Twój wynik: T.12: Technik hotelarstwa

Analiza

Rozwiąż ponownie
Moja historia
Powtórka: Wybierz pytania
Pytanie 1
Który rodzaj sprzątania należy przeprowadzić w nadmorskim hotelu przygotowującym się na przyjęcie wakacyjnych gości?
Gruntowne
Okolicznościowe
Specjalne
Sezonowe
Pytanie 2
Kiedy należy przeprowadzić w hotelu sprzątanie okolicznościowe?
po wyjeździe osób indywidualnych
po wyjeździe grupy turystycznej
przed sezonem
przed świętami
Pytanie 3
Których danych zgodnie z procedurami hotelowymi NIE wpisuje się do protokołu znalezienia rzeczy?
imienia i nazwiska znalazcy
terminu pobytu gościa
daty znalezienia przedmiotu
miejsca znalezienia
Pytanie 4
Od której kategorii hotele i motele są zobowiązane do świadczenia usługi sprzedaży lub udostępniania prasy codziennej?
1*
3*
4*
2*
Pytanie 5
Który typ pokoju hotelowego jest wyposażony w dwa pojedyncze łóżka?
Suite
Double
Single
Twin
Pytanie 6
Kiedy należy umieścić w pokoju hotelowym wstawkę dla gościa VIP, składającą się między innymi z butelki schłodzonego szampana oraz kosza z owocami i ciastkami?
W dniu wyjazdu, przed opuszczeniem pokoju przez gościa
W dniu przyjazdu, po wejściu gościa do pokoju
W dniu wyjazdu gościa, wczesnym rankiem
W dniu przyjazdu, przed wejściem gościa do pokoju
Pytanie 7
Których z wymienionych surowców należy użyć do przygotowania omletu biszkoptowego?
jajko, woda, sól, proszek do pieczenia.
mąka, jajko, cukier.
jajko, woda, sól, soda oczyszczona.
mąka, jajko, drożdże.
Pytanie 8
Która grupa usług zawiera wyłącznie usługi komplementarne bezpłatne?
Budzenie, wypożyczenie leżaków, rezerwacja biletu na spektakl teatralny
Jazda konna, udzielenie pierwszej pomocy, wskazanie drogi do banku
Podawanie śniadania do pokoju, wymiana walut, sala zabaw
Udzielanie informacji, przekazywanie wiadomości, wezwanie taksówki
Pytanie 9
Komu pokojowa powinna zgłosić znalezienie pozostawionej przez gościa rzeczy w pokoju hotelowym?
recepcjoniście concierge
dyrektorowi ds. sprzedaży
kierownikowi służby pięter
portierowi hotelowemu
Pytanie 10
Które urządzenie należy zastosować do szorowania, polerowania i konserwacji podłogi marmurowej w hotelu?
automat szorująco-zbierający
szorowarkę jednotarczową
odkurzacz samojezdny
odkurzacz do czyszczenia na mokro i sucho
Pytanie 11
Który z kierowników w hotelu 5* zajmuje się organizowaniem i koordynowaniem czynności związanych z obsługą gości w pokojach hotelowych i innych pomieszczeniach pionu mieszkalnego?
Recepcji
Gastronomii
Służby parterowej
Służby pięter
Pytanie 12
Jak długo należy gotować jaja na twardo?
4 - 5 minut
3 minuty
8 - 10 minut
2 minuty
Pytanie 13
Podanie śniadania do pokoju gościa to:
zestaw a la carte
room service
bufet śniadaniowy
wstawka śniadaniowa
Pytanie 14
Depozyt hotelowy jest usługą
komplementarną, bezpłatną
fakultatywną, bezpłatną
fakultatywną, płatną
komplementarną, płatną
Pytanie 15
Do którego rodzaju śniadania należy przygotować przedstawione na rysunku nakrycie?
myśliwskiego
wiedeńskiego
angielskiego
kontynentalnego
Pytanie 16
Zlecenie pisemne przesłane przez kontrahenta na realizację usług dodatkowych wymaga od pracowników centrum biznesu:
ustnego potwierdzenia realizacji usług
wyłącznie wpisania danych do karty rezerwacyjnej
pisemnego potwierdzenia realizacji usług
wyłącznie przesłania kosztorysu do kontrahenta
Pytanie 17
Której z wymienionych grup produktów należy unikać w jadłospisie dla osób z podwyższonym cholesterolem?
mięsa drobiowego, warzyw strączkowych
masła, jaj
orzechów, owoców
oliwy, ryb
Pytanie 18
Które składniki należy wykorzystać do sporządzenia kawy cappuccino?
espresso, czekoladę i śmietankę
espresso i wodę
espresso, mleko i whisky
espresso i mleko
Pytanie 19
Na podstawie zamieszczonego kwitu oblicz kwotę do zapłaty za usługi parkingowe.
75 zł
90 zł
45 zł
60 zł
Pytanie 20
Który zestaw zawiera wyłącznie składniki śniadania wiedeńskiego wzmocnionego?
pieczywo razowe, kawa, świeży sok, jajo po wiedeńsku, wędliny, sery
pieczywo pszenne, kawa, mleko lub śmietanka, jajo po wiedeńsku, wędliny, sery
kawa, herbata, ciasto drożdżowe, jajo po wiedeńsku, masło, sery
kawa, herbatniki, zupa mleczna, jajo po wiedeńsku, wędliny, sery
Pytanie 21
Na podstawie fragmentu wymagań kategoryzacyjnych wskaż, ile powinna wynosić minimalna powierzchnia pokoju 3-osobowego w hotelu 3*.
12m2
16m2
14m2
18m2
Pytanie 22
Którą kwotę należy wpisać na fakturze w rubryce wartość netto, jeżeli wartość brutto za wynajęcie sali konferencyjnej wyniosła 800,00 zł?
616,00 zł
650,41 zł
984,00 zł
949,59 zł
Pytanie 23
Który zestaw naczyń i sztućców należy przygotować na nakrycie do śniadania wiedeńskiego wzmocnionego?
Talerzyk śniadaniowy z serwetką, nóż i widelec zakąskowy, filiżanka ze spodkiem i łyżeczką, talerzyk na pieczywo z nożem do masła, półmisek na sery i wędliny, mlecznik, cukiernica, koszyk na pieczywo, kieliszek lub szklanka na podstawce z łyżeczką, miseczka na miód i dżem, menaż.
Talerzyk śniadaniowy z serwetką, nóż i widelec zakąskowy, filiżanka ze spodkiem i łyżeczką, mlecznik, cukiernica, koszyk na pieczywo, kieliszek lub szklanka na podstawce z łyżeczką, miseczka na miód i dżem.
Talerzyk śniadaniowy z serwetką, nóż i widelec zakąskowy, filiżanka ze spodkiem i łyżeczką, goblet, mlecznik, cukiernica, koszyk na pieczywo, kieliszek lub szklanka na podstawce z łyżeczką.
Talerzyk śniadaniowy z serwetką, nóż zakąskowy, filiżanka ze spodkiem i łyżeczką, mlecznik, cukiernica, koszyk na pieczywo.
Pytanie 24
Na podłodze w hallu recepcyjnym znajdują się czarne smugi z obcasów. Który środek należy zastosować, aby je usunąć?
roztwór szamponu
rozcieńczony spirytus
benzynę ekstrakcyjną
zimną wodę
Pytanie 25
Kto ponosi odpowiedzialność w przypadku stwierdzenia braku ręczników kąpielowych w magazynie?
kierownik recepcji
pokojowa lotna
magazynier bielizny
inspektor pięter
Pytanie 26
Które służby hotelowe utrzymują czystość i estetyczny wygląd części ogólnodostępnej dla gości?
pralnicze
recepcji
parterowe
pięter
Pytanie 27
Jaka jest optymalna temperatura przechowywania jaj, aby zachowały one świeżość przez 28 dni?
od +6°C do +10°C
od 0°C do +5°C
od - 2°C do 0°C
d - 5°C do - 2°C
Pytanie 28
Którą z wymienionych grup podawania śniadań zaleca się zastosować dla grup turystycznych?
serwis a la carte, wstawki śniadaniowe
serwis a la carte, serwis a'part
serwis table d'hóte, zestawy śniadaniowe
serwis table d'hóte, serwis bankietowy
Pytanie 29
W potwierdzeniu rezerwacji sali konferencyjnej należy określić między innymi:
termin rezerwacji sali i obywatelstwo uczestników
wyposażenie sali i liczbę osób obsługujących konferencję
godziny rezerwacji sali i formę płatności
nazwę sali i nazwisko szkoleniowca
Pytanie 30
Który element bielizny stołowej chroni blaty stołów przed zarysowaniem, wyrównuje nierówności na ich łączeniach oraz tłumi odgłosy stawianej zastawy?
napperon
laufer
molton
obrus
Pytanie 31
Przyjmując zamówienie na budzenie, należy ustalić z gościem hotelowym:
formę płatności za usługę
godzinę usługi
cenę usługi
powód realizacji usługi
Pytanie 32
Którą czynność należy wykonać jako pierwszą podczas sprzątania jednostki mieszkalnej?
pościelić łóżko
odkurzyć wykładzinę
wyrzucić śmieci
otworzyć okno
Pytanie 33
Wskaż sposób podania śniadania do pokoju dla dwóch osób:
na talerzu
na paterze
na półmisku
na tacy
Pytanie 34
Wskaż wartość odszkodowania, którą powinien wypłacić hotel gościowi, jeżeli podczas pobytu został skradziony z jego jednostki mieszkalnej aparat fotograficzny o wartości 2 500 zł, a koszt doby hotelowej za ten pokój wynosi 140 zł.
14 000 zł
5 000 zł
7 000 zł
2 500 zł
Pytanie 35
Który rysunek przedstawia nóż do krojenia wędlin wykładany na bufecie śniadaniowym?
B
D
C
A
Pytanie 36
Która grupa elementów stanowi skład pełnego węzła sanitarnego w hotelowej jednostce mieszkalnej?
umywalka, natrysk, bidet i wc
umywalka, natrysk i wc
umywalka, wanna z natryskiem i wc
umywalka, wanna z natryskiem, bidet i wc
Pytanie 37
Na nakrycie na śniadanie kontynentalne, dla każdego gościa, oprócz talerzyka śniadaniowego z serwetką, należy przygotować:
nóż zakąskowy, widelec zakąskowy
nóż zakąskowy, filiżankę z podstawką i łyżeczkę
menaż, filiżankę i łyżeczkę
kieliszek na jajko, filiżankę i łyżeczkę
Pytanie 38
Przedstawiony na rysunku zestaw zawiera produkty typowe dla śniadania:
wiedeńskiego
angielskiego
kontynentalnego
myśliwskiego
Pytanie 39
Do której grupy usług hotelarskich należą usługi fryzjerskie?
komplementarnych
fakultatywnych
towarzyszących
podstawowych
Pytanie 40
Które urządzenie gastronomiczne przedstawiono na rysunku?
bemar
grill
warnik
opiekacz