Fiszki

Oznaczanie cukrów redukujących metodą Nelsona

Test w formie fiszek ćwiczenia laboratoryjne z biochem
Ilość pytań: 15 Rozwiązywany: 651 razy
Za właściwości redukujące monosacharydów odpowiedzialne/y/a jest:
grupa aldehydowa lub ketonowa
obecność wolnej grupy hemiacetalowej OH
wiązania glikozydowe
wiązania wodorowe
grupa wodorotlenowa
grupa aldehydowa lub ketonowa
obecność wolnej grupy hemiacetalowej OH
Oligosacharydy i polisacharydy zbudowane są z odpowiednich monosacharydów połączonych:
wiązaniami wodorowymi
wiązaniami glikozydowymi
wiązaniami O-1,2-glikozydowymi
wiązaniami N-glikozydowymi
wiązaniami glikozydowymi
Wiązania te powstają w wyniku reakcji:
dwóch dowolnych grup OH między monosacharydami
węgla anomerycznego z grupą OH drugiego monosacharydu
grupy OH przy anomerycznym atomie węgla z dowolną grupą OH innego monosacharydu
grupy OH przy anomerycznym atomie węgla z dowolną grupą OH innego monosacharydu
Czym jest grupa hemiacetalowa?
inaczej grupa aldehydowa lub ketonowa
jest to grupa OH przy anomerycznym atomie węgla
są to dowolne grupy OH
jest to grupa OH przy anomerycznym atomie węgla
Gdy w disacharydzie znajduje się wolna półacetalowa grupa OH to wówczas disacharyd pod wieloma względami zachowuje się jak cukier prosty, tzn:
ulega mutarotacji
nie ulega mutarotacji
utlenia się do wyższych kwasów karboksylowych
ma własności redukujące
nie ma właściwości redukujących
ulega mutarotacji
ma własności redukujące
Zjawisko mutarotacji nie występuje w przypadku sacharozy, ponieważ:
bo nie jest cukrem prostym
bo jest disacharydem
oba anomeryczne atomy węgla są zablokowane wiązaniem O-glikozydowym
oba anomeryczne atomy węgla są zablokowane wiązaniem N-glikozydowym
bo nie jest cukrem właściwym
bo tak
oba anomeryczne atomy węgla są zablokowane wiązaniem O-glikozydowym
Cukry redukujące:
Należą do nich wszystkie monosacharydy, disacharydy (z wyjątkiem sacharozy) i niektóre oligosacharydy
wszystkie węglowodany, które nie reagują z odczynnikiem Fehlinga, Benedicta i Tollensa
Należą do nich wszystkie monosacharydy, disacharydy i oligosacharydy
wszystkie węglowodany, które reagują pozytywnie z odczynnikiem Fehlinga, Benedicta i Tollensa
Należą do nich wszystkie monosacharydy, disacharydy (z wyjątkiem sacharozy) i niektóre oligosacharydy
wszystkie węglowodany, które reagują pozytywnie z odczynnikiem Fehlinga, Benedicta i Tollensa
Grupa aldehydowa w reakcji z wcześniej wspomnianymi odczynnikami (1), natomiast sama ulega (2) do grupy karboksylowej. Zaś grupa ketonowa ulega reakcji (3) tworząc epimery, dwie aldozy i jedną ketozę.
(2) redukcji
(1) utlenia je
(3) utlenieniu
(3) redukcji
(2) utlenieniu
(1) redukuje je
(3) enolizacji
(2) utlenieniu
(1) redukuje je
(3) enolizacji
Czym różni się forma α- od β -D-glukopiranozy?
są one diastereoizomerami
grupa OH po utworzeniu hemiacetalu z formy łańcuchowej może znaleźć się po tej samej stronie, lub po przeciwnej co grupa − CH2OH na skutek rotacji grupy − CHO wokół osi wiązania C − CHO (mutarotacja)
są stereoizomerami
są one anomerami
Różnią się kątem skręcania płaszczyzny polaryzacji światła
są one diastereoizomerami
grupa OH po utworzeniu hemiacetalu z formy łańcuchowej może znaleźć się po tej samej stronie, lub po przeciwnej co grupa − CH2OH na skutek rotacji grupy − CHO wokół osi wiązania C − CHO (mutarotacja)
są stereoizomerami
są one anomerami
Różnią się kątem skręcania płaszczyzny polaryzacji światła
Na czym polega ilościowe oznaczanie sacharozy metodą Nelsona?
Porównanie absorbancji roztworu substancji badanej z wartościami absorbancji wcześniej przygotowanych roztworów wzorcowych (krzywa wzorcowa)
Redukcja jonów Cu2+ do Cu+ przez cukier redukujący
Hydroliza wiązania glikozydowego sacharozy
Powstałe jony redukują kwas arsenomolibdenowy
Powstałe niebieskie tlenki molibdenu oznacza się kolorometrycznie
1
Hydroliza wiązania glikozydowego sacharozy
2
Redukcja jonów Cu2+ do Cu+ przez cukier redukujący
3
Powstałe jony redukują kwas arsenomolibdenowy
4
Powstałe niebieskie tlenki molibdenu oznacza się kolorometrycznie
5
Porównanie absorbancji roztworu substancji badanej z wartościami absorbancji wcześniej przygotowanych roztworów wzorcowych (krzywa wzorcowa)
W jakim środowisku przeprowadza się redukcję Cu2+ do Cu+?
w kwaśnym
w zasadowym
w obojętnym
w zasadowym
Hydrolizę sacharozy można przeprowadzić enzymatycznie przy pomocy:
β-D- fruktofuranozydazy
α-D- fruktofuranozydazy
α-D- fruktazy
inwertazy
β-D- fruktazy
β-D- fruktofuranozydazy
inwertazy
W naszym cudownym ćwiczeniu hydrolizę prowadzimy w:
roztworze HCl na zimno
roztworze NaOH na zimno
roztworze HCl na gorąco
roztworze NaOH na gorąco
roztworze HCl na gorąco
Wybierz zdania prawidzwe:
absorbancja światła monochromatycznego jest odwrotnie proporcjonalna do stężenia roztworu
Masa cukrów redukujących powstających podczas hydrolizy sacharozy jest równa masie sacharozy
Im większe stężenie cukry redukującego, tym więcej powstałych tlenków molibdenu i tym mniejsza będzie absorbancja
absorbancja światła monochromatycznego jest wprost proporcjonalna do stężenia roztworu
Im większe stężenie cukry redukującego, tym więcej powstałych tlenków molibdenu i tym większa będzie absorbancja
Masa cukrów redukujących powstających podczas hydrolizy sacharozy nie jest równa masie sacharozy
absorbancja światła monochromatycznego jest wprost proporcjonalna do stężenia roztworu
Im większe stężenie cukry redukującego, tym więcej powstałych tlenków molibdenu i tym większa będzie absorbancja
Masa cukrów redukujących powstających podczas hydrolizy sacharozy nie jest równa masie sacharozy
Które cukry mają właściwości redukujące?
sacharoza
celobioza
laktoza
glukoza
maltoza
arabinoza
ryboza
celobioza
laktoza
glukoza
maltoza
arabinoza
ryboza

Powiązane tematy

Inne tryby