ptaki użytkowe, z których uzyskuje się jakiś produkt
ptaki hodowane na mięso; kury, indyki i kaczki
rodzaj ptactwa gospodarskiego hodowanego w celach spożywczych
Pytanie 2
Do gatunków drobiu nie należą:
gęsi perlice przepiórki strusie bażanty kiwi
kury indyki kaczki gęsi perlice przepiórki
strusie bażanty kuropatwy gołębie emu
Pytanie 3
Ptactwo grzbebiące nie ma:
błony między palcami
grzebienia
pazurów
Pytanie 4
Ptactwo wodne:
ma grubszą warstwę podskórnego tłuszczu
nie ma błony między palcami
nie ma grzebienia mostka
Pytanie 5
Do czynników wpływających na rozwój produkcji nie należą:
Szybka rotacja pokoleń i dostosowanie do środowiska
Dietetyczne właściwości produktów, mechanizacja produkcji i religia
Dobre wykorzystanie paszy i różnorodność produktów
Dobre wykorzystanie paszy, różnorodność produktów i ekonomia
Pytanie 6
Od którego roku Polska jest na pierwszym miejscu w Europie pod względem produkcji mięsa drobiowego?
2004
2011
2014
Pytanie 7
Ile jaj potrafi znieść kura w ciągu 1,5 roku?
300
150
200
Pytanie 8
Po jakim czasie kura znosi pierwsze jajo?
ok 10 tygodniach
ok 19 tygodniach
ok 25 tygodniach
Pytanie 9
Jaki procent mięsa drobiowego należy do Polski?
24%
0,9%
2%
Pytanie 10
Ile mięsa drobiowego przypada rocznie na jednego osobnika?
40kg
29,2kg
5kg
Pytanie 11
Ile jaj rocznie produkuje się w Polsce?
2mld
9mld
5mld
Pytanie 12
Ile jaj w Polsce przypada na osobę rocznie?
164
100
250
Pytanie 13
Jakiego typu produkcji jaj spożywczych nie ma w Polsce?
klatkowego i ściołowego
wolnowybiegowego i ekologicznego
ściołowego i wychodkowego
Pytanie 14
Ile łącznie jest kur produkujących jaja spożywcze?
30,2 mln
60,2 mln
48,8 mln
Pytanie 15
System dwustopniowy to:
ferma rodzicielska i prarodzicielska
ferma zarodowa i rodzicielska
ferma zarodowa i prarodzicielska
Pytanie 16
Ród to:
grupa zwierząt jednej rasy lub mieszańców kilku ras poddana kilkuletniej selekcji pod względem wybranych cech bez dopływu obcej krwi i przekazująca swoje cechy na potomstwo.
grupa zwierząt jednej rasy lub mieszańców kilku ras poddana kilkuletniej selekcji pod względem wybranych cech, umożliwiająca dopływ obcej krwi i przekazująca swoje cechy na potomstwo.
grupa zwierząt kilku ras lub mieszańców kilku ras poddana kilkuletniej selekcji pod względem wybranych cech bez dopływu obcej krwi i przekazująca swoje cechy na potomstwo.
Pytanie 17
Jak oznacza się ród?
Dwoma wielkimi literami i cyfrą umieszczoną w środku, np A0A
Trzema wielkimi literami, np ABB
Jedną wielką literą i dwoma równymi cyframi, np A33
Pytanie 18
Ród, który jest chwilowo dopuszczony oznaczany jest:
trzema jednakowymi wielkimi literami np. AAA
dwoma wielkimi literami i cyfrą na pierwszym miejscu np. 1AA
wielka literą i różnymi cyframi np. A03
Pytanie 19
Selekcja to:
wybór osobników o najlepszych cechach
wybór osobników na rodziców następnego pokolenia
wybór osobników do krycia próbnego
Pytanie 20
Selekcja na cechy mięsne uwzględnia:
Zużycie paszy, Szybkość opierzania się. Masa ciała,
Zużycie paszy, Żywotność, Szybkość opierzania się i Cechy jakości jaj
Masa ciała, Szybkość wzrostu, Stopień umięśnienia i otłuszczenia oraz Liczbę jaj od nioski
Pytanie 21
Selekcja na cechy reprodukcyjne odbywa się z uwzględnieniem:
Liczba jaj od nioski, Masa ciała, Zużycie paszy
Liczba jaj od nioski, Zapłodnienie ja,j Wyląg piskląt i Stabilizacji cech reprodukcyjnych
Masa ciała, Żywotność, Cechy jakości jaja
Pytanie 22
Ile mamy w Polsce ferm zarodowych
8
10
5
Pytanie 23
W Polsce mamy 8 ferm zarodowych, na które składają się:
3 kur nieśnych, 2 kaczek, 2 gęsi i 1 przepiórek japońskich
3 kur nieśnych, 2 kaczek, 1 gęsi, 2 przepiórek japońskich
2 kur nieśnych, 2 kaczek, 2 gęsi, 2 przepiórek japońskich