Fiszki

Pokarm - budulec i źródło energii

Test w formie fiszek Sprawdzian z lekcji biologii dla klasy 7. Składniki pokarmowe, białka, cukry, tłuszcze i ich rodzaje.
Ilość pytań: 13 Rozwiązywany: 4672 razy
Do czego organizm potrzebuje aminokwasów?
do usprawnienia przesuwania się pokarmu w jelitach
do produkcji białek
do magazynowania energii
do produkcji białek
Co jest głównym składnikiem błonnika pokarmowego?
sacharoza
celuloza
skrobia
aminokwasy
celuloza
Słodycze zawierają:
cukry proste
cukry złożone
cukry proste
Aminokwasy, które organizm może syntetyzować samodzielnie to:
aminokwasy egzogenne
aminokwasy endogenne
aminokwasy endogenne
Co jest najbogatszym źródłem węglowodanów?
rośliny
mięso czerwone
mięso białe
ryby
rośliny
W jaki sposób organizmy żywe przechowują glukozę?
rośliny
zwierzęta
skrobia
glikogen
rośliny
skrobia
zwierzęta
glikogen
Uzupełnij zdanie.
Pokarmy pełnowartościowe zawierają komplet
. . . . . . . .
. Pokarmami pełnowartościowymi są te pochodzenia
. . . . . . . .
.
Pokarmy pełnowartościowe zawierają komplet aminokwasów egzogennych. Pokarmami pełnowartościowymi są te pochodzenia zwierzęcego.
Połącz białko z jego funkcją.
receptorowe
motoryczne
budulcowe
obronne
transportowe
enzymatyczne
sygnałowe
umożliwiają odbierani informacji z otoczenia
budują mięśnie i umożliwiają ruch
wchodzą w skład tkanek
neutralizują patogeny
przenoszą substancje wewnątrz organizmu
przyspieszają przebieg reakcji w organizmie
są nośnikiem informacji
receptorowe
umożliwiają odbierani informacji z otoczenia
motoryczne
budują mięśnie i umożliwiają ruch
budulcowe
wchodzą w skład tkanek
obronne
neutralizują patogeny
transportowe
przenoszą substancje wewnątrz organizmu
enzymatyczne
przyspieszają przebieg reakcji w organizmie
sygnałowe
są nośnikiem informacji
Zaznacz białka:
hemoglobina
miozyna
kolagen
skrobia
glikogen
hemoglobina
miozyna
kolagen
Dobrym źródłem kwasów tłuszczowych są:
białe mięso
czerwone mięso
oleje
ryby
nasiona
oleje
ryby
nasiona
Czy tłuszcze są materiałem budulcowym?
tak
nie
tak
Uszereguj pokarmy według zawartości białka zaczynając od tego, który posiada go najmniej w swoim składzie.
fasola biała
jaja kurze
szynka
soja suszona
mleko
1
mleko
2
fasola biała
3
jaja kurze
4
szynka
5
soja suszona
Który z pierwiastków jest najważniejszym elementem składowym białek, cukrów i tłuszczów?
siarka
tlen
azot
węgiel
węgiel