ptaki użytkowe, z których uzyskuje się jakiś produkt
rodzaj ptactwa gospodarskiego hodowanego w celach spożywczych
ptaki hodowane na mięso; kury, indyki i kaczki
ptaki użytkowe, z których uzyskuje się jakiś produkt
Do gatunków drobiu nie należą:
kury indyki kaczki gęsi perlice przepiórki
gęsi perlice przepiórki strusie bażanty kiwi
strusie bażanty kuropatwy gołębie emu
gęsi perlice przepiórki strusie bażanty kiwi
Ptactwo grzbebiące nie ma:
pazurów
błony między palcami
grzebienia
błony między palcami
Ptactwo wodne:
nie ma błony między palcami
nie ma grzebienia mostka
ma grubszą warstwę podskórnego tłuszczu
ma grubszą warstwę podskórnego tłuszczu
Do czynników wpływających na rozwój produkcji nie należą:
Dietetyczne właściwości produktów, mechanizacja produkcji i religia
Dobre wykorzystanie paszy, różnorodność produktów i ekonomia
Szybka rotacja pokoleń i dostosowanie do środowiska
Dobre wykorzystanie paszy i różnorodność produktów
Dobre wykorzystanie paszy, różnorodność produktów i ekonomia
Od którego roku Polska jest na pierwszym miejscu w Europie pod względem produkcji mięsa drobiowego?
2011
2004
2014
2014
Ile jaj potrafi znieść kura w ciągu 1,5 roku?
200
150
300
300
Po jakim czasie kura znosi pierwsze jajo?
ok 19 tygodniach
ok 10 tygodniach
ok 25 tygodniach
ok 19 tygodniach
Jaki procent mięsa drobiowego należy do Polski?
2%
0,9%
24%
0,9%
Ile mięsa drobiowego przypada rocznie na jednego osobnika?
5kg
29,2kg
40kg
5kg
Ile jaj rocznie produkuje się w Polsce?
2mld
5mld
9mld
9mld
Ile jaj w Polsce przypada na osobę rocznie?
164
250
100
164
Jakiego typu produkcji jaj spożywczych nie ma w Polsce?
ściołowego i wychodkowego
klatkowego i ściołowego
wolnowybiegowego i ekologicznego
ściołowego i wychodkowego
Ile łącznie jest kur produkujących jaja spożywcze?
48,8 mln
30,2 mln
60,2 mln
48,8 mln
System dwustopniowy to:
ferma zarodowa i rodzicielska
ferma rodzicielska i prarodzicielska
ferma zarodowa i prarodzicielska
ferma zarodowa i rodzicielska
Ród to:
grupa zwierząt jednej rasy lub mieszańców kilku ras poddana kilkuletniej selekcji pod względem wybranych cech, umożliwiająca dopływ obcej krwi i przekazująca swoje cechy na potomstwo.
grupa zwierząt kilku ras lub mieszańców kilku ras poddana kilkuletniej selekcji pod względem wybranych cech bez dopływu obcej krwi i przekazująca swoje cechy na potomstwo.
grupa zwierząt jednej rasy lub mieszańców kilku ras poddana kilkuletniej selekcji pod względem wybranych cech bez dopływu obcej krwi i przekazująca swoje cechy na potomstwo.
grupa zwierząt jednej rasy lub mieszańców kilku ras poddana kilkuletniej selekcji pod względem wybranych cech bez dopływu obcej krwi i przekazująca swoje cechy na potomstwo.
Jak oznacza się ród?
Dwoma wielkimi literami i cyfrą umieszczoną w środku, np A0A
Trzema wielkimi literami, np ABB
Jedną wielką literą i dwoma równymi cyframi, np A33
Jedną wielką literą i dwoma równymi cyframi, np A33
Ród, który jest chwilowo dopuszczony oznaczany jest:
trzema jednakowymi wielkimi literami np. AAA
wielka literą i różnymi cyframi np. A03
dwoma wielkimi literami i cyfrą na pierwszym miejscu np. 1AA
wielka literą i różnymi cyframi np. A03
Selekcja to:
wybór osobników do krycia próbnego
wybór osobników o najlepszych cechach
wybór osobników na rodziców następnego pokolenia
wybór osobników na rodziców następnego pokolenia
Selekcja na cechy mięsne uwzględnia:
Masa ciała, Szybkość wzrostu, Stopień umięśnienia i otłuszczenia oraz Liczbę jaj od nioski
Zużycie paszy, Szybkość opierzania się. Masa ciała,
Zużycie paszy, Żywotność, Szybkość opierzania się i Cechy jakości jaj
Zużycie paszy, Szybkość opierzania się. Masa ciała,