Ciężarna kobieta nie może spożywać galaktozy i martwi się, czy możliwe będzie karmienie piersią
dziecka. Który enzym powoduje, że synteza laktozy będzie możliwa:
d. 4-epimeraza UDP-heksozowa
a. heksokinaza
b. laktaza
c. fosfoglukomutaza
d. 4-epimeraza UDP-heksozowa
Wskaż stwierdzenie najlepiej opisujące cykl Corich:
a. pirogronian powstający w wątrobie jest transportowany do mięśni szkieletowych
c. mleczan powstający w mięśniach jest transportowany do wątroby i wykorzystywany tam do glukoneogenezy
d. mleczan powstający w wątrobie dyfunduje do krwi, następnie jest wychwytywany i wykorzystywany przez mięśnie do glukoneogenezy
b. mleczan w wątrobie jest redukowany do pirogronianu i staje się źródłem glukozy i glikogenu
c. mleczan powstający w mięśniach jest transportowany do wątroby i wykorzystywany tam do glukoneogenezy
Zaznacz prawdziwe stwierdzenie dotyczące szlaku kwasu uronowego:
d. L-gulonian jest utleniany do 5-keto-L-gulonianu
a. glukozo-1-fosforan reaguje z UTP, tworząc urydynodifosfoglukozę -reakcja ta katalizowana jest przez pirofosfatazę UDPGlc
b. ksylitol zostaje utleniony do D-ksylulozy w reakcji zależnej od NAD+
c. glukuronian jest redukowany do L-gulonianu a reakcja zależna jest od NADH
b. ksylitol zostaje utleniony do D-ksylulozy w reakcji zależnej od NAD+
Aktywność fosforylazy glikogenowej A jest pobudzana przez:
b. ATP i glukozo-6-fosforan
d. cAMP i jony Ca2+
c. AMP i insulina
a. glukoza i AMP
d. cAMP i jony Ca2+
Spośród podanych poniżej zdań: 1) α-D-glukoza i β-D-glukoza są anomerami. 2) U chorych
cierpiących na galaktozemię stężenie galaktozy we krwi jest znacznie obniżone. 3) Erytropoetyna
nie jest proteoglikanem.
a. zdanie 1 nie jest prawdziwe, natomiast zdania 2 i 3 są prawdziwe
c. zdanie 2 jest prawdziwe, natomiast zdanie 3 nie jest prawdziwe
b. zdanie 3 nie jest prawdziwe, natomiast zdania 1 i 2 są prawdziwe
d. zdanie 1 jest prawdziwe, natomiast zdanie 2 nie jest prawdziwe
d. zdanie 1 jest prawdziwe, natomiast zdanie 2 nie jest prawdziwe
Niemowlę karmione piersią zaczęło często wymiotować i tracić masę. Kilka dni później wystąpiła
żółtaczka, powiększenie wątroby oraz zauważono początki zaćmy. Takie symptomy są
najprawdopodobniej związanie z niedoborem:
a. aldolazy B
d. laktazy
b. urydylilotransferazy 1-fosfogalaktozowej
c. galaktokinazy
b. urydylilotransferazy 1-fosfogalaktozowej
Jaki jest mechanizm toksycznego działania arszeniku (As2O3):
b. hamowanie aktywności dehydrogenazy pirogronianowej
a. aktywacja glikogenolizy
c. aktywacja dehydrogenazy pirogronianowej
d. zmniejszenie stężenia pirogronianu
b. hamowanie aktywności dehydrogenazy pirogronianowej
Otwarcie kanałów potasowych w komórce beta wysp trzustkowych spowoduje:
a. hiperpolaryzację komórki, podobny efekt możemy uzyskać stosując związki łączące się z podjednostką SUR, należące do grupy pochodnych sulfonylomocznika
b. hiperpolaryzację komórki i zahamowanie wydzielania insuliny
d. napływ jonów wapnia, w następstwie czego nastąpi uwolnienie insuliny
c. depolaryzację komórki i wydzielenie insuliny, co obserwujemy po zastosowaniu pochodnych sulfonylomocznika
b. hiperpolaryzację komórki i zahamowanie wydzielania insuliny
Który z poniższych czynników odpowiada za największą stymulację wątroby do glukoneogenezy
pod wpływem długotrwałego głodu:
b. inhibicja glukokinazy przez AMP
c. aktywacja glukozo 6-fosfatazy przez insulinę
d. indukcja syntezy enzymu karboksykinazy PEP pod wpływem glukagonu
a. aktywacja kinazy pirogronianowej przez insulinę
d. indukcja syntezy enzymu karboksykinazy PEP pod wpływem glukagonu
Disacharyd laktuloza nie podlega trawieniu, lecz fermentacji za pośrednictwem bakterii
jelitowych. Produktem fermentacji 1 mola laktulozy są 4 mole mleczanu oraz 4 mole jonu
wodorowego. W krwiobiegu jon amonowy pozostaje w równowadze z cząsteczką amoniaku.
Które z poniższych stwierdzeń w najbardziej trafny sposób opisuje działanie laktulozy w czasie
hiperamonemii?
c. fermentacja laktulozy skutkuje zwiększeniem osmolalności w świetle jelita. Jon amonowy podlega dyfuzji z krwiobiegu do światła jelita, gdzie przekształca się w amoniak, który nie może powrócić do krążenia
a. fermentacja laktulozy skutkuje zakwaszeniem środowiska jelita. Amoniak podlega dyfuzji z krwiobiegu do światła jelita, gdzie przekształca się w jon amonowy, który nie może powrócić do krążenia
d. fermentacja laktulozy skutkuje zakwaszeniem środowiska jelita. Amoniak produkowany przez bakterie jelitowe podlega przekształceniu do jonu amonowego, który jest aktywnie transportowany do krwiobiegu
b. fermentacja laktulozy skutkuje zwiększeniem osmolalności w świetle jelita. Wzrost osmolalności powoduje zwiększenie objętości płynów, w których może następować rozpuszczanie amoniaku i jonu amonowego, dzięki czemu związki te nie przedostają się do krwiobiegu
a. fermentacja laktulozy skutkuje zakwaszeniem środowiska jelita. Amoniak podlega dyfuzji z krwiobiegu do światła jelita, gdzie przekształca się w jon amonowy, który nie może powrócić do krążenia
Prawdziwe jest stwierdzenie:
c. kompleks dehydrogenazy α–ketoglutaranowej wymaga do katalizowanej reakcji tylko: FAD, CoA, NAD
d. dekarboksylacja szczawiobursztynianu do α-ketoglutaranu wymaga obecności jonów Mg 2+ lub Mn 2+
a. dehydrogenaza bursztynianowa zawiera FAD i CoA
b. fluorooctan jest toksyczny, ponieważ w formie fluoroacetylo-CoA kondensuje z α- ketoglutaranem tworząc bursztynylo-CoA
d. dekarboksylacja szczawiobursztynianu do α-ketoglutaranu wymaga obecności jonów Mg 2+ lub Mn 2+
Choroba Pompego związana jest z defektem enzymu:
b. lizosomalnej α-1,4-glukozydazy
a. fosforylazy glikogenowej
d. glukozo-6-fosfatazy
c. syntazy glikogenowej
b. lizosomalnej α-1,4-glukozydazy
Wybierz zdanie fałszywe:
a. ATP hamuje fosfofruktokinazę 1
b. cytrynian aktywuje fosfofruktokinazę 1
c. obniżenie wewnątrzkomórkowego poziomu cAMP aktywuje fosfofruktokinazę 2
d. aminy katecholowe powodują obniżenie aktywności fosfofruktokinazy 2
b. cytrynian aktywuje fosfofruktokinazę 1
2,4-dinitrofenol stosowany kiedyś jako środek obniżający masę ciała, może powodować śmierć
przy przedawkowaniu ponieważ pod jego wpływem:
d.szybkość transportu elektronów jest niezwykle mała i nie powstaje ATP
b.dochodzi do hipermetabolizmu, czemu towarzyszy podwyższenie temperatury ciała
a.gradient protonowy w poprzek wewnętrznej błony mitochondrialnej jest większy niż normalnie, co doprowadza do hipertermii
c.stężenie ATP w mitochondriach jest większe niż w normie
b.dochodzi do hipermetabolizmu, czemu towarzyszy podwyższenie temperatury ciała
4-siarczan chondroityny zbudowany jest z:
b. usiarczanowanej glukozaminy, kwasu glukuronowego
c. kwasu β- glukuronowego, N-acetyloglukozaminy
a. kwasu β- glukuronowego, siarczanu N-acetylogalaktozaminy
d. kwasu iduronowego, siarczanu N-acetyloglukozaminy
a. kwasu β- glukuronowego, siarczanu N-acetylogalaktozaminy
Prawdziwe jest stwierdzenie:
d. dehydrogenaza bursztynianowa zawiera FAD i CoA
b. kompleks dehydrogenazy α–ketoglutaranowej wymaga do katalizowanej reakcji tylko: FAD, CoA, NAD
c. dekarboksylacja szczawiobursztynianu do α-ketoglutaranu wymaga obecności jonów Mg2+ lub Mn2
a. fluorooctan jest toksyczny, ponieważ w formie fluoroacetylo-CoA kondensuje z α- ketoglutaranem tworząc bursztynylo-CoA
c. dekarboksylacja szczawiobursztynianu do α-ketoglutaranu wymaga obecności jonów Mg2+ lub Mn2
Całkowicie zależne od glukozy są: 1) erytrocyty, 2) mózg, 3) nerki, 4) wątroba, 5)serce, 6) mięśnie
poprzecznie prążkowane. Prawidłowy zestaw zawiera odpowiedź
d. 1, 2
c. 1, 2, 5
b. 1
a. 1, 2, 3, 6
b. 1
Która z podanych reakcji jest unikatowa dla glukoneogenezy?
d. szczawiooctan → fosfoenolopirogronian
b. mleczan → pirogronian
c. 1,3-bisfosfoglicerynian → 3-fosfoglicerynian
a. fosfoenolopirogronian → pirogronian
d. szczawiooctan → fosfoenolopirogronian
U pacjenta stwierdzono defekt genetyczny dotyczący tylko enzymu kinazy pirogronianowej, inne
enzymy zawierające biotynę funkcjonują u niego prawidłowo. W związku z powyższym jaki
substrat może zostać użyty u pacjenta jako substrat w procesie glukoneogenezy i w jakiej sytuacji
mogą wystąpić objawy spowodowane przez ten defekt:
c. pirogronian, a objawy spowodowane tym defektem mogą występować kiedy stężenie glukagonu jest niskie
d. mleczan, a objawy spowodowane tym defektem mogą występować, kiedy stężenie insuliny jest wysokie
a. acetylo- CoA, a objawy spowodowane tym defektem mogą występować po posiłku bogatym w węglowodany
b. glicerol, a objawy spowodowane tym defektem mogą występować w okresie intensywnego wysiłku
b. glicerol, a objawy spowodowane tym defektem mogą występować w okresie intensywnego wysiłku