Twoja przeglądarka nie obsługuje JavaScript!
Ucz się szybciej
Testy
Fiszki
Notatki
Zaloguj
Fiszki
S9 wyspecjalizowane systemy czuciowe
Test w formie fiszek
Ilość pytań:
85
Rozwiązywany:
857 razy
Adaptacja do ciemności:
Jest związane ze zwężeniem źrenicy
Przywraca widzenie fotopowe
Jest bardzo szybka
Wymaga resyntezy rodopsyny
Wymaga resyntezy rodopsyny
Adaptacja w ciemności:
A) zachodzi szybko osiągając szczyt po około 8 minutach
B) zachodzi wolno osiągając szczyt po około 45 minutach
C) zależy od poprzedzającego czasu i natężenia działania światła
D) B i C
D) B i C
Aktywacja receptora opioidowego powoduje:
C) zahamowanie cyklazy guanylowej
A) zahamowanie cyklazy adenylowej
B) otwarcie kanałów K
D) A i B
D) A i B
Analgezja występuje pod wpływem:
Wszystko fałszywe
Stresu
Obfitego posiłku
W trakcie snu
Stresu
Bodziec adekwatny:
D) A i C
B) .... Którego receptor ma najniższy próg pobudliwośc
A) to bodziec którego receptor ma najniższy próg pobudliwości
C) Dla oka może być zarówno światło jak i bodziec mechaniczny
A) to bodziec którego receptor ma najniższy próg pobudliwości
Całkowite przecięcie nerwu wzrokowego - co będzie następstwem?
Ipsilateralne nosowe, kontralateralne skroniowe
Ipsilateralne skroniowe, kontralateralne nosowe
Kontralateralne niewidzenie skroniowe
Ipsilateralne niewidzenie skroniowe
Ipsilateralne niewidzenie skroniowe
. Co błędnie opisuje receptory bólu?
Ból wolny przewodzony jest przez włókna Aβ
Całkowite usunięcie kory czuciowej nie znosi czucia bólu
Bodźcem adekwatnym jest każdy rodzaj bodźca o odpowiedniej sile
Działanie enkefalin polega na hamowaniu presynaptyczny wł. A I C po ich wejściu do rdzenia
Ból wolny przewodzony jest przez włókna Aβ
Co jest nieprawdą o receptorach zimna?
Znajdują się głębiej niż receptory ciepła
Jest ich 4-10 razy więcej niż receptorów ciepła
Wszystkie odpowiedzi są poprawne
Reagują na zmiany temperatury 17-38 stopni
Reagują na zmiany temperatury 17-38 stopni
Co może wywołać głuchotę odbiorczą?
Zapalenie nerwu słuchowego
Jakieś uszkodzenie w uchu środkowym (tutaj chyba było zapalenie)
Ciało obce w przewodzie słuchowym zewnętrznym
Zgrubienie błony bębenkowej
Zapalenie nerwu słuchowego
Co nie bierze udziału w odruchu źrenicznym:
D) Część współczulna nerwu III
B) Droga wzrokowa
C) A i B
A) Kora wzrokowa
C) A i B
Co odbierają kanały półkoliste?
Przyspieszenia liniowe
Przyspieszenia kątowe
Przyspieszenia kątowe
Co powoduje odchylenie stereocyliów w stronę kinetocyliów?
Otwarcie kanałów sodowych i depolaryzacja
Otwarcie kanałów potasowych i depolaryzacja
Otwarcie kanałów potasowych i hiperpolaryzacja
Otwarcie kanałów potasowych i depolaryzacja
Co to jest allodynia?
Zwiększona wrażliwość na bodźce czuciowe
Żadna z powyższych odpowiedzi nie jest poprawna
Ból wywołany bez żadnego drażnienia
Ból wywołany bodźcami niebólowymi
Ból wywołany bodźcami niebólowymi
Co to jest deuteranopia?
Niewidzenie koloru zielonego
Niewidzenie koloru niebieskiego
Jakieś tam zwyrodnienie siatkówki czy inne chuje muje
Niewidzenie koloru zielonego
Do zbadania słuchu u pacjenta w śpiączce użyjemy:
Audiometrii
Próby Rinnego
Pniowych potencjałów słuchowych
Próby Webera
Pniowych potencjałów słuchowych
Drogę aferentną odruchu źrenicy na światło stanowi:
Nerw okoruchowy
Część przywspółczulna II nerwu czaszkowego
Promienistość wzrokowa
II nerw czaszkowy
II nerw czaszkowy
Glutaminian sodu jest dodawany do potraw w celu wzmocnienia smaku umami. Jaki jest mechanizm związany z odczuwaniem smaku glutaminianu?
Receptor glutaminianu sodu to kanał dla Na+
Glutaminian sodu aktywuje komórki smakowe typu III
Jest odbierany przez komórki smakowe typu I
Komórki odbierające smak umami wydzielają ATP
Komórki odbierające smak umami wydzielają ATP
Głuchota przewodzeniowa może być wywołana przez:
Uszkodzenie dróg nerwowych
Zgrubienie błony bębenkowej
Wszystko F
Guz kąta mostowo-móżdżkowego
Zgrubienie błony bębenkowej
Ile decybeli wynosi próg bólu dla ucha?
0
40
60
120
120
Jaki jest mechanizm związany z odczuwaniem smaku glutaminianu?
Glutaminian sodu aktywują komórki smakowe typu III
Receptor glutaminianu sodu to kanał dla Na+
Komórki odbierające smak umami wydzielają ATP
Jest odbierany przez komórki smakowe typu I
Komórki odbierające smak umami wydzielają ATP
Pokaż kolejne pytania
Powiązane tematy
Inne tryby
Nauka
Test
Powtórzenie