Fiszki

Aminokwasy i białka

Test w formie fiszek
Ilość pytań: 10 Rozwiązywany: 2361 razy
Grupa chemiczna, którą może cieszyć się każdy aminokwas to:
adeninowa
sulfonowa
aminowa
izoprenowa
aminowa
aminokwasy białkowe to:
grupa 20 aminokwasów, z których powstają białka
związki zbudowane z białek
np. ornityna i cytrulina
np. kwas GABA- gamma amino masłowy
grupa 20 aminokwasów, z których powstają białka
Aminokwasy mogą łączyć się ze sobą wytwarzając wiązanie;
o-glikozydowe
argininowe
aminowe
peptydowe
peptydowe
C- koniec łańcucha peptydowego to nazwa na:
skręt łańcucha w jego końcowej części
grupę aminową pierwszego aminokwasu tego peptydu
grupę ketonową ostatniego aminokwasu tego peptydu
grupę karboksylową ostatniego aminokwasu tego peptydu
grupę karboksylową ostatniego aminokwasu tego peptydu
łańcuch peptydowy jest sztandarowym przykładem struktury:
1-rzędowej
3-rzędowej
4-rzędowej
2-rzędowej
1-rzędowej
wiązania chemiczne, które odpowiadają za zwinięcie łańcucha w strukturę 3-rzędową białek to:
1. mostki disiarczkowe
2. wiązania wodorowe
3. wiązania peptydowe
4. oddziaływania hydrofobowe
1. mostki disiarczkowe
2. wiązania wodorowe
3. oddziaływania hydrofobowe
Ta struktura utrzymuje się dzięki oddziaływaniom pomiędzy aminokwasami odrębnych łańcuchów polipeptydowych. Jest to opis
struktury 4-rzędowej białek
struktury 1-rzędowej białek
struktury 3-rzędowej białek
struktury 2-rzędowej białek
Przykładem białka złożonego, czyli zbudowanego z aminokwasów oraz części niebiałkowej jest:
keratyna
hemoglobina
albumina
globuliny
Po poddaniu białka działaniu wysokiej temperatury dojdzie do;
denaturacji
odwracalnej denaturacji
renaturacji
nieodwracalnej koagulacji
denaturacji
Proces wysalania
jest odwracalny po ponownym dodaniu wody
zrywa strukturę IV-rzędową białka
zachodzi samoistnie
jest nieodwracalny
jest odwracalny po ponownym dodaniu wody

Powiązane tematy

#biol1

Inne tryby