Twoja przeglądarka nie obsługuje JavaScript!
Ucz się szybciej
Testy
Fiszki
Notatki
Zaloguj
Fiszki
Witaminy test
Test w formie fiszek Test sprawdzający wiedzę o witaminach
Ilość pytań:
12
Rozwiązywany:
18032 razy
Skutkiem niedoboru witaminy D jest:
osłabienie mięśni
krzywica
kurza ślepota
podatność na krwotoki
krzywica
Niedobór witaminy B1 powoduje:
chorobę beri-beri
uczucie zmęczenia
obniżenie sprawności umysłowej
niedobór jest rzadko stwierdzany
chorobę beri-beri
Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach to:
A, D, PP, C
K, E, PP, B1
C, PP, B1 , A
A, D, E, K
C, B1, B6, K
A, D, E, K
Szkorbut jest wywołany niedoborem:
witaminy C
witaminy A
witaminy D
witaminy B11
witaminy C
Funkcje witaminy A: (2)
Przeciwdziała bezpłodności
Bierze udział w procesie widzenia
Wpływa na zwiększone wytwarzanie ciał odpornościowych
Wpływa na mineralizację kości
Chroni wielonienasycone kwasy tłuszczowe przed utlenieniem
Bierze udział w procesie widzenia
Wpływa na zwiększone wytwarzanie ciał odpornościowych
Niedobór witaminy B2: (2)
Łojotok
Zmęczenie
Nadmierna wrażliwość
Pelagra
Zajady
Łojotok
Zajady
Główne źródła witaminy C w pożywieniu(2)
Owoce dzikiej róży
Jaja
Cytrusy jak pomarańcze, cytryny
Mięso
Otręby pszenne
Owoce dzikiej róży
Cytrusy jak pomarańcze, cytryny
Niedobór której witaminy prowadzi do niedokrwistości złośliwej (anemii złośliwej)
B12
B6
B1
B2
B12
Funkcja kwasu foliowego (witamina B11)
Wpływa na zwiększone wytwarzanie ciał odpornościowych
Wytwarza szkliwo zębów
Bierze udział w procesach utleniania i redukcji
Bierze udział w prawidłowym funkcjonowaniu układu krwiotwórczego.
Bierze udział w prawidłowym funkcjonowaniu układu krwiotwórczego.
Nadmiar witaminy A
Może powodować nudności i wymioty.
Brak łaknienia, Nadmierna wrażliwość
Mogą wystąpić zaburzenia układu nerwowego.
Niestrawność, Niewydolność wątroby
Brak łaknienia, Nadmierna wrażliwość
Funkcje witaminy E: (2)
Jako związek rozpuszczalny w tłuszczach zapobiega utlenianiu witaminy A
Zapobiega nadmiernemu rogowaceniu skóry
Bierze udział w prawidłowym funkcjonowaniu komórek szpiku
Zapobiega miażdżycy, nowotworom, procesom starzenia
Wpływa na odporność organizmu
Jako związek rozpuszczalny w tłuszczach zapobiega utlenianiu witaminy A
Zapobiega miażdżycy, nowotworom, procesom starzenia
Witamina K
NIedobór powoduje podatność na krwotoki, wydłużenie czasu krzepnięcia krwi.
Odgrywa zasadniczą rolę w syntezie kwasów nukleinowych.
Jednym z głównych źródeł jej w pożywieniu jest szpinak.
Utrzymuje prawidłowy stan skóry.
Bierze udział w procesie krzepnięcia krwi.
Niedobór może powodować zajady, łojotok, zapalenie języka.
NIedobór powoduje podatność na krwotoki, wydłużenie czasu krzepnięcia krwi.
Jednym z głównych źródeł jej w pożywieniu jest szpinak.
Bierze udział w procesie krzepnięcia krwi.
Powiązane tematy
Inne tryby
Nauka
Test
Powtórzenie