Fiszki

R6: Technik agrobiznesu, wrzesień 2014

Test w formie fiszek Test egzaminacyjny "Organizacja i prowadzenie przedsiębiorstwa w agrobiznesie". Arkusz testowy Wrzesień 2014, Kwalifikacja R6
Ilość pytań: 40 Rozwiązywany: 2659 razy
Metodą dyfuzyjną stosowaną do odsalania wielu materiałów oraz modyfikacji składu mineralnego wielu produktów lub półproduktów w procesach biotechnologicznych, np. oczyszczanie serwatki, jest
mikrofiltracja
nanofiltracja
liofilizacja
ultrafiltracja
nanofiltracja
Grunty zalicza się w przedsiębiorstwie do inwestycji długoterminowych, jeżeli
zostały zakupione z przeznaczeniem pod budowę budynku
są użytkowane rolniczo
znajdują się pod zabudową
nie są użytkowane przez jednostkę, lecz zostały nabyte w celu osiągnięcia korzyści ekonomicznych
nie są użytkowane przez jednostkę, lecz zostały nabyte w celu osiągnięcia korzyści ekonomicznych
Pasteryzacja to proces przedłużania trwałości produktów w temperaturze
do 50°C
powyżej 100°C
do 100°C
powyżej 50°C
do 100°C
Metodę zarządzania przez cele można inaczej określić jako
BCC
BCG
MBO
BOM
MBO
Przedsiębiorca powinien złożyć do 15-tego dnia każdego miesiąca deklarację o zrealizowanych transakcjach wewnątrzwspólnotowych. Jest to
VAT-R
VAT-UE
VAT-5
VAT-7
VAT-UE
Dokument Mm w gospodarce magazynowej wystawiany jest w sytuacji
zwrotu dostawcy materiałów złych jakościowo
przesunięcia międzymagazynowego
wydania materiałów odbiorcy
przyjęcia towarów od dostawcy
przesunięcia międzymagazynowego
W mediach ukazało się ogłoszenie o wolnym etacie z następującymi wymaganiami: wykształcenie wyższe, doświadczenie zawodowe 5 lat, wysoka motywacja i orientacja na osiąganie stawianych celów, umiejętność kształtowania właściwych relacji interpersonalnych, kreatywność, dynamizm. Wymagania konkursu wskazują, że wolny etat dotyczy stanowiska
dyrektora działu marketingu
dyrektora działu produkcji
kierownika referatu logistyki
głównego księgowego
dyrektora działu marketingu
W kalkulacji działalności rolniczej nadwyżka bezpośrednia pomniejszona o koszty pośrednie to
dochód rolniczy netto
koszty bezpośrednie
wartość produkcji
dochód rolniczy brutto
dochód rolniczy netto
Dokumentacja techniczno-technologiczna przedsiębiorstwa nie zawiera
norm zużycia surowca
podziału procesu technologicznego na zabiegi i operacje
zestawień zabiegów dla początkujących działów
zasad przyznawania premii pracownikom
zasad przyznawania premii pracownikom
Wdrażane do praktyki i stosowane w zakładach przetwórstwa żywności i żywienia zbiorowego systemy zapewnienia jakości, szczególnie system Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli, to
HACP
HACPP
HAC
HACCP
HACCP
Etap produkcji piwa, w którym dochodzi do słodowania jęczmienia przy zastosowaniu kwaśnych i obojętnych węglanów, nazywa się
gęstnieniem
tłoczeniem
alkalizacją
utylizacją
alkalizacją
Która metoda konserwacji mięsa drobiowego polega na obniżeniu temperatury do około -4°C w celu skrystalizowania wody w powierzchniowych warstwach mięsa?
zamrażanie
podmrażanie
liofilizacja
zamrażanie
podmrażanie
Ewidencja chronologiczna operacji gospodarczych rejestrowana jest
w księdze głównej
w dzienniku
w dowodzie księgowym
w karcie ewidencyjnej
w dzienniku
Do pakowania towarów sypkich, pylistych wykorzystuje się
grysowniki
dozowniki ślimakowe
schładzalniki otwarte
wialnie
dozowniki ślimakowe
Stała cena używana przez okres co najmniej roku obrotowego, stosowana w celu uproszczenia lub ewidencji kontroli stanu składników majątkowych, jest określana jako
rzeczywista
kontrolna
ewidencyjna
przeciętna
ewidencyjna
Jedną z form rozliczeń bezgotówkowych jest
wpłata należnej kwoty do kasy
obligacja
przelew
przekaz pocztowy
przelew
Który produkt uboczny nie nadaje się na komponent do paszy dla przeżuwaczy?
wysłodziny browarniane
plewy makowe
młóto
melasa
plewy makowe
O kredyt inwestycyjny w rolnictwie z dopłatą ARiMR na zakup gruntów rolnych może ubiegać się
pracownik spółdzielni ogrodniczo-pszczelarskiej
właściciel gospodarstwa rolnego
dyrektor przedsiębiorstwa państwowego
przedsiębiorca mający osobowość prawną
właściciel gospodarstwa rolnego
Którą metodę zarządzania stosuje się w przedsiębiorstwie rzemieślniczym zatrudniającym 3 osoby?
wielofunkcyjną
liniową
sztabowo-liniową
macierzową
liniową
W Unii Europejskiej dodatki do żywności uznane za bezpieczne oznacza się na etykietach produktu literą
K
S
E
G
E