“Rozdział ten jest idealne do związków wrażliwych na zmiany pH lub zastosowane elementy, ponieważ odbywa się bez udziału fizycznych bądź chemicznych oddziaływań między fazą stacjonarną a rozdzielanymi substratami. Cząsteczki są rozdzielane pod względem rozmiaru - cząsteczki o średnicy większej niż rozmiar porów nie podlegają retencji i poddają się elucji w pierwszej kolejności” - fragment ten opisuje chromatografię:
powinowactwa
na sitach molekularnych (dawniej żelową)
jonowymienną
pH zależną
na sitach molekularnych (dawniej żelową)
Metoda oczyszczania białek, w której mieszaninę białek umieszcza się w specjalnych woreczkach dializacyjnych:
dializa
dializa
Pytanie o wirowanie białek i co się znajdzie w osadzie po pierwszym wirowaniu :
-jądra i komórki
-jądra i komórki
Jak nazywa się odmiana cieczowej chromatografii kolumnowej z użyciem eluentu pod wysokim ciśnieniem?
DHPLC
DGGE
TLC
GPC
DHPLC
Jaką rolę w procesie elektroforezy pełni glicerol?
powoduje rozwinięcie cząsteczki białka przez rozerwanie wiązań stabilizujących struktury wyższego rzędu
jest czynnikiem niszczącym mostki dwusiarczkowe
jest komponentem buforu i pełni funkcje obciążającą
umożliwia śledzenie procesu migracji
jest komponentem buforu i pełni funkcje obciążającą
Czym jest tzw. degradacja Edmana?
rodzajem elektroforezy
sekwencjonowaniem RNA
chemiczną metodą oznaczania sekwencji aminokwasowej
metoda badania DNA
chemiczną metodą oznaczania sekwencji aminokwasowej
Która z poniższych technik NIE BAZUJE na hybrydyzacji?
Western Blot
Northern Blot
FISH
Southern Blot
Western Blot
Która z metod umożliwia scharakteryzowanie rzeczywistej struktury III rzędowej białka?
spektroskopia dichroizmu kołowego
spektroskopia dichroizmu kołowego oraz spektroskopia mas
spektroskopia dichroizmu kołowego oraz spektroskopia magnetycznego rezonansu jądrowego
spektroskopia w podczerwieni
spektroskopia dichroizmu kołowego
chromatografia powinowactwa rozdziela białka pod względem:
ładunku
hydrofobowości
masy cząsteczkowej
specyficzności biologicznej
specyficzności biologicznej
aminokwasem aromatycznym jest
seryna
treonina
fenyloalanina
walina
fenyloalanina
podstawową techniką używana do wyznaczania struktury białka na poziomie atomowym jest
spektroskopia dichroizmu kołowego
krystalografia rentgenowska
spektroskopia mas
sekwencjonowanie białeka
krystalografia rentgenowska
Jedną z metod izolacji białek jest wysalanie, gdzie:
bazuje się na różnicy w powinowactwie do elementów nieruchomych i przechodzeniu rozpuszczalnika poszczególnych komponentów analizowanej mieszaniny
wzrost stężenia soli prowadzi do zwiększenia oddziaływań hydrofobowych i agregacji białek i wytrącania ich z roztworu wodnego
użycie soli powoduje redukcję aktywności wody oraz zmniejszenie stałej dielektrycznej co w konsekwencji powoduje dehydratację białek i ich wytrącenie
można również ocenić ilościowo ilość wytrąconych cząsteczek białka
wzrost stężenia soli prowadzi do zwiększenia oddziaływań hydrofobowych i agregacji białek i wytrącania ich z roztworu wodnego
Poznanie sekwencji cząsteczek organicznych NIE można przeprowadzić przez metodę analizy zwaną:
degradacja Edmana
krystalografia rentgenowska
metoda Maxama-Gilberta
dichroizm kołowy
dichroizm kołowy
W sekwencjonowaniu enzymatycznym metodą Sangera nie stosuje się:
kolchicyny
nukleotydów
polimerazy DNA
dideoksynukleotydów
kolchicyny
W którym punkcie wymieniono wyłącznie aminokwasy niepolarne?