Twoja przeglądarka nie obsługuje JavaScript!
Ucz się szybciej
Testy
Fiszki
Notatki
Zaloguj
Twój wynik: Test ze Składników Odżywczych.
Analiza
Rozwiąż ponownie
Moja historia
Powtórka: Wybierz pytania
Wszystkie ({{dataStorage.userResults.answersTotal}})
Prawidłowe ({{dataStorage.userResults.answersGood}})
Do powtórki ({{dataStorage.userResults.answersRepeat}})
Błędne ({{dataStorage.userResults.answersBad}})
Pytanie 1
Jakie produkty powstają w wyniku rozpadu białka roślinnego?
Aminokwasy endogenne pełnowartościowe
Aminokwasy endogenne niepełnowartościowe
Aminokwasy egzogenne niepełnowartościowe
Aminokwasy egzogenne pełnowartościowe
Pytanie 2
Jakie funkcje pełni tłuszcz?
Izolacyjną
Energetyczną
Utrzrymującą procesy życiowe
Budulcową
Pytanie 3
Czym jest Celuloza?
Cukrem
Białkiem
Tłuszczem
Pytanie 4
Jakie funkcje pełni Celuloza?
Neutralizuje trucizny
Zawiera dużo witamin
Pobudza ruchy perystaltycznye jelit
Pytanie 5
Zaznacz pokarmy w których znajdziemy fruktozę.
Kasza
Jaja
Kurczak
Marchew
Wątroba
Orzechy
Maliny
Truskawki
Ryby
Kakao
Pytanie 6
Gdzie znajdziemy glukozę?
Miód
Słodycze i napoje gazowane
Chude mięsa i ryby
Owoce i warzywa
Pytanie 7
Jaki składnik powinien zawierać 60% energii?
Tłuszcz
Białko
Cukier
Pytanie 8
Ok. ile kcal zawiera 1g tłuszczu?
7 kcal
12 kcal
8 kcal
9 kcal
Pytanie 9
Jaki cukier jest najmniej zdrowy?
Glukoza
Skrobia
Fruktoza
Sacharoza
Pytanie 10
Jakie pokarmy zawierają tłuszcze nasycone?
Wątroba
Ryba
Orzechy
Boczek