Fiszki

Bydło partytime 2

Test w formie fiszek
Ilość pytań: 50 Rozwiązywany: 2602 razy
90. Który zestaw aminokwasów powoduje spadek produkcji przy ich niedoborze:
b) Arginina, Metionina, Fenyloalanina
a) Leucyna, metionina, tryptofan
d) Lizyna, metionina, tryptofan
c) Kwas glutaminowy, alanina, leucyna
d) Lizyna, metionina, tryptofan
91. Ureaza wydzielana jest przez:
c) Archeony
b) Pierwotniaki
d) Grzyby
a) Bakterie
a) Bakterie
92. Kwasy tłuszczowe pokrywają zapotrzebowanie na energię w :
b) 90%
d) 50%
c) 70%
a) 80%
c) 70%
93. Węglowodany w żołądku rozkładane są do:
c) Kwasu glutaminowego, kwasu mlekowego, kwasu masłowego
d) Kwasu propionowego, kwasu octowego, kwasu mlekowego
a) Kwasu octowego, kwasu moczowego , kwasu masłowego
b) Kwasu octowego, kwasu masłowego, kwasu propionowego
b) Kwasu octowego, kwasu masłowego, kwasu propionowego
94. Stosunek kwasu octowego, kwasu propionowego, kwasu masłowego wynosi:
d) 65:20:15
a) 10:20:70
b) 40:40:20
c) 65:15:20
d) 65:20:15
95. Kwas octowy jest produktem:
b) Rozkładu włóknika
c) Rozkładu włókna
d) Fermentacji skrobi
a) Rozkładu kwasu moczowego
c) Rozkładu włókna
96. Produktem fermentacji skrobi jest:
b) Kwas masłowy
a) Kwas propionowy
c) Kwas octowy
d) Kwas mlekowy
a) Kwas propionowy
97. Podniesienie temperatury żwacza o 0,5 *C spowoduje:
d) Procesy namnażania bakterii zostaną spowolnione
a) Nagromadzenie gazów
c) Procesy namnażania bakterii zostaną przyspieszone
b) Nabrzmienie żołądka
d) Procesy namnażania bakterii zostaną spowolnione
98. Temperatura żwacza wynosi:
d) 38*C
b) 39,5*C
c) 41*C
a) 40*C
b) 39,5*C
99. Kulawizny określa się według:
a) 3 stopniowej skali
d) 6 stopniowej skali
b) 4 stopniowej skali
c) 5 stopniowej skali
c) 5 stopniowej skali