Strona 2

Higiena i choroby układu pokarmowego

Pytanie 9
Choroba, w przebiegu której bakterie osadzają się na powierzchni szkliwa i niszczą je to:
bulimia
anoreksja
szkorbut
próchnica
Pytanie 10
Zaburzenie odżywiania polegające na odmawianiu spożywania pokarmów to
bulimia
anoreksja
niedowaga
otyłość
Pytanie 11
Jaka bakteria powoduje chorobę wrzodową żołądka?
Helicobacter pylori
Salmonella
E. coli
Pytanie 12
WZW to choroba o podłożu:
grzybiczym
bakteryjnym
wirusowym
Pytanie 13
Co należy robić, by zminimalizować ilość przyjmowanych toksycznych związków w diecie?
długo gotować potrawy
myć ręce przed posiłkiem
myć warzywa i owoce
Pytanie 14
Jaki składnik powinna zawierać dieta, która pomaga zmniejszyć ryzyko wystąpienia raka jelita grubego?
cukry proste
błonnik
witaminę C
kwasy tłuszczowe
Pytanie 15
Połącz zakres BMI z jego opisem.
18,5 - 24,9
prawidłowa waga
25 - 29,9
nadwaga
>40
otyłość znacznego stopnia
30 - 39,9
otyłość
<18,5
niedowaga