Test w formie fiszek Test kompetencji zawodowych. Wykonywanie czynności pomocniczych z zakresu realizacji zadań inspekcji weterynaryjnej.
Ilość pytań: 40
Rozwiązywany: 8660 razy
Podstawowym aktem prawnym normującym postępowanie powiatowego lekarza weterynarii, w przypadku podejrzenia u zwierzęcia wścieklizny, jest ustawa
o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt
o Inspekcji Weterynaryjnej
o ochronie zwierząt
o identyfikacji i rejestracji zwierząt
o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt
Na podstawie fragmentu ustawy o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych, posiadacz zwierząt w przypadku podejrzenia wystąpienia choroby zakaźnej zwierząt powinien:
wywieźć z gospodarstwa padłe zwierzęta
przeprowadzić zwierzęta do innego pomieszczenia
pozostawić zwierzęta w miejscu ich przebywania
zamknąć pomieszczenia dla zwierząt i nikogo do nich nie wpuszczać
pozostawić zwierzęta w miejscu ich przebywania
Zgodnie z podaną niżej instrukcja, pomieszczenie dla zwierząt mierzy się
po wewnętrznej stronie pomieszczenia przyrządem posiadającym legalizację pomijając część zajmowaną przez koryto
po wewnętrznej stronie pomieszczenia odpowiednim przyrządem wliczając część zajmowaną przez koryto
po zewnętrznej stronie pomieszczenia odpowiednim przyrządem pomijając część zajmowaną przez koryto
po zewnętrznej stronie pomieszczenia przyrządem posiadającym legalizację wliczając część zajmowaną przez koryto
po wewnętrznej stronie pomieszczenia przyrządem posiadającym legalizację pomijając część zajmowaną przez koryto
Urządzeniem służącym do pomiaru wilgotności względnej w pomieszczeniu dla zwierząt jest:
manometr
higrometr
termometr
aerometr
higrometr
Pomiaru temperatury, wilgotności względnej i prędkości przepływu powietrza w pomieszczeniu dla bydła dokonuje się:
na wysokości środka ciężkości zwierzęcia
na wysokości głowy zwierzęcia
pod sufitem
przy podłodze
na wysokości głowy zwierzęcia
Na podstawie danych z rozporządzenia, określ obsadę cieląt o wadze do 150 kg utrzymywanych grupowo, jaka może znajdować się w kojcu o wymiarach 3 m x 6 m.
10 sztuk
12 sztuk
16 sztuk
14 sztuk
12 sztuk
Wilgotność względna w pomieszczeniach dla zwierząt powinna wynosić:
20-30%
30%-40%
70%-80%
10-15%
70%-80%
Na podstawie fragmentu rozporządzenia, podaj numer identyfikacyjny zwierzęcia o przedstawionym kolczyku
3711
PL 00 50109 37117
PL 00 501093711
PL 0050109
PL 00 50109 37117
U którego gatunku zwierząt numer identyfikacyjny jest tylko numerem siedziby stada, w której zwierze się urodziło lub w której po raz pierwszy zostało zgłoszone do rejestru zwierząt gospodarskich oznakowanych?
świń
bydła
owiec
koni
świń
Wskaż skrót osaczający opisane poniżej postępowanie.
GHP
ISO
HACCP
EUROP
HACCP
Inspekcja Weterynaryjna realizuje zadania z zakresu bezpieczeństwa produktów pochodzenia zwierzęcego w celu
podwyższenia jakości produktów spożywcrych pochodzenia zwierzęcego
usprawnienia technologii wytwarzania produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego
monitorowania chorób odzwierzęcych
zapewnienia ochrony zdrowia publicznego
zapewnienia ochrony zdrowia publicznego
Do których badań laboratoryjnych produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego próbki powinny być pobierane w sposób sterylny?
organoleptycznych
parazytologjcznych
mikrobiologicznych
chemicznych
mikrobiologicznych
Podczas badania próbek mięsa na obecność larw włośni metodą wytrawi płynu trawiącego powinna wynosić:
od 12°C od 15°C
od 20°C od 25°C
od 44°C od 46°C
od 50°C od 55°C
od 44°C od 46°C
Badanie surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego wykonane za pomocą zmysłów badającego jest badaniem
bakteriologicznym
mikrobiologicznym
chemicznym
organoleptycznym
organoleptycznym
Zgodnie z przepisami prawnymi o środkach Żywienia zwierząt, pasze lecznicze mogą być produkowane
w zakładzie paszowym na zlecenie lekarza weterynarii
w zakładzie Paszowym na zlecenie właściciela zwierząt
w gospodarstwie właściciela na jego zlecenie
w gospodarstwie właściciela na zlecenie technika weterynarii
w zakładzie paszowym na zlecenie lekarza weterynarii
Na podstawie fragmentu rozporządzenia, określ częstość przeprowadzania kontroli równomiernego wymieszania składników paszy leczniczej nieprzeznaczonej do obrotu.
co pól roku
po każdej zmianie urządzeń do wytwarzania pasz, ale nie rzadziej niż raz w roku
dwa razy w roku
na zakończenie wytwarzania paszy
po każdej zmianie urządzeń do wytwarzania pasz, ale nie rzadziej niż raz w roku
Próbka paszy leczniczej pobrana jednorazowo i losowo z jednego miejsca partii tej paszy to:
próbka pierwotna
próbka zbiorcza
próbka końcowa
próbka zredukowana
próbka pierwotna
Zgodnie z ustawą o ochronie zdrowia oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, decyzję dotyczącą uznania ogniska gruźlicy bydła za wygasłe podejmuje:
wojewoda
wójt gminy
wojewódzki lekarz weterynarii
powiatowy lekarz weterynarii
powiatowy lekarz weterynarii
Krew od świń do badań monitoringowych w kierunku choroby Aujeszkyego pobiera się z
tętnicy głównej
żyły brzeżnej ucha
żyły głównej przedniej
tętnicy szyjnej
żyły głównej przedniej
Kontrolując dobrostan zwierząt w rzeźni nie sprawdza się
załadunku zwierząt na środek transportu
rozładunku zwierząt ze środka transportu
sposobu przemieszczania i przepędzania zwierząt w rzeźni
zaopatrzenia zwierząt w wodę w pomieszczeniach magazynu żywca