Strona 2

T6: Technik żywienia

Pytanie 9
Który zestaw urządzeń służy do rozdrabniania surowców?
młynek do mielenia cukru, dozownik do napojów
wałkownica do ciasta, kostkownica
młynek do kawy, maszyna do krojenia frytek
spulchniacz do mięsa, ubij arka
Pytanie 10
Kawę po irlandzku należy wykonać z dodatkiem
mleka
cynamonu
whiskey
żółtka i winiaku
Pytanie 11
Która metoda utrwalania ryb, przeprowadzana na zimno lub gorąco, nadaje im charakterystyczny zapach i smak?
marynowanie
wędzenie
suszenie
peklowanie
Pytanie 12
Ile dni maksymalnie należy przechowywać wyprodukowane potrawy schłodzone w czasie 90 min. do temperatury 3°C?
3 dni
5 dni
7 dni
9 dni
Pytanie 13
Magazyny środków spożywczych w zakładzie gastronomicznym należy wyposażyć
w stoły chłodnicze i mroźnicze
w komory chłodnicze i zamrażalnicze
w witryny chłodnicze
w schładziarki szokowe
Pytanie 14
Które warzywo strączkowe zawiera najwięcej białka?
ciecierzyca
groch
soczewica
soja
Pytanie 15
Niezbędnym warunkiem skuteczności łańcucha chłodniczego jest
zachowanie ciągłości prawidłowej temperatury
powolne zamrażanie produktów na początku łańcucha do minus 20°C
zamrożenie produktów na początku łańcucha do minus 40°C
niska temperatura w poszczególnych jego ogniwach
Pytanie 16
Do porcjowania surowego drobiu należy używać deski koloru
żółtego
niebieskiego
brązowego
czerwonego