Fiszki

Kosmetyki 2024

Test w formie fiszek
Ilość pytań: 151 Rozwiązywany: 2008 razy
Reguła Bancrofta mówi, że „fazą ciągłą w emulsji jest faza, w której emulgator lepiej się rozpuszcza”. Jeżeli do zemulgowania układu jako emulgatora użyjemy Laureth 20 to otrzymamy:
emulsję typu w/o
emulsję wielokrotną
emulsję typu o/w
nanoemulsję
emulsję typu o/w
Niestabilność układu emulsyjnego może objawiać się poprzez m.in. zjawisko śmietanowania. Który z niżej wymienionych czynników wpływa na szybkość sedymentacji cząstek sferycznych w ośrodku o dużej lepkości jakim jest emulsja?
Lepkość fazy ciągłej
Czas emulgowania
Temperatura procesu emulgowania
Gęstość fazy zewnętrznej
Gęstość fazy zewnętrznej
Kierując się teorią „skierowanego klina” można powiedzieć, że mydła metaliczne, tj. stearynian wapnia będzie stabilizowały:
emulsje wielokrotne w/o/w
emulsje typu o/w
emulsje typu w/o
emulsje wielokrotne o/w/o
emulsje typu w/o
Kierując się teorią „skierowanego klina” można powiedzieć, że mydła, tj. stearynian trietanoloaminy będą stabilizowały:
emulsje wielokrotne w/o/w
emulsje wielokrotne o/w/o
emulsje typu w/o
emulsje typu o/w
emulsje typu w/o
Mikroemulsje to:
roztwory związków powierzchniowo czynnych
układy koloidalne, termodynamicznie stabilne, o rozmiarach cząsteczek rzędu 500nm
układy ciekłokrystaliczne
układy koloidalne, kinetycznie stabilne, o rozmiarach cząstek rzędu 500nm
układy koloidalne, termodynamicznie stabilne, o rozmiarach cząsteczek rzędu 500nm
Co oznacza skrót HLB?
Wskaźnik równowagi hydrofobowej-lipofilowej
Wskaźnik równowagi hydrofilowo-hydrofobowej
Wskaźnik równowagi hydrofilowo-lipofilowej
Wskaźnik równowagi lipofilowo-hydrofobowej
Wskaźnik równowagi hydrofilowo-lipofilowej
Reguła Bancrofta mówi, że „fazą ciągłą w emulsji jest faza, w której emulgator lepiej się rozpuszcza”. Jeżeli do zemulgowania układu jako emulgatora użyjemy monostearynian glicerolu to otrzymamy:
emulsję typu o/w
emulsję typu w/o
nanoemulsję
emulsję wielokrotną
emulsję typu w/o
Niestabilność układu emulsyjnego może objawiać się poprzez m.in. zjawisko sedymentacji. Który z niżej wymienionych czynników wpływa na szybkość sedymentacji cząstek sferycznych w ośrodku o dużej lepkości jakim jest emulsja?
Różnica gęstości fazy rozproszonej i fazy zewnętrznej
Lepkość fazy ciągłej
Temperatura procesu emulgowania
Czas emulgowania
Różnica gęstości fazy rozproszonej i fazy zewnętrznej
Oksyetylenowane estry kwasów tłuszczowych i sorbitanu, np. Polyoxyethylene Sorbitan Monolaurate należą do:
emulgatorów niejonowych w/o
emulgatorów jonowych w/o
emulgatorów niejonowych o/w
emulgatorów jonowych o/w
emulgatorów niejonowych o/w
Teoria, która zakłada, że „kształt cząsteczki surfaktanta jest zbliżony do klina” to:
reguła Devisa
reguła Rideal’a
reguła Bancrofta
reguła Harkinsa
reguła Harkinsa
Cechą charakterystyczną substancji stosowanych jako emulgatory jest fakt, że ich cząsteczki składają się z fragmentów hydrofilowych i lipofilowych. Która z poniższych grup nie jest hydrofilowa?
Grupa sulfonowa
Grupa alkilowa
Grupa hydroksylowa
Grupa estrowa
Grupa alkilowa
Która z wymienionych poniżej grup surowców należy do tzw. promotorów przenikania?
Glikole
Alkohole tłuszczowe
Pochodne kwasu p-aminobenzoesowego
Pochodne kwasu galusowego
Glikole
Test „zmiennych temperatur” jest metodą sprawdzającą:
stabilność emulsji kosmetycznej
zawartość wody w emulsji kosmetycznej
barwę emulsji kosmetycznej
typ emulsji kosmetycznej
stabilność emulsji kosmetycznej
Stabilizacja emulsji, która polega na utworzeniu powierzchni kropel fazy rozproszonej „błonki naładowanej elektrycznie”, powodującej odpychanie poszczególnych kropli fazy zdyspergowanej jest charakterystyczna dla:
emulgatorów jonowych
sproszkowanych ciał stałych
hydrokoloidów
emulgatorów niejonowych
emulgatorów jonowych
Na podstawie HLB możemy przewidzieć zastosowanie surfaktantów. Związki, których wartość HLB mieści się w przedziale 10-18 mogą znaleźć zastosowanie jako:
solubilizatory
środki przeciwpienne
emulgatory w/o
emulgatory o/w
emulgatory o/w
Stabilizacja emulsji, która polega na ograniczeniu (…) zdyspergowanej oraz zwiększenie lepkości fazy ciągłej jest charakterystyczna dla:
emulgatorów jonowych
hydrokoloidów, polimerowanych emulsji
emulgatorów niejonowych
sproszkowanych ciał stałych
hydrokoloidów, polimerowanych emulsji
DEA kwasów oleju kokosowego należą do grupy:
niejonowych detergentów
anionowych detergentów
kationowych detergentów
niejonowych detergentów
Fosfolipidy z chemicznego punktu widzenia są estrami wyższych kwasów tłuszczowych i gliceryny.
1. Tak czy nie?
1. Tak czy nie?
Który z poniższych wzorów nie przestawia alkoholu laurylowego?
C12H25OH
C12H24O2
C12H26O
C11H23CH2OH
C12H24O2
Woski roślinne stanowią mieszaninę estrów kwasów tłuszczowych i alkoholi tłuszczowych.
1. Tak czy nie?
1. Tak czy nie?

Powiązane tematy

Inne tryby