Fiszki

BIOCHEMIA kolokwium 1 19/20 II termin

Test w formie fiszek
Ilość pytań: 48 Rozwiązywany: 1165 razy
Co może być markerem degradacji elastyny:
d. prolina
b. hydroksylizyna
c. hydroksyprolina
a. desmozyna
a. desmozyna
Co nie zachodzi wewnątrzkomórkowo w powstawaniu kolagenu
c. tworzenie struktury helikalnej
a. odcinanie peptydów sygnałowych
d. powstanie wiązań disiarczkowych
b. odcinanie peptydów ekstensyjnych z N-końca i C-końca
b. odcinanie peptydów ekstensyjnych z N-końca i C-końca
Dopasuj kolageny do miejsca występowania:
a. II- chrząstka VIII-błony kotwiczące
d. IV-błony podstawne, śródbłonek
c. I - kości , błony podstawne i tkanka łączna
b. III-płuca, skóra, coś jeszcze
b. III-płuca, skóra, coś jeszcze
Aminokwas z najbardziej ujemnym ładunkiem w jakimś roztworze w ph 1
d. wszystkie mają taki sam
a. kwas asparaginowy
b. Prolina
c. Alanina
d. wszystkie mają taki sam
Tropokolagen:
b. jest syntetyzowany zewnątrzkomórkowo
d. wszystkie odpowiedzi są prawidłowe
a. jest zbudowany z 3 łańcuchów polipeptydowych
c. składa się z trzech cząsteczek tropokolagenu
a. jest zbudowany z 3 łańcuchów polipeptydowych
O II-rzędowej strukturze białka stanowią
c. wiązania peptydowe
a. Wiązania peptydowe i wodorowe
b. Struktura alfa helisy i beta
d. wiązania disiarczkowe
b. Struktura alfa helisy i beta
Degeneracyjnym markerem kolagenu nie może być:
c. C- końcowy telopeptyd kolagenu III
a. N-końcowy propeptyd kolagenu typu I
d. hydroksyprolina
b. C-końcowy propeptyd kolagenu I
a. N-końcowy propeptyd kolagenu typu I
Białka fibrylarne:
c. nierozpuszczalne w wodzie ani w fizjologicznym roztworze soli
d. rozpuszczalne w fizjologicznym roztworze soli, nierozpuszczalne w wodzie
a. mają stosunek osiowy mniejszy niż 10
b. są rozpuszczalne w wodzie
c. nierozpuszczalne w wodzie ani w fizjologicznym roztworze soli
Absorpcje fali 280 nm przez jest spowodowana głównie obecnością
b. glicyny
a. tryptofanu
d. proliny
c. lizyny
a. tryptofanu
Zaznacz prawdziwe:
d. glicerofosfolipidy mają dołączony cukier
b. fosfatydyloinozytol daje początek przekaźnikom wtórnym
a. do glicerofosfolipidów zaliczamy galaktozyloceramid
c. glicerofosfolipidy mają wszystkie grupy -OH zestryfikowane kwasami tłuszczowymi
b. fosfatydyloinozytol daje początek przekaźnikom wtórnym
W syntezie kolagenu zachodzi następująca modyfikacja posttranslacyjna:
b. Fosforylacja
a. Ograniczona proteoliza
d. Palmitynacja
c. Ubikwitynacja
a. Ograniczona proteoliza
Zespół Marfana:
c. autosomalna recesywna mutacja fibryliny
d. autosomalna recesywna
a. Mutacja genu fibryliny
b. związana z hydroksylazą lizynową
a. Mutacja genu fibryliny
Kolagen
b. skleroproteina w ECM i tkance łącznej
a. glikoproteina wewnątrzkomórkowa
c. skleroproteina wewnątrzkomórkowa
d. glikoproteina ECM
b. skleroproteina w ECM i tkance łącznej
Sulfonamidy są inhibitorami:
b. Replikacji ponieważ zapobiegają tworzeniu się zasad azotowych DNA
a. Transkrypcji ponieważ interkalują z helikalnym DNA
d. Translacji ponieważ hamują przekształcanie kwasu foliowego w tetrahydrofolian i nie powstaje formylometionylo-tRNA
c. Transkrypcji ponieważ blokują polimerazę RNA
b. Replikacji ponieważ zapobiegają tworzeniu się zasad azotowych DNA
Galaktozyloceramid składa się z:
b. sfingozyny, kwasu tłuszczowego, reszty kwasu fosforowego, galaktozy
a. glicerolu, reszty kwasu fosforowego, galaktozy
c. sfingozyny, kwasu tłuszczowego, galaktozy
d. glicerolu, kwasu tłuszczowego, reszty kwasu fosforowego, galaktozy
c. sfingozyny, kwasu tłuszczowego, galaktozy
Funkcje białek osocza:
b. krzepnięcie krwi, transportowa, obronna,kurczliwa
a. transportowa, strukturalna, ciśnienie osmotyczne
d. inhibitorów enzymów, hormonów, buforów
c. hormonalna, kurczliwa, transportowa
d. inhibitorów enzymów, hormonów, buforów
Metylacja DNA:
e. polega na regulacji ekspresji genów poprzez oddziaływanie z histonami
d. nie odgrywa roli w rozwoju chorób
b. polega na regulacji cytozyny i prowadzi do powstania metylocytozyny
a. powoduje, że powstaje 5-metylocytozyna
c. prowadzi do wzrostu ekspresji
a. powoduje, że powstaje 5-metylocytozyna
Proces glikacji białek:
d. bezmatrycowe przyłączenie reszt monosacharydowych w sposób charakterystyczny dla konkretnej tkanki
b. katalizowany enzymatycznie i zależy od aktywności enzymu
c. katalizowany enzymatycznie i zależy od temperatury, czasu kontaktu i stężenia monosacharydu
a. nie jest katalizowany enzymatycznie, zależy od temperatury, czasu kontaktu i stężenia monosacharydu
a. nie jest katalizowany enzymatycznie, zależy od temperatury, czasu kontaktu i stężenia monosacharydu
Puryny to:
d. cytozyna i tymina
a. adenina i guanina
b. tymina i guanina
c. adenina i cytozyna
a. adenina i guanina
Latyryzm:
b. skutek mutacji genetycznych typów kolagenu
d. zbyt duże stężenie jonów miedzi
c. nie pamiętam reszty
a. skutek niedoboru oksydazy lizylowej
a. skutek niedoboru oksydazy lizylowej

Powiązane tematy

Inne tryby