Strona 2

Klasa 7, dział 3 - Układ pokarmowy

Pytanie 9
Które białka umożliwiają nam odbieranie informacji ze środowiska?
obronne
sygnałowe
receptorowe
budulcowe
Pytanie 10
Dobrym źródłem wapnia są:
zielona warzywa liściaste
mleko, sery i jaja
owoce cytrusowe, pietruszka
ryby morskie
Pytanie 11
Niedobór witaminy D3 powoduje:
zapalenie skóry i śluzówki jamy ustnej
bóle mięśni
zaburzenia krzepliwości krwi
osteoporozę, krzywicę
Pytanie 12
Jaka bakteria powoduje chorobę wrzodową żołądka?
Salmonella
Helicobacter pylori
E. coli
Staphylococcus aureus
Pytanie 13
Zaburzenie odżywiania polegające na jedzeniu mniej niż potrzebuje tego organizm to
anoreksja
bulimia
otyłość
nadwaga
Pytanie 14
Połącz w parę witaminę z jej źródłem.
C
owoce cytrusowe, pietruszka, kapusta
A
żółte owoce i warzywa, jaja, mięso
D
masło, mleko, tran
B6
orzechy, soja, drożdże
Pytanie 15
Pepsyna jest enzymem produkowanym w:
żołądku
trzustce
wątrobie
jamie ustnej
Pytanie 16
Zaznacz gruczoły trawienne.
żołądek
dwunastnica
trzustka
ślinianki
wątroba