Fiszki

Wielki test o zdrowym odżywianiu

Test w formie fiszek
Ilość pytań: 40 Rozwiązywany: 278 razy
Choroba "brudnych rąk" to:
A. Żółtaczka
B. Biegunka
C. Świerzb
A. Żółtaczka
Produkty bogate w białko to:
B. Chleb, mleko, jabłka
C. Sery, mięso, ryby
A. Sery, chipsy, groch
C. Sery, mięso, ryby
Niedobór jakiego mikroelementu prowadzi do anemii?
A. Magnezu
C. Fosforu
B. Żelaza
B. Żelaza
Co zapobiega próchnicy?
B. Chrom
A. Miedź
C. Wapń
C. Wapń
Witamina K zapobiega:
A. Łysieniu, zapaleniom skóry
B. Krwawieniom i krwotokom
C. Krzywicy
B. Krwawieniom i krwotokom
Ile dziennego zapotrzebowania na energię drugie śniadanie powinno nam dostarczać?
B. 30%
A. 5-10%
C. 40%
A. 5-10%
Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach to:
A. A, D, E, C
C. A, D, E, K
B. A, B, K, C
C. A, D, E, K
Produkty bogate w tłuszcz to:
C. Wieprzowina, czekolada, orzechy
A. Makaron, wiśnie, pieczywo
B. Sałata, kasza, marchewka
C. Wieprzowina, czekolada, orzechy
W warzywach i owocach występują:
B. Witaminy A, C oraz błonnik
A. Witaminy A, E, C
C. Błonnik pokarmowy oraz witaminy A, E, C i beta-karoten
Witamina, której powstawanie uzależnione jest od słońca, to:
A. A
C. B2
B. D
A. A
Celiakia charakteryzuje się:
B. Niedoborem wapnia w organizmie
A. Nietolerancją glukozy
C. Nietolerancją glutenu
C. Nietolerancją glutenu
Dieta to:
C. Sposób na schudnięcie
B. Sposób odżywiania
A. Ograniczenie ilości posiłków
B. Sposób odżywiania
Technka sous-vide polega na:
A. Pieczeniu produktu w bardzo mocno rozgrzanym tłuszczu
B. Duszeniu produktu w ciemnym sosie teriyaki
C. Gotowanie w worku próźniowym w niskiej temperaturze i określonym czasie
C. Gotowanie w worku próźniowym w niskiej temperaturze i określonym czasie
Co robi kwas solny w żołądku?
A. Aktywuje trypsynę do rozkładu białek
B. Hamuje aktywność enzymów trawiennych
C. Aktywuje pepsynę do rozkładu białek
C. Aktywuje pepsynę do rozkładu białek
Co robią lipazy?
A. Emulugują tłuszcze
C. Powodują odkładanie blaszki miażdżycowej w naczyniach krwionośnych
B. Rozkładają tłuszcze do glicerolu i kwasów tłuszczowych
B. Rozkładają tłuszcze do glicerolu i kwasów tłuszczowych
Czy tłuszcze zwierzęce możemy zupełnie wyeliminować z diety?
B. Tak, ponieważ prowadzą do otyłości i miażdżycy
C. Nie, możemy przyjmować dowolną ilość tłuszczy zwierzęcych, ponieważ należymy do królestwa zwierząt
A. Nie, ponieważ są m.in. ważnym składnikiem błon komórkowych oraz niektórych hormonów
A. Nie, ponieważ są m.in. ważnym składnikiem błon komórkowych oraz niektórych hormonów
Dieta slow food to dieta oparta na:
A. Wysokoprzetworzonej żywności
B. Świeżych, lokalnych, wysokiej jakości produktach
C. Produktach wysokobiałkowych
B. Świeżych, lokalnych, wysokiej jakości produktach
Woda w organizmie pełni m.in. funkcję:
B. Energetyczną
A. Budulcową
C. Termoregulacyjną
C. Termoregulacyjną
Dieta fast food to dieta oparta na:
A. Wysokoprzetworzonej żywności
C. Świeżych rybach i owocach morza
B. Świeżych produktach roślinnych
A. Wysokoprzetworzonej żywności
Po powrocie ze szkoły uczeń powinien wybrać odpoczynek:
B. Aktywny (jazda na rowerze, gra w piłkę, pomoc w porządkach domowych)
A. Bierny (spanie, gra na komputerze, rozmowa z rodziną)
C. Żadny z wymienionych, powinien zapalić papierosa na rozluźnienie
B. Aktywny (jazda na rowerze, gra w piłkę, pomoc w porządkach domowych)

Powiązane tematy

Inne tryby