Twój wynik: Układ Pokarmowy i odżywianie się

Analiza

Rozwiąż ponownie
Moja historia
Powtórka: Wybierz pytania
Pytanie 1
Ułóż w odpowiedniej kolejności części przewodu pokarmowego.
Pytanie 2
Czy wyrostek robaczkowy jest zaliczany do układu pokarmowego?
TAK
NIE
Pytanie 3
Zaznacz wszystkie narządy wydzielające składniki niezbędne w procesie trawienia.
Ślinianki
Jama Ustna
Trzustka
Wyrostek Robaczkowy
Jelito Cienkie
Gardło
Wątroba
Przełyk
Odbytnica
Żołądek
Jelito Grube
Pytanie 4
Które zęby mają za zadanie rozcierać pokarm?
Siekacze
Przedtrzonowce
Kły
Trzonowce
Pytanie 5
Ile metrów ma jelito cienkie?
5m
8m
6m
12m
Pytanie 6
Gdzie znajduje się HCl?
w Żołądku
w Jelicie Grubym
w Trzustce
w Jelicie Cienkim
Pytanie 7
Zaznacz funkcje wątroby.
Wytwarza żółć
Wydziela soki trawienne
Magazynuje glikogen, Fe, witaminy A,D,B12
Wydziela hormony
Neutralizuje trucizny
Bierze udział w regulacji cukru we krwi
Utlenia kwasy tłuszczowe
Pytanie 8
Co trawi białka?
Amylaza trzustkowa
Pepsyna
Amylaza ślinowa
Lipaza
Trypsyna
Pytanie 9
Gdzie zaczyna się proces trawienia cukrów?
Dwunastnica
Przełyk
Żołądek
Jama Ustna
Pytanie 10
Co wytwarza trypsynę?
Pytanie 11
Gdzie kończy się proces trawienia tłuszczy?
w Jelicie Grubym
w Żołądku
w Jelicie Cienkim
w Dwunastnicy
Pytanie 12
Żółć jest potrzebna żeby trawić.....
Białka
Tłuszcze
Cukry
Pytanie 13
Po strawieniu gdzie jest wchłaniany tłuszcz?
Do limfy
Jest wydalany
Do krwi
Pytanie 14
Czy aminokwasy egzogenne pełnowartościowe są pochodzenia roślinnego?
NIE
TAK
Pytanie 15
Fruktoza jest cukrem...
Prostym
Dwucukrem
Złożonym
Pytanie 16
Czy tłuszcze roślinne zawierają kwasy tłuszczowe nasycone?
TAK
NIE
Pytanie 17
Skutkami niedoboru witaminy K są...
Błędne funkcjonowanie układu nerwowego
Szkorbut
Krwotoki wewnętrzne
Anemia
Pytanie 18
Skutkami niedoboru Fe są....
Szkorbut
Brak odporności
Anemia
Bolesne skurcze mięśni
Zaniki pamięci
Pytanie 19
Co jest efektem trawinie tłuszczy?
Aminokwasy
Żółć
Kwasy tłuszczowe
Glicerol
Pytanie 20
Co powinno stanowić 60% energii pobieranej z pokarmu?
Białka
Tłuszcze
Cukry
Pytanie 21
Od czego zależą potrzeby pokarmowe ludzi?
Koloru skóry
Płci
Masy ciała
Stanu zdrowia
Rodzaju pracy
Klimatu
Wieku
Pytanie 22
Jaka jest największa dawka kcal możliwa do przyjęcia przez człowieka?
3000 kcal
1600 kcal
2600 kcal
2000 kcal
1000 kcal
4000 kcal
Pytanie 23
Zaznacz poprawną definicję diety Zróżnicowanej.
Zawiera wszystkie związki chemiczne potrzebne do życia, w odpowiednich proporcjach
Pokrywa dzienne zapotrzebowanie na energię
Zawiera wszystkie niezbędne składniki pokarmowe.
Pytanie 24
Jak inaczej jest nazywana anoreksja?
Jadłowstręt psychiczny
Żarłoczność psychiczna
Pytanie 25
Czy wirusem HBV i HCV zarazimy się poprzez pokarm?
TAK
NIE
Pytanie 26
Jak nazywana jest bakteria powodująca wrzody dwunastnicy?
Helicobacter Pylori
Pałeczki Salmonelli
Pałeczki Okrężnicy
Laseczki jadu kiełbasianego
Pytanie 27
Salmonella jest chorobą....
Grzbiczą
Wirusową
Pasożytniczą
Bakteryjną
Pytanie 28
Jaką średnia długość ma tasiemiec uzbrojony?
12-15m
10-12m
8-10m
6m
Pytanie 29
Czym się charakteryzuje tasiemiec uzbrojony?
Obecnością haczyków
Obecnością osłonki
Obecnością przyssawek
Pytanie 30
Przez jakie mięso można się zarazić tasiemcem nieuzbrojonym?
Drobiowe
Wieprzowe
Wołowe