Strona 2

Inżynieria produktów żywnościowych

Pytanie 9
zupy instant i koncentraty należą do grupy:
1
2
3
Pytanie 10
surogat to:
surowiec albo produkt, który zastępuje surowiec albo produkt gotowy
białko z organizmów jednokomórkowych
substancje spożywcze z części niejadalnych
Pytanie 11
Żywność syntetyczną możemy zaliczyć do grupy:
1
3
2
Pytanie 12
zabielacz do kawy produkuje się z:
tłuszczu zwierzęcego
białka roślinnego
tłuszczu zwierzęcego
Pytanie 13
najpopularniejsze białko otrzymywane z organizmów jednokomórkowych pochodzi od:
glonów
soji
alg
Pytanie 14
poprawna kolejność syntezowania spożywczych związków organicznych:
tłuszcz, aminokwasy, kwasy tłuszczowe
kwasy tłuszczowe, tłuszcz, aminokwasy
aminokwasy, kwasy tłuszczowe, tłuszcz
Pytanie 15
wytwarzane aminokwasy obecnie stosowane są:
jako dodatki do pasz i żywności
do pasz zwierząt
jako dodatki do żywności
Pytanie 16
tłuszcze i kwasy tłuszczowe można otrzymać z:
biodiesla
gazu ziemnego
węgla brunatnego
sacharozy
ropy naftowej

Powiązane tematy

#studia #kudelka