Twoja przeglądarka nie obsługuje JavaScript!
Ucz się szybciej
Testy
Fiszki
Notatki
Zaloguj
Fiszki
S9 wyspecjalizowane systemy czuciowe
Test w formie fiszek
Ilość pytań:
85
Rozwiązywany:
861 razy
Adaptacja do ciemności:
Przywraca widzenie fotopowe
Wymaga resyntezy rodopsyny
Jest związane ze zwężeniem źrenicy
Jest bardzo szybka
Wymaga resyntezy rodopsyny
Adaptacja w ciemności:
A) zachodzi szybko osiągając szczyt po około 8 minutach
C) zależy od poprzedzającego czasu i natężenia działania światła
B) zachodzi wolno osiągając szczyt po około 45 minutach
D) B i C
D) B i C
Aktywacja receptora opioidowego powoduje:
A) zahamowanie cyklazy adenylowej
B) otwarcie kanałów K
D) A i B
C) zahamowanie cyklazy guanylowej
D) A i B
Analgezja występuje pod wpływem:
Obfitego posiłku
Wszystko fałszywe
Stresu
W trakcie snu
Stresu
Bodziec adekwatny:
A) to bodziec którego receptor ma najniższy próg pobudliwości
D) A i C
B) .... Którego receptor ma najniższy próg pobudliwośc
C) Dla oka może być zarówno światło jak i bodziec mechaniczny
A) to bodziec którego receptor ma najniższy próg pobudliwości
Całkowite przecięcie nerwu wzrokowego - co będzie następstwem?
Ipsilateralne nosowe, kontralateralne skroniowe
Ipsilateralne niewidzenie skroniowe
Kontralateralne niewidzenie skroniowe
Ipsilateralne skroniowe, kontralateralne nosowe
Ipsilateralne niewidzenie skroniowe
. Co błędnie opisuje receptory bólu?
Działanie enkefalin polega na hamowaniu presynaptyczny wł. A I C po ich wejściu do rdzenia
Całkowite usunięcie kory czuciowej nie znosi czucia bólu
Bodźcem adekwatnym jest każdy rodzaj bodźca o odpowiedniej sile
Ból wolny przewodzony jest przez włókna Aβ
Ból wolny przewodzony jest przez włókna Aβ
Co jest nieprawdą o receptorach zimna?
Reagują na zmiany temperatury 17-38 stopni
Znajdują się głębiej niż receptory ciepła
Jest ich 4-10 razy więcej niż receptorów ciepła
Wszystkie odpowiedzi są poprawne
Reagują na zmiany temperatury 17-38 stopni
Co może wywołać głuchotę odbiorczą?
Ciało obce w przewodzie słuchowym zewnętrznym
Zapalenie nerwu słuchowego
Zgrubienie błony bębenkowej
Jakieś uszkodzenie w uchu środkowym (tutaj chyba było zapalenie)
Zapalenie nerwu słuchowego
Co nie bierze udziału w odruchu źrenicznym:
B) Droga wzrokowa
C) A i B
D) Część współczulna nerwu III
A) Kora wzrokowa
C) A i B
Co odbierają kanały półkoliste?
Przyspieszenia kątowe
Przyspieszenia liniowe
Przyspieszenia kątowe
Co powoduje odchylenie stereocyliów w stronę kinetocyliów?
Otwarcie kanałów sodowych i depolaryzacja
Otwarcie kanałów potasowych i hiperpolaryzacja
Otwarcie kanałów potasowych i depolaryzacja
Otwarcie kanałów potasowych i depolaryzacja
Co to jest allodynia?
Żadna z powyższych odpowiedzi nie jest poprawna
Ból wywołany bez żadnego drażnienia
Zwiększona wrażliwość na bodźce czuciowe
Ból wywołany bodźcami niebólowymi
Ból wywołany bodźcami niebólowymi
Co to jest deuteranopia?
Niewidzenie koloru zielonego
Jakieś tam zwyrodnienie siatkówki czy inne chuje muje
Niewidzenie koloru niebieskiego
Niewidzenie koloru zielonego
Do zbadania słuchu u pacjenta w śpiączce użyjemy:
Audiometrii
Próby Webera
Pniowych potencjałów słuchowych
Próby Rinnego
Pniowych potencjałów słuchowych
Drogę aferentną odruchu źrenicy na światło stanowi:
Promienistość wzrokowa
Nerw okoruchowy
II nerw czaszkowy
Część przywspółczulna II nerwu czaszkowego
II nerw czaszkowy
Glutaminian sodu jest dodawany do potraw w celu wzmocnienia smaku umami. Jaki jest mechanizm związany z odczuwaniem smaku glutaminianu?
Komórki odbierające smak umami wydzielają ATP
Receptor glutaminianu sodu to kanał dla Na+
Glutaminian sodu aktywuje komórki smakowe typu III
Jest odbierany przez komórki smakowe typu I
Komórki odbierające smak umami wydzielają ATP
Głuchota przewodzeniowa może być wywołana przez:
Uszkodzenie dróg nerwowych
Wszystko F
Zgrubienie błony bębenkowej
Guz kąta mostowo-móżdżkowego
Zgrubienie błony bębenkowej
Ile decybeli wynosi próg bólu dla ucha?
40
0
60
120
120
Jaki jest mechanizm związany z odczuwaniem smaku glutaminianu?
Jest odbierany przez komórki smakowe typu I
Glutaminian sodu aktywują komórki smakowe typu III
Receptor glutaminianu sodu to kanał dla Na+
Komórki odbierające smak umami wydzielają ATP
Komórki odbierające smak umami wydzielają ATP
Pokaż kolejne pytania
Powiązane tematy
Inne tryby
Nauka
Test
Powtórzenie