Specyficzność substratowa enzymów trawiennych cz. II
Test w formie fiszek Zad 21- jedna błędna odpowiedź jest zaznaczona jako poprawna (peptydowe)
Ilość pytań: 22
Rozwiązywany: 988 razy
Dwunastnica. Zaznacz prawdziwe zdania:
W dwunastnicy pokarm ulega dalszemu trawieniu przez enzymy wchodzące w skład soku żółciowego, przy emulgującym współudziale kwasów.
sok żółciowy ma pH ~ 8.0
W dwunastnicy pokarm ulega dalszemu trawieniu przez enzymy wchodzące w skład soku trzustkowego, przy emulgującym współudziale żółci.
sok trzustkowy ma pH ~ 8.0
W dwunastnicy pokarm ulega dalszemu trawieniu przez enzymy wchodzące w skład soku trzustkowego, przy emulgującym współudziale żółci.
Wydzielanie soku trzustkowego podlega kontroli układu:
krwionośnego
librycznego
hormonalnego
nerwowego
hormonalnego
nerwowego
Jakie hormony powodują zwiększenie wydzielania soku trzustkowego przez trzustkę?
rybonukleaza trzustkowa
enteropeptydaza
sekretyna
sarytonina
pankreozymina
sekretyna
pankreozymina
Jakie enzymy wchodzą w skład soku trzustkowego?
trypsyna
chemotrypsyna
karboksypeptydaza
pepsyna
elastaza
amylaza trzustkowa
chymotrypsyna
lipaza pankreatynowa
trypsyna
karboksypeptydaza
elastaza
amylaza trzustkowa
chymotrypsyna
lipaza pankreatynowa
Trypsyna- zaznacz prawdziwe zdania.
globulina
katalizuje reakcję hydrolizy elastyny
pojedynczy łańcuch polipeptydowy
wydzielana przez trzustkę w formie nieaktywnego zymogenu- trypsynogenu
przyśpiesza krzepnięcie krwii
pojedynczy łańcuch polipeptydowy
wydzielana przez trzustkę w formie nieaktywnego zymogenu- trypsynogenu
przyśpiesza krzepnięcie krwii
Chymotrypsyna- zaznacz prawdziwe zdania
aktywność w pH ~ 8-9
zdolność "ścinania" mleka
wydzielana w postaci proenzymu
egzopeptydaza wykazująca specyficzność substratową wobec wiązań peptydowych (po karboksylowej stronie wiązania występują aminokwasy kwasowe)
endopeptydaza wykazująca specyficzność substratową wobec wiązań peptydowych (po karboksylowej stronie wiązania występują aminokwasy aromatyczne)
aktywność w pH ~ 5-7
aktywność w pH ~ 8-9
wydzielana w postaci proenzymu
endopeptydaza wykazująca specyficzność substratową wobec wiązań peptydowych (po karboksylowej stronie wiązania występują aminokwasy aromatyczne)
Elastaza wydzielana jako (1) zostaje uaktywniona w (2) przy udziale (3). Enzym ten katalizuje reakcję hydrolizy elastyny, która jest głównym składnikiem (4).
(4) tkanki łącznej
(3) HCl!
(2) trzustce
(1) katalizator
(1) proenzym
(3) trypsynogenu
(3) trypsyny
(2) dwunastnicy
(4) osocza
(4) tkanki łącznej
(1) proenzym
(3) trypsyny
(2) dwunastnicy
Amylaza trzustkowa- zaznacz prawdziwe zdania
wymaga obecności anionów chlorkowych
rozrywa co drugie wiązanie α-1,4-glikozydowe
rozrywa co drugie wiązanie β-1,4-glikozydowe
w przeciwieństwie do amylazy ślinowej trawi niezdenaturowaną skrobię.
"ścina" mleko
wymaga obecności anionów chlorkowych
rozrywa co drugie wiązanie α-1,4-glikozydowe
w przeciwieństwie do amylazy ślinowej trawi niezdenaturowaną skrobię.
Karboksypeptydazy- co mają wspólnego z elastazą? Wszystkie zdania są prawdziwe, ale które odnoszą się też do elastazy?
kataliza procesu usuwania z łańcucha polipeptydowego aminokwasów C-końcowych
Jest to mega ciekawy temat! Cała się palę!
wydzielana w postaci proenzymu
zostaje uaktywniona w dwunastnicy przy udziale trypsyny
Jest to mega ciekawy temat! Cała się palę!
wydzielana w postaci proenzymu
zostaje uaktywniona w dwunastnicy przy udziale trypsyny
Czym są deoksyrybonukleaza i rybonykleaza trzustkowa? Gdzie występują?
są to cukry
w jelitach
są to enzymy nukleolityczne
w soku trzustkowym
są to enzymy nukleolityczne
w soku trzustkowym
Lipaza trzustkowa- zaznacz prawdziwe zdania.
odgrywa niewielką rolę w trawieniu tłuszczów
traci aktywność pod wpływem kwasów
aktywuje się pod wpływem kwasów
odgrywa największą rolę w trawieniu tłuszczów
traci aktywność pod wpływem kwasów
odgrywa największą rolę w trawieniu tłuszczów
Istotną rolę w trawieniu tłuszczów odgrywają kwasy żółciowe, które powodują emulgowanie tłuszczów. Na czym polega ten proces? Jak on się odbywa?
zwiększenie napięcia powierzchniowego
otaczanie cząsteczkami rozpuszczalnika
obniżenie napięcia powierzchniowego
zwiększenie rozpuszczalności tłuszczy
otaczanie cząsteczkami rozpuszczalnika
obniżenie napięcia powierzchniowego
Żółć jest wydzielana przez komórki (1), a zbierana w (2). Przy przemieszczaniu się treści pokarmowych jest okresowo wydzielana do (3)
(2) trzustce
(1) trzustki
(1) wątroby
(1) jelita
(3) dwunastnicy
(3) światła jelita
(2) żołądku
(3) trzustki
(2) pęcherzyku żółciowym
(1) wątroby
Funkcje żółci:
wchłanianie witamin nierozpuszczalnych w tłuszczach
właściwości zobojętniające
wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach
emulgacja tłuszczy
właściwości przeczyszczające
wspomaga zobojętnianie kwaśnej treści pokarmowej przybyłej z żołądka
właściwości przeciwgnilne
wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach
emulgacja tłuszczy
właściwości przeczyszczające
wspomaga zobojętnianie kwaśnej treści pokarmowej przybyłej z żołądka
właściwości przeciwgnilne
W skład soku trzustkowego wchodzą dwie egzopeptydazy: karboksylaza A i B. Katalizują one odłączanie z łańcucha polipeptydowego terminalnych aminokwasów C-końcowych. Jednak enzymy te różnią się specyficznością substratową. Jak?
Karboksylaza B wykazuje aktywność wobec peptydów zawierających aminokwasy o łańcuchu alifatycznym, rozgałęzionym lub aromatycznym oraz posiadających aminokwasy C-terminalne, a karboksylaza A do zasadowych.
Karboksylaza A preferuje aminokwasy aromatyczne, a B zasadowe.
Niczym się nie różnią
Karboksylaza A wykazuje aktywność wobec peptydów zawierających aminokwasy o łańcuchu alifatycznym, rozgałęzionym lub aromatycznym oraz posiadających aminokwasy C-terminalne, a karboksylaza B do zasadowych.
Karboksylaza A wykazuje aktywność wobec peptydów zawierających aminokwasy o łańcuchu alifatycznym, rozgałęzionym lub aromatycznym oraz posiadających aminokwasy C-terminalne, a karboksylaza B do zasadowych.
Jelito cienkie- zaznacz zdania prawdziwe.
sok jelitowy wydzielany jest przez komórki jelita cienkiego
wchłania wodę z pokarmu
proces wchłaniania substancji uzyskanych w wyniku strawienia treści pokarmowej
żółć zostaje wydzielona przez komórki jelita cienkiego
sok jelitowy wydzielany jest przez komórki jelita cienkiego
proces wchłaniania substancji uzyskanych w wyniku strawienia treści pokarmowej
Co to jest erepsyna jelitowa?
karboksy-, amino- i dipeptazy rozkładające łańcuchy tłuszczowe do prostych związków organicznych
karboksy-, amino- i dipeptazy rozkładające łańcuchy peptydowe do wolnych aminokwasów
współdziałająca ze sobą grupa enzymów soku jelitowego
karboksy-, amino- i dipeptazy rozkładające łańcuchy peptydowe do wolnych aminokwasów
współdziałająca ze sobą grupa enzymów soku jelitowego
Rozkład dwucukrów katalizowany jest przez:
glukazę
sacharazę
fruktazę
laktazę
maltazę
sacharazę
laktazę
maltazę
Rozkład nukleotydów katalizowany jest przez:
nukleolipazy
nukleozydazy
nukleohydazy
nukleotydazy
nukleozydazy
nukleotydazy
Degradację 2-monoacylogliceroli katalizuje:
lipaza jelitowa
lipaza trzustkowa
lipaza ostateczna
lipaza jelitowa
Lipazy trzustkowa i jelitowa- zaznacz prawdziwe zdania:
katalizują rozkład wiązań estrowych w cząsteczkach tri-, di- i monoacylogliceroli.
wykazują jednakową specyficzność substratową względem położenia reszty kwasy tłuszczowego w cząsteczce glicerydu
Lipaza trzustkowa katalizuje rozpad wiązania w pozycji 1- i 3-triglicerydu
katalizują rozkład wiązań peptydowych w łańcuchach polipeptydowych
katalizują rozkład wiązań estrowych w cząsteczkach tri-, di- i monoacylogliceroli.
Lipaza trzustkowa katalizuje rozpad wiązania w pozycji 1- i 3-triglicerydu
katalizują rozkład wiązań peptydowych w łańcuchach polipeptydowych
Oznaczanie aktywności trypsyny metodą Ansona- zaznacz zdania prawdziwe
Natężenie barwy badanej próby jest wprost proporcjonalne do masy cząsteczkowej peptydu
trypsyna trawi kazeinę w środowisku kwasowym
W środowisku zasadowym odczynnik Folina-Ciocalteu jest redukowany zawartą w peptydach tyrozyną.
Oznaczanie zawartości tyrozyny w uwolnionych peptydach wykonuje się przy użyciu odczynnika Folina-Ciocalteu, a następnie oznaczenia dokonuje się fotometrycznie
proces trawienia kazeiny zachodzi w środowisku zasadowym
Oznaczanie zawartości tyrozyny w uwolnionych peptydach wykonuje się przy użyciu odczynnika Folina-Ciocalteu, a następnie oznaczenia dokonuje się fotometrycznie
proces trawienia kazeiny zachodzi w środowisku zasadowym