Twój wynik: Budowa i rola układu pokarmowego

Analiza

Rozwiąż ponownie
Moja historia
Powtórka: Wybierz pytania
Pytanie 1
Dopasuj liczby do organów
1-żołądek,2-jelito grube,3-jelito cienkie,4-woreczek żółciowy,5-wątroba
1-żołądek,2-trzustka,3-jelito grube,4-jelito cienkie,5-wątroba
1-wątroba,2-trzustka,3-odbytnica,4-jelito cienkie,5-jelito grube
1-żołądek,2-jelito cienkie,3-jelito grube,4-wyrostek,5-wątroba
Pytanie 2
Który enzymy występuje w jamie ustnej(ślinie)?
pepsyna
podpuszczka
lipaza
ptialina
Pytanie 3
Gdzie wytwarzane są hormony takie jak insulina czy glukagon?
wątroba
żołądek
jelito cienkie
trzustka
Pytanie 4
Jakie zęby występują u dorosłego człowieka i jaka jest ich liczba?
34 zęby 12-trzonowe,9-przedtrzonowe,4-kły,9-siekacze
30 zębów,10-trzonowe,8-przedtrzonowe,4-kły,8-siekacze
16 zębów,6-trzonowe,4-przedtrzonowe,2-kły,4-siekacze
32 zęby,12-trzonowe,8-przedtrzonowe,4-kły,8-siekacze
Pytanie 5
Ułóż w kolejności elementy przewodu pokarmowego
Pytanie 6
Do funkcji siekaczy należy:
wszystkie odpowiedzi są prawidłowe
rozcieranie pokarmu
trzymanie pokarmu
rozgryzanie pokarmu
Pytanie 7
Tzw.choroba brudnych rąk.Do zakażenia tą chorobą dochodzi w wyniku nieprzestrzegania higieny osobistej i higieny otoczenia
tasiemczyca
próchnica
owsica
włośnica
Pytanie 8
Zaznacz części wchodzące w skład budowy zęba.
pień
korona
trzon
szyjka
korzeń
Pytanie 9
Wyróżniamy 3 rodzaje dużych ślinianek.Jakie?
przyuszne
zauszne
przyszczękowe
podżuchwowe
podjęzykowe
Pytanie 10
Co jest na zdjęciu?
jelito grube
trzustka
wyrostek
jelito cienkie
Pytanie 11
Jakie składniki pożywienia stanowią podstawowy budulec dla organizmu?
cukry
białka
tłuszcze
węglowodany
Pytanie 12
Cukier złożony, będący materiałem zapasowym u zwierząt to:
celuloza
glikogen
skrobia
Pytanie 13
Ile wody uzyskuje się ze spalenia 1 g tłuszczów?
1,07 g
1,02 g
1,1 g
Pytanie 14
Nadmiar których witamin powoduje groźne zatrucia i uzzkodzenia wątroby?
rozpuszczalnych w wodzie
rozpuszczalnych w tłuszczach
Pytanie 15
Zaznacz prawidłowe zakończenie zdania. "Powinniśmy regularnie spożywać warzywa i owoce, gdyż dostarczają":
aminokwasów, które są szybko wykorzystywane jako źródło energii
pełnowartościowych białek niezbędnych do budowy tkanek organizmu
błonnika pokarmowego ułatwiającego przesuwanie pokarmu w jelitach
cukrów prostych, które są długo trawione i dają uczucie sytości
Pytanie 16
Zaznacz argument, który uzasadnia słuszność spożywania pełnoziarnistego makaronu.
Zawarte w nim związki od razu trafiają do krwi i są zużywane najszybciej
Cukry proste zawarte w pełnoziarnistym makaronie szybko zaspokajają potrzeby energetyczne organizmu
Zawiera cukry proste, które organizm trawi dłużej, stopniowo zaspokajając swoje potrzeby energetyczne
Zawiera cukry złożone, które organizm trawi dłużej, stopniowo zaspokajając swoje potrzeby energetyczne
Pytanie 17
Zaznacz prawidłowe zakończenie zdania. Cukrem zapasowym roślin jest:
celuloza
glukoza
skrobia
glikogen
Pytanie 18
Zaznacz prawidłowe zakończenie zdania. "Używanie oliwy do przygotowywania potraw jest słuszne, ponieważ jest ona źródłem":
witamin regulujących pracę układu pokarmowego
kwasów tłuszczowych, które pozytywnie wpływają na stan naczyń krwionośnych
soli mineralnych niezbędnych do życia
wszystkich niezbędnych składników do budowy białek organizmu
Pytanie 19
Osteoporoza, krzywica są skutkiem niedoboru witaminy:
A
D3
K
B12
Pytanie 20
Niedobór żelaza powoduje:
krzywicę
próchnicę zębów
niedokrwistość
zaburzenia wzrostu, choroby ukłądu nerwowego
Pytanie 21
Połącz witaminę z jej pokarmowym źródłem pochodzenia:
mleko, mięso, jajka, oleje jadalne, warzywa liściaste
E
wątroba, chude mięso, ryby, soja
PP
wątroba, drożdże, pszenica, fasola, orzechy, jaja
B6
zielone warzywa liściaste, wątroba i mleko
K
owoce cytrusowe, pietruszka, porzeczka, dzika róża, surowe warzywa
C
Pytanie 22
Wybierz nazwy dwóch produktów, w które powinien wzbogacić swoją dietę pacjent skarżący się na owrzodzenie dziąseł i wypadanie zębów.
owoce dzikiej róży
chude mięso
banany
cytryny
orzechy
Pytanie 23
Zaznacz prawidłowe zakończenie zdania. "Badania pacjenta wykazały zaburzenia pracy serca oraz niewłaściwą przemianę cukrów i witaminy C. Lekarz stwierdził, że pacjent cierpi na niedobór":
wapnia
żelaza
jodu
magnezu
Pytanie 24
Zaznacz prawidłowe zakończenie zdania. "Orzechy, kakao i pestki dyni to cenne źródło":
magnezu
wapnia
żelaza
fosforu
Pytanie 25
Na wykresie przedstawiono zawartość wody (% masy ciała) u mężczyzn w różnym przedziale wiekowym. Sformułuj problem badawczy dotyczący zmian ilości wody w ciele człowieka.
Czy zawartość wody jest różna w zależności od sposobu odżywiania?
Czy zawartość wody w organizmie człowieka zmienia się wraz z wiekiem?
Czy zawartość wody jest różna w różnych narządach ciała?
Pytanie 26
Jaki rodzaj zębów zaznaczony jest na ilustracji literą x?
Pytanie 27
Nawilżanie pokarmu zachodzi w:
przełyku
jelicie grubym
jamie ustnej
żołądku
Pytanie 28
Uzupełnij zdanie.
W skład układu pokarmowego wchodzi
wątroba
, narząd, w którym powstaje żółć.
Pytanie 29
Rozkład białek na aminokwasy rozpoczyna się w:
żołądku
trzustce
wątrobie
jelicie cienkim
Pytanie 30
Wybierz nazwę odcinka przewodu pokarmowego, który nie bierze udziału w obróbce pokarmu.
żołądek
jelito cienkie
przełyk
jama ustna
Pytanie 31
Zaznacz prawidłowe zakończenie zdania. "Właściwości bakteriobójcze w przewodzie pokarmowym człowieka wykazuje":
ślina
żółć
amylaza
pepsyna
Pytanie 32
Wybierz nazwy odcinków przewodu pokarmowego w których trawione są cukry
jama ustna
przełyk
żołądek
jelito grube
jelito cienkie
Pytanie 33
Zaznacz punkt, w którym wyjaśniono znaczenie śluzu dla prawidłowego funkcjonowania żołądka.
Nawilża pokarm i chroni ścianę żołądka przed szkodliwym działaniem kwasu solnego.
Umożliwia wchłanianie wody, soli mineralnych i witamin.
Pozwala na czasowe gromadzenie większej ilości pokarmu.
Przesuwa pokarm, zapobiegając jego zaleganiu w żołądku.
Pytanie 34
Zaznacz nazwy substancji, które są wchłaniane w kosmkach je litowych.
błonnik pokarmowy
tłuszcze
skrobia
białka
glicerol
glukoza
Pytanie 35
Do marskości wątroby może prowadzić zakażenie:
HAV
HBV
HCV