Fiszki

FUJKI MOCNO

Test w formie fiszek
Ilość pytań: 59 Rozwiązywany: 2660 razy
Typowym objawem rui u klaczy jest:
Ocieranie się zadem
Błyskanie/łyskanie sromem
Nadpobudliwość, kąsanie
Wzmożony apetyt
Błyskanie/łyskanie sromem
Prawidłowa kolejność karmienia koni:
Pasza treściwa, pasza objętościowa, napojenie
Napojenie, pasza objętościowa, pasza treściwa
Pasza objętościowa, pasza treściwa, napojenie
Napojenie, pasza treściwa, pasza objętościowa
Napojenie, pasza objętościowa, pasza treściwa
Reakcją konia na dolegliwość zwaną morzyskiem jest:
Kulawizna
Tarzanie się
Świąd w okolicy odbytu
Wzmożone pragnienie i apetyt
Tarzanie się
W trawieniu treści pokarmowej znaczną rolę odgrywają:
Flora bakteryjna jelita
Brak woreczka żółciowego
Aktywność konia
Dodatki witaminowe
Flora bakteryjna jelita
Pierwsze mleko klaczy bogate w przeciwciała to:
Suplement diety
Smółka
Siara
Kumys
Siara
Średnia długość ciąży u klaczy wynosi:
340 dni
240 dni
370 dni
120 dni
340 dni
Paszą treściwą w żywieniu koni nie jest
Żyto
Kukurydza
Sieczka
Owies
Sieczka
Jednym ze sposobów krycia klaczy jest:
Tarzanie
Stanówka
Strychowanie
Lonżowanie
Stanówka
Rośliną trującą dla koni jest:
Cis
Lucerna
Siemię lniane
Mesz
Cis
Układ ustaleniowy pozwala koniowi na:
Lepsze rozdrobnienie paszy
Pokonanie wysokiej przeszkody
Szybkie poruszanie się
Spanie na stojąco
Spanie na stojąco
Najważniejsze cechy gospodarcze świń:
Wysoka mleczność, dobre przystosowanie do trudnych warunków bytowania
Dobre wykorzystanie pasz włóknistych, wysoka rozrodczość
Różnorodne umaszczenie
Wysoka rozrodczość, wszystkożerność, dobre wykorzystanie paszy
Wysoka rozrodczość, wszystkożerność, dobre wykorzystanie paszy
Współczesne rasy świń wywodzą się od
Pekari i guźca
Dzika europejskiego, azjatyckiego i afrykańskiego
Dzika europejskiego, śródziemnomorskiego i azjatyckiego
Dzika śródziemnomorskiego, śródlądowego i północnosyberyjskiego
Dzika europejskiego, śródziemnomorskiego i azjatyckiego
Podstawę podziału świń na typy użytkowe przyjęto procesy fizjologiczne
Wzrost
Dojrzewanie somatyczne
Wzrost i rozwój, dojrzewanie somatyczne
Rozwój
Wzrost i rozwój, dojrzewanie somatyczne
Podział świń na typy użytkowe:
Słoninowy, tłustomięsny, mięsny
Smalcowy, słoninowy, tłuszczowo-mięsny i mięsny
Smalcowy, słoninowy, boczkowy, mięsny, tłustomięsny
Smalcowy, tłuszczowo-mięsny i mięsny
Smalcowy, słoninowy, tłuszczowo-mięsny i mięsny
Dzik azjatycki reprezentuje typ użytkowy
Smalcowy
Słoninowy
Tłuszczowo-mięsny
Mięsny
Mięsny
Pierwszą rasą szlachetną świń na świecie była (?)
Neapolitańska
Mała biała angielska
Syjamska
Lecaster
Lecaster
Za pierwszą rasę świń w typie mięsnym uważa się
Leicester
Wielka biała angielska
Berkshire
Pietrain
Wielka biała angielska
Pogłowie świń w Polsce wynosi około
11 mln
7,5 mln
27,5 mln
37,5 mln
11 mln
Rasy świń stanowiące ponad 80% pogłowia zarodowego w Polsce to
Wbp i puławska
Wbp i pbz
Pbz i Hempshire
Pietrain i duroc
Pbz i Hempshire
W krzyżowaniu towarowym świń komponent mateczny stanowią następujące rasy:
Hampshire i duroc
Pbz i duroc
Wbp i pbz
Duroc i pietrain
Wbp i pbz

Powiązane tematy

Inne tryby