Test w formie fiszek Test egzaminacyjny "Organizacja i prowadzenie przedsiębiorstwa w agrobiznesie". Arkusz testowy Wrzesień 2014, Kwalifikacja R6
Ilość pytań: 40
Rozwiązywany: 2663 razy
Metodą dyfuzyjną stosowaną do odsalania wielu materiałów oraz modyfikacji składu
mineralnego wielu produktów lub półproduktów w procesach biotechnologicznych, np.
oczyszczanie serwatki, jest
mikrofiltracja
ultrafiltracja
nanofiltracja
liofilizacja
nanofiltracja
Grunty zalicza się w przedsiębiorstwie do inwestycji długoterminowych, jeżeli
zostały zakupione z przeznaczeniem pod budowę budynku
nie są użytkowane przez jednostkę, lecz zostały nabyte w celu osiągnięcia korzyści ekonomicznych
znajdują się pod zabudową
są użytkowane rolniczo
nie są użytkowane przez jednostkę, lecz zostały nabyte w celu osiągnięcia korzyści ekonomicznych
Pasteryzacja to proces przedłużania trwałości produktów w temperaturze
powyżej 100°C
do 100°C
do 50°C
powyżej 50°C
do 100°C
Metodę zarządzania przez cele można inaczej określić jako
BOM
BCG
BCC
MBO
MBO
Przedsiębiorca powinien złożyć do 15-tego dnia każdego miesiąca deklarację o zrealizowanych
transakcjach wewnątrzwspólnotowych. Jest to
VAT-5
VAT-7
VAT-UE
VAT-R
VAT-UE
Dokument Mm w gospodarce magazynowej wystawiany jest w sytuacji
przesunięcia międzymagazynowego
przyjęcia towarów od dostawcy
wydania materiałów odbiorcy
zwrotu dostawcy materiałów złych jakościowo
przesunięcia międzymagazynowego
W mediach ukazało się ogłoszenie o wolnym etacie z następującymi wymaganiami:
wykształcenie wyższe, doświadczenie zawodowe 5 lat, wysoka motywacja i orientacja na osiąganie stawianych celów, umiejętność kształtowania właściwych relacji interpersonalnych,
kreatywność, dynamizm. Wymagania konkursu wskazują, że wolny etat dotyczy stanowiska
kierownika referatu logistyki
dyrektora działu marketingu
głównego księgowego
dyrektora działu produkcji
dyrektora działu marketingu
W kalkulacji działalności rolniczej nadwyżka bezpośrednia pomniejszona o koszty pośrednie to
dochód rolniczy brutto
dochód rolniczy netto
koszty bezpośrednie
wartość produkcji
dochód rolniczy netto
Dokumentacja techniczno-technologiczna przedsiębiorstwa nie zawiera
zestawień zabiegów dla początkujących działów
zasad przyznawania premii pracownikom
norm zużycia surowca
podziału procesu technologicznego na zabiegi i operacje
zasad przyznawania premii pracownikom
Wdrażane do praktyki i stosowane w zakładach przetwórstwa żywności i żywienia zbiorowego
systemy zapewnienia jakości, szczególnie system Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów
Kontroli, to
HACCP
HAC
HACP
HACPP
HACCP
Etap produkcji piwa, w którym dochodzi do słodowania jęczmienia przy zastosowaniu
kwaśnych i obojętnych węglanów, nazywa się
gęstnieniem
alkalizacją
tłoczeniem
utylizacją
alkalizacją
Która metoda konserwacji mięsa drobiowego polega na obniżeniu temperatury do około -4°C w
celu skrystalizowania wody w powierzchniowych warstwach mięsa?
podmrażanie
liofilizacja
zamrażanie
zamrażanie
podmrażanie
Ewidencja chronologiczna operacji gospodarczych rejestrowana jest
w dowodzie księgowym
w księdze głównej
w karcie ewidencyjnej
w dzienniku
w dzienniku
Do pakowania towarów sypkich, pylistych wykorzystuje się
wialnie
schładzalniki otwarte
dozowniki ślimakowe
grysowniki
dozowniki ślimakowe
Stała cena używana przez okres co najmniej roku obrotowego, stosowana w celu uproszczenia
lub ewidencji kontroli stanu składników majątkowych, jest określana jako
kontrolna
ewidencyjna
rzeczywista
przeciętna
ewidencyjna
Jedną z form rozliczeń bezgotówkowych jest
obligacja
wpłata należnej kwoty do kasy
przekaz pocztowy
przelew
przelew
Który produkt uboczny nie nadaje się na komponent do paszy dla przeżuwaczy?
melasa
młóto
plewy makowe
wysłodziny browarniane
plewy makowe
O kredyt inwestycyjny w rolnictwie z dopłatą ARiMR na zakup gruntów rolnych może ubiegać
się
dyrektor przedsiębiorstwa państwowego
przedsiębiorca mający osobowość prawną
pracownik spółdzielni ogrodniczo-pszczelarskiej
właściciel gospodarstwa rolnego
właściciel gospodarstwa rolnego
Którą metodę zarządzania stosuje się w przedsiębiorstwie rzemieślniczym zatrudniającym 3
osoby?
macierzową
liniową
sztabowo-liniową
wielofunkcyjną
liniową
W Unii Europejskiej dodatki do żywności uznane za bezpieczne oznacza się na etykietach
produktu literą