Twój wynik: Klasa 7, dział 3 - Układ pokarmowy

Analiza

Rozwiąż ponownie
Moja historia
Powtórka: Wybierz pytania
Pytanie 1
Zaznacz cechy białek:
uczestniczą w transporcie substancji w organizmie
uczestniczą w reakcji obronnej przed drobnoustrojami chorobotwórczymi
są podstawowym źródłem energii dla organizmu
ułatwiają wchłanianie witamin A,D,E i K
umożliwiają odbieranie informacji ze środowiska
są podstawowym materiałem budulcowym komórek
Pytanie 2
Jak nazywamy aminokwasy, które nie mogą być produkowane w organizmie człowieka i muszą być dostarczane z pożywienia?
Pytanie 3
Czym są pokarmy pełnowartościowe?
Pokarmami zawierającymi
wszystkie aminokwasy nieprodukowane przez organizm
.
Pytanie 4
Oceń prawdziwość zdań.
Aminokwasy są zbudowane z połączenia ponad kilkuset białek.
Fałsz
Białka są głównym składnikiem budulcowym komórek.
Prawda
Z jednego grama tłuszczu powstaje dwa razy więcej energii niż z jednego grama cukru lub białka.
Prawda
Każda komórka ludzkiego ciała zawiera tysiące różnych białek.
Prawda
Pytanie 5
Które pokarmy są naj...
To pytanie jest dostępne dla użytkowników, którzy wykupili plan
Odblokuj wszystkie pytania we wszystkich testach.
Pytanie 6
Które białka umożliwiają nam odbieranie informacji ze środowiska?
receptorowe
obronne
budulcowe
sygnałowe
Pytanie 7
Połącz w pary białka...
To pytanie jest dostępne dla użytkowników, którzy wykupili plan
Odblokuj wszystkie pytania we wszystkich testach.
Pytanie 8
Głównym źródłem energii organizmu jest:
fruktoza
glikogen
glukoza
galaktoza
Pytanie 9
Jaki cukier jest używany jako magazyn energii przez rośliny?
Pytanie 10
Oceń prawdziwość zda...
To pytanie jest dostępne dla użytkowników, którzy wykupili plan
Odblokuj wszystkie pytania we wszystkich testach.
Pytanie 11
Które z wymienionych cukrów nie są trawione przez człowieka?
celuloza
fruktoza
skrobia
laktoza
Pytanie 12
Nadmiar spożycia tłuszczów z których źródeł pokarmowych może mieć niekorzystny wpływ n organizm człowieka?
wieprzowina
halibut
masło
pestki dynii
orzechy
Pytanie 13
Uzupełnij zdanie.
Woda stanowi około
70%
masy ciała człowieka .
Pytanie 14
Które z witamin rozpuszczalne są w wodzie?
K
D
B9
B12
C
A
Pytanie 15
Oceń prawdziwość zdań.
Nadmiar witamin rozpuszczalnych w tłuszczach może prowadzić do zatrucia organizmu i uszkodzenia wątroby.
Prawda
Większość witamin jest produkowana przez organizm.
Fałsz
Mikroelementy to pierwiastki, których ilość nie przekracza 0,1% suchej masy ciała.
Fałsz
Pytanie 16
Zaznacz makroelement...
To pytanie jest dostępne dla użytkowników, którzy wykupili plan
Odblokuj wszystkie pytania we wszystkich testach.
Pytanie 17
Które z witamin są produkowane przez mikrobiom jelitowy?
C
A
z grupy B
K
Pytanie 18
Połącz witaminę z objawami jej niedoboru.
A
zahamowanie wzrostu, kurza ślepota, choroby skóry
E
zanik mięśni, osłabiona odporność, oznaki starzenia się skóry
C
zmniejszona odporność, szkorbut
B12
niedokrwistość, zaburzenia funkcjonowania układu nerwowego
B6
depresja, drgawki, nadmierna pobudliwość, niedokrwistość
K
zaburzenia krzepnięcia krwi, podatność na krwawienia
D
krzywica, osteoporoza, zmniejszona odporność
B9
zahamowanie wzrostu, niedokrwistość, podniesione ryzyko urodzenia dziecka z wadami układu nerwowego
Pytanie 19
Połącz w pary składn...
To pytanie jest dostępne dla użytkowników, którzy wykupili plan
Odblokuj wszystkie pytania we wszystkich testach.
Pytanie 20
Oceń prawdziwość zdań.
Jedynym miejscem organizmu, w którym nie ma wody są kości.
Fałsz
Należy spożywać około 2 litrów wody dziennie.
Prawda
Woda jest nośnikiem ciepła w organizmie.
Prawda
Podczas dużego wysiłku należy uzupełniać wodę i składniki mineralne.
Prawda
Pytanie 21
Zaznacz role jakie pełni woda w ludzkim organizmie.
magazynuje energię
stanowi środowisko reakcji chemicznych
uczestniczy w termoregulacji
pełni funkcję odpornościową
uczestniczy w usuwaniu substancji z organizmu
Pytanie 22
Ile zębów stałych ma dorosły człowiek?
28
32
30
36
Pytanie 23
Podaj termin do defi...
To pytanie jest dostępne dla użytkowników, którzy wykupili plan
Odblokuj wszystkie pytania we wszystkich testach.
Pytanie 24
Żółć wytwarzana jest w:
wątrobie
dwunastnicy
trzustce
żołądku
Pytanie 25
Gdzie pokarm jest trawiony przez pepsynę? Jaki składnik trawiony jest przez ten enzym?
Pepsyna to enzym trawiący
białka
w
żołądku
.
Pytanie 26
Za co odpowiadają po...
To pytanie jest dostępne dla użytkowników, którzy wykupili plan
Odblokuj wszystkie pytania we wszystkich testach.
Pytanie 27
Zaznacz gruczoły trawienne.
jelito grube
jelito cienkie
trzustka
żołądek
wątroba
ślinianki
Pytanie 28
Oceń prawdziwość zda...
To pytanie jest dostępne dla użytkowników, którzy wykupili plan
Odblokuj wszystkie pytania we wszystkich testach.
Pytanie 29
Jaka jest rola kosmków w jelicie cienkim?
zwiększają powierzchnię wchłaniania
wytwarzają enzymy trawienne
rozkładają cukry
rozbijają tłuszcz na mniejsze cząsteczki
Pytanie 30
Które z wymienionych składników są wchłaniane najpierw do limfy, a dopiero później do krwi?
cukry złożone
cukry proste
aminokwasy
kwasy tłuszczowe
Pytanie 31
Uszereguj elementy układu pokarmowego zaczynając od jamy ustnej.
Pytanie 32
Co jest najbogatszym...
To pytanie jest dostępne dla użytkowników, którzy wykupili plan
Odblokuj wszystkie pytania we wszystkich testach.
Pytanie 33
Dobrym źródłem wapnia są:
mleko, sery i jaja
zielona warzywa liściaste
owoce cytrusowe, pietruszka
ryby morskie
Pytanie 34
Dobrym źródłem magnezu są:
jaja, mleko, jogurty
ryby, owoce morza, cytrusy
kakao, orzechy, otręby, kasza gryczana
nasiona roślin strączkowych, herbata, sery
Pytanie 35
Ile dżuli ma jedna k...
To pytanie jest dostępne dla użytkowników, którzy wykupili plan
Odblokuj wszystkie pytania we wszystkich testach.
Pytanie 36
Jaka bakteria powoduje chorobę wrzodową żołądka?
Escherichia coli
Staphylococcus aureus
Salmonella
Helicobacter pylori
Pytanie 37
Zaburzenie odżywiania polegające na jedzeniu mniej niż potrzebuje tego organizm to
anoreksja
otyłość
bulimia
nadwaga
Pytanie 38
Aby uniknąć chorób p...
To pytanie jest dostępne dla użytkowników, którzy wykupili plan
Odblokuj wszystkie pytania we wszystkich testach.
Pytanie 39
Aby dobrze zbilansow...
To pytanie jest dostępne dla użytkowników, którzy wykupili plan
Odblokuj wszystkie pytania we wszystkich testach.
Pytanie 40
Ile posiłków dziennie należy spożywać?
6
3
4
5
Pytanie 41
Składnik pokarmowy nie posiadający wartości odżywczych jednak konieczny do prawidłowej pracy układu pokarmowego i wspomagający przesuwanie się pokarmu w jelitach to:
Pytanie 42
Uszereguj pożywienie zaczynając od tego, które należy spożywać jak najrzadziej.
Pytanie 43
Włośnica, owsica i glistnica są przykładami chorób:
bakteryjnych
grzybiczych
pasożytniczych
wirusowych
Pytanie 44
Zaznacz objawy chara...
To pytanie jest dostępne dla użytkowników, którzy wykupili plan
Odblokuj wszystkie pytania we wszystkich testach.
Pytanie 45
Którym typem wirusowego zapalenia wątroby można zarazić się przez kontakty seksualne?
WZW A
WZW B
WZW C
Pytanie 46
Aby uniknąć próchnic...
To pytanie jest dostępne dla użytkowników, którzy wykupili plan
Odblokuj wszystkie pytania we wszystkich testach.
Pytanie 47
Jakie BMI świadczy o nadwadze ciała?
powyżej 25
powyżej 23
powyżej 30
powyżej 28
Pytanie 48
Choroba objawiająca ...
To pytanie jest dostępne dla użytkowników, którzy wykupili plan
Odblokuj wszystkie pytania we wszystkich testach.