Strona 2

T10: Kelner

Pytanie 9
Na jaką kwotę kelner powinien wystawić rachunek za 16 zestawów obiadowych, jeżeli cena gastronomiczna brutto jednego zestawu obiadowego wynosi 31,00 zł, a zakład udzielił 20%rabatu od kwoty końcowej?
396,80 zł
992,00 z
793,60 zł
496,00 zł
Pytanie 10
Ile dyspenserów do soku o pojemności 20 litrów każdy należy zaplanować przy jednoczesnej ekspedycji 2 200 porcji napoju, jeżeli jedna porcja tego napoju ma pojemność 200 ml?
22 szt.
10 szt.
12 szt.
30 szt.
Pytanie 11
Oblicz cenę gastronomiczną brutto jednej porcji soku pomarańczowego wiedząc, że koszt surowca wynosi 2,00 zł, a marża 300%.
4,00 zł
9,00 zł
6,00 zł
8,00 zł
Pytanie 12
Cena gastronomiczna brutto jednej porcji zestawu warzyw grillowanych wynosi 12,00 złotych.Oblicz wysokość marży, jeżeli koszt zakupu surowców potrzebnych do sporządzenia 10 porcji tej potrawy wynosi 30,00 złotych.
300%
400%
200%
100%
Pytanie 13
Na podstawie informacji zawartej w tabeli, wskaż ile dni przed terminem organizacji przyjęcia okolicznościowego zleceniodawca może wycofać się z jej organizacji bez ponoszenia kosztów?
30 dni
20 dni
5 dni
10 dni
Pytanie 14
Korzystając z informacji podanych w tabeli, oblicz ile litrów zupy krem z cukinii należy sporządzić na przyjęcie dla 80 osób.
16,00 litrów
18,00 litrów
19,50 litra
17,50 litra
Pytanie 15
Korzystając z informacji podanych w tabeli, oblicz ile jaj należy zaplanować do sporządzenia 25 porcji omletu.
10 sztuk
25 sztuk
100 sztuk
50 sztuk
Pytanie 16
Którą konfigurację ustawienia stołów konferencyjnych przedstawiono na rysunku?
wyspę
klasową
podkowę
teatralną