Strona 2

Biotechnologia 2

Pytanie 9
Które z poniższych związków chmielu charakteryzują się największą trwałością?
garbniki chmielowe
myrcen
alfa-humulon
. beta-lupulon
Pytanie 10
Proces produkcji etanolu z melasy trzcinowej obejmuje następujące etapy
słodowanie, melasa, scukrzanie, fermentacja, destylacja
melasa, scukrzanie, fermetacja, destylacja
melasa, fermentacja, destylacja
melasa, upłynnienie, scukrzanie, fermentacja , destylacja
Pytanie 11
W przypadku geminalnej terapii genowej ...
zmiana jest dziedziczna
zmiana zachodzi w komórkach wątroby
leczenie ma charakter zachowawczy
pierwotny defekt genetyczny nie jest usuwany
Pytanie 12
Nadprodukcja lizyny wymaga kontroli w komórce trzech enzymów są to....
. kinaza asparaginianowa, syntaza dihydropikolinianowa, dehydrataza homoserynowa
kinaza glutaminianowa, syntaza dimetoksypikolinianowa, dehydrogenaza homoserynowa
kinaza asparaginianowa, syntaza dihydropikolinianowa, dehydrogenaza homoserynowa
syntaza asparaginianowa, kinaza dihydropikolinianowa, dehydrogenaza homoserynowa
Pytanie 13
Kwas klawulanowy jest metabolitem...
grzybów
promieniowców
bakterii
grzybów niższych
Pytanie 14
System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli jest
. systemem badania jakości produktów spożywczych
procedurą kontroli jakości wody
sposobem badania składu mikroflory produktów i surowców wykorzystywanych w technologiach spożywczych
. sposobem kontroli mikrobiologicznej czystości ciągu produkcyjnego produktów spożywczych
Pytanie 15
Metodę infuzyjną stosuje sie podczas
podczas produkcji napojów niskoalkoholowych, jest to metoda słodowania
produkcji octu metoda generatorową
produkcji kwasu cytrynowego metoda powierzchniową
warzenia piwa, jest metoda zacierania
Pytanie 16
W zakwasie maślankowym przeważają
Lactobacillus
Bifidobacterium
Lactococcus
Leuconostoc

Powiązane tematy

#biotechnologia