Fiszki

R6: Technik agrobiznesu, wrzesień 2014

Test w formie fiszek Test egzaminacyjny "Organizacja i prowadzenie przedsiębiorstwa w agrobiznesie". Arkusz testowy Wrzesień 2014, Kwalifikacja R6
Ilość pytań: 40 Rozwiązywany: 2137 razy
Metodą dyfuzyjną stosowaną do odsalania wielu materiałów oraz modyfikacji składu mineralnego wielu produktów lub półproduktów w procesach biotechnologicznych, np. oczyszczanie serwatki, jest
ultrafiltracja
mikrofiltracja
nanofiltracja
liofilizacja
nanofiltracja
Grunty zalicza się w przedsiębiorstwie do inwestycji długoterminowych, jeżeli
znajdują się pod zabudową
zostały zakupione z przeznaczeniem pod budowę budynku
nie są użytkowane przez jednostkę, lecz zostały nabyte w celu osiągnięcia korzyści ekonomicznych
są użytkowane rolniczo
nie są użytkowane przez jednostkę, lecz zostały nabyte w celu osiągnięcia korzyści ekonomicznych
Pasteryzacja to proces przedłużania trwałości produktów w temperaturze
do 50°C
do 100°C
powyżej 100°C
powyżej 50°C
do 100°C
Metodę zarządzania przez cele można inaczej określić jako
MBO
BCC
BOM
BCG
MBO
Przedsiębiorca powinien złożyć do 15-tego dnia każdego miesiąca deklarację o zrealizowanych transakcjach wewnątrzwspólnotowych. Jest to
VAT-UE
VAT-7
VAT-R
VAT-5
VAT-UE
Dokument Mm w gospodarce magazynowej wystawiany jest w sytuacji
zwrotu dostawcy materiałów złych jakościowo
przyjęcia towarów od dostawcy
wydania materiałów odbiorcy
przesunięcia międzymagazynowego
przesunięcia międzymagazynowego
W mediach ukazało się ogłoszenie o wolnym etacie z następującymi wymaganiami: wykształcenie wyższe, doświadczenie zawodowe 5 lat, wysoka motywacja i orientacja na osiąganie stawianych celów, umiejętność kształtowania właściwych relacji interpersonalnych, kreatywność, dynamizm. Wymagania konkursu wskazują, że wolny etat dotyczy stanowiska
dyrektora działu produkcji
dyrektora działu marketingu
głównego księgowego
kierownika referatu logistyki
dyrektora działu marketingu
W kalkulacji działalności rolniczej nadwyżka bezpośrednia pomniejszona o koszty pośrednie to
wartość produkcji
koszty bezpośrednie
dochód rolniczy brutto
dochód rolniczy netto
dochód rolniczy netto
Dokumentacja techniczno-technologiczna przedsiębiorstwa nie zawiera
podziału procesu technologicznego na zabiegi i operacje
zestawień zabiegów dla początkujących działów
zasad przyznawania premii pracownikom
norm zużycia surowca
zasad przyznawania premii pracownikom
Wdrażane do praktyki i stosowane w zakładach przetwórstwa żywności i żywienia zbiorowego systemy zapewnienia jakości, szczególnie system Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli, to
HACP
HACCP
HAC
HACPP
HACCP
Etap produkcji piwa, w którym dochodzi do słodowania jęczmienia przy zastosowaniu kwaśnych i obojętnych węglanów, nazywa się
utylizacją
alkalizacją
gęstnieniem
tłoczeniem
alkalizacją
Która metoda konserwacji mięsa drobiowego polega na obniżeniu temperatury do około -4°C w celu skrystalizowania wody w powierzchniowych warstwach mięsa?
zamrażanie
liofilizacja
podmrażanie
zamrażanie
podmrażanie
Ewidencja chronologiczna operacji gospodarczych rejestrowana jest
w dowodzie księgowym
w karcie ewidencyjnej
w księdze głównej
w dzienniku
w dzienniku
Do pakowania towarów sypkich, pylistych wykorzystuje się
dozowniki ślimakowe
wialnie
schładzalniki otwarte
grysowniki
dozowniki ślimakowe
Stała cena używana przez okres co najmniej roku obrotowego, stosowana w celu uproszczenia lub ewidencji kontroli stanu składników majątkowych, jest określana jako
przeciętna
ewidencyjna
kontrolna
rzeczywista
ewidencyjna
Jedną z form rozliczeń bezgotówkowych jest
wpłata należnej kwoty do kasy
obligacja
przelew
przekaz pocztowy
przelew
Który produkt uboczny nie nadaje się na komponent do paszy dla przeżuwaczy?
plewy makowe
młóto
melasa
wysłodziny browarniane
plewy makowe
O kredyt inwestycyjny w rolnictwie z dopłatą ARiMR na zakup gruntów rolnych może ubiegać się
właściciel gospodarstwa rolnego
przedsiębiorca mający osobowość prawną
pracownik spółdzielni ogrodniczo-pszczelarskiej
dyrektor przedsiębiorstwa państwowego
właściciel gospodarstwa rolnego
Którą metodę zarządzania stosuje się w przedsiębiorstwie rzemieślniczym zatrudniającym 3 osoby?
wielofunkcyjną
macierzową
liniową
sztabowo-liniową
liniową
W Unii Europejskiej dodatki do żywności uznane za bezpieczne oznacza się na etykietach produktu literą
G
E
K
S
E