Strona 3

Biotechnologia

Pytanie 17
Surowce do produkcji steroli to:
b-sitosterol
y-sitosterol
diosgenina
sigmasterol
stygmasterol
autunina
Pytanie 18
Słód, powstaje:
kwas giberelinowy
lipaza
fosfataza
endo-glukanaza (hemicelulaza)
kwas glutaminowy
amylaza i proteinaza
hydrolaza
Pytanie 19
Otrzymywanie steroli na skale przemysłową . Zaznacz odpowiedzi prawidłowe:
dehydrogenacjae pozycji 11α i 11β
Używane są Curvularia lunata, Cunninghamella blakesleeana.
hydroksylowanie pozycji 11α i 11β
dehydrogenacja w pozycji δ1
E. coli jest stosowane
hydroksylowanie w pozycja 16α, powstaje triamcinolon
kortyzon, hydrokortyzon, prednizon, prednizolon, testosteron, testolakton, triamcinolon, flokortolon.
hydroksylowanie w pozycja 16α, powstaje prednizolun
dehydrogeacja przy uzyciu Arthrobacter simplex, Bacillus sphericus, Nocardia restricus, Septomyxa affinis, Fusarium solani.
Pytanie 20
Cechy komórek sztucznych:
Półprzepuszczalana błona
Sztuczne uzyskujemy na drodze wstrzeliwania i sztucznego zamykania
Używa się octanu celulozy silastiku i octanu polietylynowego
możliwość zamykania leków enzymów itd
Sztuczne uzyskujemy na drodze emulsyfikacji oraz polimeryzacji międzyfazowej
Można wprowadzić heksokinaze i kinaze pirogronianowa ureaze
Używa sie silastiku, octanu celulozy , nylonu polietylenoimiowego
grubość 0,02 mikro -1,8 nano
produkcja organó sztucznych
Pytanie 21
Dopasuj odpowiednie funkcje w powstawaniu słodu:
amylazy produkują cukier dla drożdży
proteazy zwiększają frakcję białek rozpuszczanych w wozie,
Hydrolazy rozluźniają strukturę ziarna
proteazy usówaja zbedne białka
amylazy produkują cukier dla slodu
Pytanie 22
Co rozróżnia slody
ciemny to pilzenski
jasny to pilzenski
ciemny to monachijski
ciemny to wrameński
kolor ciemny jasny
Pytanie 23
Chmiel
Garbniki cierpki smak 6-8 pr
wyrózniamy alfa kumulon i b humulon
Kwiatostany męskie
myrcen - olejek chmielowy nadajacy łagodny smak piwu
B-kwasy odpowiadaja za gorycz
Pektyny wystepujace w chmielu do 14 % nadaja charakter koloidu aktywnego dla drożdży
Pytanie 24
Drożdże piekarnicze:
Biotyna kwas pantotenowy inotytol tiamina nikotyna pirodoksyna są to witaminy potzrebne drożdżom do wzrostu
Biotyna kwas pantotenowy inozytol tiamina niacyna pirodoksyna są to witaminy potzrebne drożdżom do wzrostu
III stadia: stadium czystych kultur, generacja I , generacja hodowlana
Czystość mikrobiologiczną uzyskuje sie przez kwaśną kompiel
mleczko drożdżowe otrzymuje sie na skosie melasowym w fermentatorze a nastepnie przenosi sie do prefermentatora
generacja handlowa trwa przeważnie 12-18 h
Posiadają wysoką aktywność inwertazy, alfa galaktozydazy i beta fruktofuranozydazy
Pytanie 25
SCP
Przykładem zastosowania jest celuloza przekształcana przez Sporotrichum pulverulentum
Jest techniką opierającą sie o uzyskiwanie białek z ropy naftowej
Jest techniką białek osiąganych przy pomocy jednej komórki
hodowla słabo napowietrzona

Powiązane tematy

#biotechnologia