Twój wynik: Żywienie Zwierząt - paszoznawstwo

Analiza

Rozwiąż ponownie
Moja historia
Powtórka: Wybierz pytania
Pytanie 1
Które krowy zajmują najlepsze kwatery na pastwisku?
Krowy suche
Wysokowydajne
Jałówki
Pytanie 2
Jaka fermentacja jest najbardziej pożądana w kiszonce?
Masłowa
Mlekowa
Octowa
Pytanie 3
Bakterie kwasu mlekowego (Clostridia):
Są tlenowcami
Giną w środowisku kwaśnym
Rozwijają się najlepiej w suchym środowisku
Pytanie 4
Który zestaw zawiera surowce ławo kiszące się?
Kukurydza, buraki, koniczyna, lucerna
Kukurydza, trawy, GPS, prasowane wysłodki buraczane
Kukurydza, trawy, lucerna, koniczyna
Pytanie 5
Jakich rodzajów strat podczas produkcji kiszonki można uniknąć?
Oddychania, wtórnej fermentacji
Polowych, fermentacji
Soku kiszonkowego, wtórnej fermentacji
Pytanie 6
Ile suchej masy zawiera sianokiszonka?
30-40% SM
do 30% SM
powyżej 40% SM
Pytanie 7
Jaki proces usuwa związki antyżywieniowe z ziemniaków?
Poddawanie wysokiej temperaturze
Kiszenie
Mycie
Pytanie 8
Która z podanych roślin działa mlekopędnie?
Burak
Cebula
Ziemniak
Pytanie 9
Kto nie zda żywienia?
Marta
Angelika
Magda
Kaja
Pytanie 10
Która roślin nie wpływa negatywnie na smak mleka?
Marchew
Burak
Ziemniak
Pytanie 11
Która cecha okopowych wpływa na ich złe przechowywanie?
Duża ilość wody
Niska zawartość włókna
Zanieczyszczenie ziemią
Pytanie 12
Pasza treściwa:
W 1 kg SM zawiera poniżej 160g włókna surowego i poniżej 0,9 JPM
W 1 kg SM zawiera powyżej 160g włókna surowego i poniżej 0,9 JPM
W 1 kg SM zawiera powyżej 160g włókna surowego i powyżej 0,9 JPM
W 1 kg SM zawiera poniżej 160g włókna surowego i powyżej 0,9 JPM
Pytanie 13
Przemiana głodowa to:
Fermentacja podczas suszenia i przechowywania
Wymywanie składników pokarmowych podczas deszczu
Oddychanie roślin po ich skoszeniu
Pytanie 14
Słoma to:
Pozostałość po omłocie roślin zbieranych na ziarno lub nasiona
Zielonka wysuszona w wysokiej temperaturze
Zielonka wysuszona w warunkach naturalnych
Pytanie 15
Która słoma używana jest podczas skarmiania zielonkami lub wywarem ze względu na działanie zatwardzające?
Słoma jęczmienna
Słoma owsiana
Słoma żytnia
Pytanie 16
Co powoduje ługowanie?
Zwiększa ilość białka
Zwiększa strawność
Poprawia walory smakowe
Pytanie 17
Co jest produktem ubocznym przemysłu browarniczego?
Melasa
Młóto
Wywar
Pytanie 18
Które zdanie o roślinach strączkowych jest fałszywe?
Zawierają dużo białka dobrze trawionego przez monogastryczne
Zawierają dużo składników mineralnych i witamin
Białko jest bardzo szybko rozkładane w żwaczu
Pytanie 19
Jakiemu procesu poddawane są śruty poekstrakcyjne w celu usunięcia substancji antyżywieniowych?
Spalaniu
Gotowaniu
Tostowaniu
Pytanie 20
Który rodzaj mieszanki przemysłowej nie dostarcza zwierzętom białka i energii?
Mieszanka pełnoporcjowa
Mieszanka uzupełniająca
Premiks
Pytanie 21
Probiotyki:
Zakwaszają środowisko przewodu pokarmowego
Poprawiają walory smakowe paszy
Podnoszą strawność składników pokarmowych pasz
Pytanie 22
Przeciwutleniacze:
Hamują rozwój pleśni
Chronią tłuszcze, witaminy, karotenoidy
Nadają produktom atrakcyjną barwę
Pytanie 23
Detoksykanty:
Hamują rozwój pleśni
Obniżają pH w przewodzie pokarmowym zwierząt
Blokują wchłanianie mikotoksyn w przewodzie pokarmowym
Pytanie 24
Kokcydiostatyki
Pomagają utrzymać prawidłowy poziom kokcydiazy
Zapobiegają kokcydiozie
Powodują choroby drobiu