Fiszki

Higiena i choroby układu pokarmowego

Test w formie fiszek Sprawdzian z lekcji biologii dla klasy 7.
Ilość pytań: 15 Rozwiązywany: 5091 razy
Zaznacz kryteria, którymi należy się kierować przy ustalaniu wartości energetycznej pożywienia?
rodzaju wykonywanej pracy
nastroju
trybu życia
temperamentu
płci
wieku
rodzaju wykonywanej pracy
trybu życia
płci
wieku
Jak nazywa się schemat, według jakiego należy spożywać pokarmy, aby zapewnić sobie pełnowartościową dietę i zdrowie?
dieta
jadłospis
piramida zdrowego żywienia
piramida potrzeb
piramida zdrowego żywienia
Ile posiłków dziennie należy spożywać?
3
6
2
5
5
Która z poniższych z czynności NIE należy do higieny odżywiania się?
trzymanie produktów w lodówce
staranne mycie warzyw i owoców
mycie rąk
ponowne zamrażanie rozmrożonych produktów
ponowne zamrażanie rozmrożonych produktów
Tasiemiec i glista ludzka to przykłady chorób:
grzybiczych
bakteryjnych
wirusowych
pasożytniczych
pasożytniczych
Jaką ilość płynów należy wypijać codziennie?
2 szklanki
3 litry
1 litr
2 litry
2 litry
Uszereguj elementy piramidy zdrowego żywienia zaczynając od potraw, które należy spożywać najczęściej.
1
warzywa i owoce
2
produkty zbożowe
3
nabiał
4
ryby
5
mięso czerwone i tłuszcze zwierzęce
Które warzywa są bogatym źródłem aminokwasów egzogennych?
nasiona roślin strączkowych
liście szpinaku
ziemniaki
buraki
nasiona roślin strączkowych
Choroba, w przebiegu której bakterie osadzają się na powierzchni szkliwa i niszczą je to:
szkorbut
anoreksja
bulimia
próchnica
próchnica
Zaburzenie odżywiania polegające na odmawianiu spożywania pokarmów to
otyłość
anoreksja
bulimia
niedowaga
anoreksja
Jaka bakteria powoduje chorobę wrzodową żołądka?
Salmonella
E. coli
Helicobacter pylori
Helicobacter pylori
WZW to choroba o podłożu:
bakteryjnym
wirusowym
grzybiczym
wirusowym
Co należy robić, by zminimalizować ilość przyjmowanych toksycznych związków w diecie?
myć ręce przed posiłkiem
długo gotować potrawy
myć warzywa i owoce
myć warzywa i owoce
Jaki składnik powinna zawierać dieta, która pomaga zmniejszyć ryzyko wystąpienia raka jelita grubego?
witaminę C
kwasy tłuszczowe
cukry proste
błonnik
błonnik
Połącz zakres BMI z jego opisem.
<18,5
niedowaga
18,5 - 24,9
prawidłowa waga
25 - 29,9
nadwaga
30 - 39,9
otyłość
>40
otyłość znacznego stopnia