie 46
Aby uniknąć próchnic...
To pytanie jest dostępne dla użytkowników, którzy wykupili plan
Odblokuj wszystkie pytania we wszystkich testach.
Pytanie 47
Jakie BMI świadczy o nadwadze ciała?
powyżej 30
powyżej 25
powyżej 23
powyżej 28
Pytanie 48
Choroba objawiająca ...
To pytanie jest dostępne dla użytkowników, którzy wykupili plan
Odblokuj wszystkie pytania we wszystkich testach.